8. YEŞİLAY SAĞLIKLI FİKİRLER KISA FİLM YARIŞMASINDA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Yeşilay’ın T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlediği 8. Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması’nın finali, Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, Başkan Yardımcısı Sümeyye Ceylan, Yönetim Kurulu Üyeleri, yarışma jürisi ve misafirlerin katılımıyla, 22 Kasım 2024’te Sepetçiler Kasrı Camlı Köşk’te düzenlenen ödül töreniyle gerçekleşti.
Bu yıl “Gençlerin Gözünden Uyuşturucu Madde Bağımlılığı” konulu yarışmayaTürkiye’nin dört bir yanından öğrenciler katıldı.Jürinin titiz değerlendirmelerinin ardından birincilik ödülü “Kalem” filmiyle Nephan Baykal’ın, ikincilik ödülü “Kâbusun Dışında Kal” filmiyle Hanife Gamze Dönmez’in oldu. Yarışma da üçüncülük ödülüne ise “Çerçeve” filmiyle Mehmet Akif Güler layık görüldü. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne “Aynı Hayatın İçinde” filmiyle Ozan Ulusu değer görülürken, Halkın Favorisi Özel Ödülü ise “Yarım” filmiyle Deniz Mıdık’a verildi.
Yarışmanın kazananları, Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Ceylan, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, SETEM Genel Başkanı Mehmet Güleryüz, Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi ve İstinye Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Peyami Çelikcan, Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan, Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Yıldız ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu’nun yer aldığı jürinin değerlendirmeleriyle belirlendi.
Yarışmanın ön jürisinde ise akademisyen ve yönetmen Korhan Topçu, yazar ve yönetmen Abdullah Kibritçi, Emre Karapınar, Etkinlik Yönetimi Müdürü Özcan Çalışkan, Yeşilay İyileşme Danışmanı Veysel Boy ve Eğitim Yönetimi Kıdemli Uzmanı Nihan Sönmez yer aldı.
“Bu filmler ile milyonlarca gence ulaşacağız”
Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç ödül törenindeki konuşmasında,“Bağımlılıkla ilgili bitmez bir mücadelemiz var. Çünkü biliyoruz ki bir insanın başına gelebilecek en acı, en ağır şey bağımlılık. Hiçbir insan bağımlı olmasın, hiçbir çocuğumuzu, gencimizi bu tuzağına düşürmeyelim diye Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak 104 yıldır çalışıyoruz. Önceden sadece alkol, uyuşturucu ile mücadele ederken sonrasında sigara ve diğer davranışsal bağımlılıklar da başladı. Bu bağımlılıklar çocuklarımızı, gençlerimizi çok daha fazla tehdit eder hale geldi. Bağımlık endüstrisi her mahalleye, her sokağa girer hale geldi. Bu, bizim sorumluluğumuzu çoğaltıyor. Nasıl ki bağımlık endüstrisi cepheyi genişletti ise biz de çocuklarımıza, gençlerimize doğru mesajları verebilmek, sağlıklı bir yaşamı anlatabilmek için kanallarımızı geliştirmek istedik. Ve bunu da yapmanın en güzel yolu, en akılda kalıcı yolu, en renkli yolu filmler oluşturmak. O yüzden bugün 8.’sini organize ettiğimiz kısa film yarışmasının ödül töreni için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Yarışmaya katılan genç kardeşlerimize, eser üreten, fikir üreten, emek veren genç kardeşlerimize çok çok teşekkür ediyorum. Onların filmleriyle milyonlarca gence ve çocuğa ulaşacağız. Milyonlarca anne babanın yükünü hafifletmiş olacağız. Bu filmler burada kalmayacak. Bütün mahallelerimize, bütün sokaklarımıza gidecek. Bağımsızlık konusunda mücadelemizi, hiçbir çocuğumuzu, gencimizi bağımlılık endüstrisinde kaptırmamak konusundaki kararlılığımızı her yerde ifade edeceğiz.” dedi.
8. Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması’nın birincisi 75 bin TL, ikincisi 60 bin TL, üçüncüsü ise 50 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık görülen eserin sahibine de 75 bin TL ödül verildi. 5.988 kişinin oy kullandığı oylamada en yüksek oy ile “halkın favorisi” seçilen eser sahibi ise 50 bin TL ile ödüllendirildi.
104 Eser Yarıştı
2015-2019 yılları arasında Sağlıklı Fikirler Kısa Film Senaryo Yarışması olarak düzenlenen ve 2020 yılından itibaren Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması olarak devam eden yarışma, alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarıyla mücadelede gençlerin sanat yoluyla bilinçlenmelerini hedefliyor.Bu yıl 8’incisi düzenlenen yarışmaya, yüzün üzerinde eser başvuru yaptı ve değerlendirmeye alındı.
Yeşilay Hakkında
1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.
Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.
Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.