ÇOCUKLAR DOĞAYI KORUMAK İÇİN KOLLARI SIVADI, İKLİM KRİZİNE YÖNELİK MÜCADELE BAŞLATTI

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) iş birliğiyle yürütülen Ulusal Gençlik Konferansı ikinci kez QNB Finansbank ev sahipliğinde WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula ve QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan’ ın katılımlarıyla gerçekleşti. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün de kutlandığı konferansta, doğal yaşamı koruma konusunda hazırlanan projeler, Geveze’nin sunuculuğuyla tanıtıldı. 10 farklı ilden 14 projenin katıldığı Ulusal Gençlik Konferansı’nda öğrenciler, sürdürülebilir gelecek için hazırladıkları projeleri sunarak kendi kategorilerinde ödüllerin sahibi oldu.

 

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) iş birliği ve QNB Finansbank’ın desteği ile yürütülen ‘Doğa Öncüleri Gençlik Programı’nda 2023 yılında 20 formatör öğretmene verilen eğitimler ile, farklı illerde bulunan 940 öğretmene ulaşıldı. Çevresel farkındalığı artırmak ve küresel çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla QNB Finansbank’ın ikinci kez ev sahipliği yaptığı ‘Ulusal Gençlik Konferansı’ öğretmenler aracılığı ile 5 farklı modülde 10 bin çocuğa eğitim verildi. Verilen eğitimler sonucunda 250 proje, 750 öğrencinin katılımı ile gerçekleşti. Bu eğitimler sonunda çocukların hazırladıkları çalışmalar arasından seçilen 10 farklı ilden (Antalya, Bartın, İzmir, Kocaeli, Tunceli, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Mersin, Balıkesir, İstanbul) 14 proje, ikincisi düzenlenen Ulusal Gençlik Konferansı kapsamında en çok etki yaratan kategorilerinde verilen ödüllerin sahibi oldu. 4 Haziran 2024 tarihinde QNB Finansbank Kristal Kule’de gerçekleşen konferansa toplam 53 öğrenci katıldı.

 

2023-2024 eğitim döneminde QNB Finansbank desteğiyle yürütülen programda; Sürdürülebilir Gıda ve Gıda Atıkları, Tatlı Su ve Denizler, Biyoçeşitlilik, Yaban Hayatı ve Doğa, Plastikler ve İklim ve Enerji başlıklarında eğitimler verildi ve uygulamalı atölyeler gerçekleştirildi. 

 

WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula ise konferansta yaptığı konuşmada; WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Ömür Kula konferansta doğa öncüsü çocuklara seslenerek “Bugün bizlerle paylaşacağınız bu projeler sizi heyecanlandırıyorsa sakın peşini bırakmayın. Hiçbiri hayal ürünü, çocukça şeyler değil. Siz isterseniz gerçek olabilirler ve siz isterseniz her şey olabilirsiniz. Bazılarınız içine doğduğunuz koşullar nedeniyle, sizinle aynı yaşlardaki oğlum gibi iklim endişesi yaşıyor olabilir. Ama endişelenmeyin. Bugün sizin de bize göstereceği üzere “çözüm doğada”. Sizinle ve sizden çözümü orada aramayı öğrendikçe, hep birlikte iyileşeceğiz. 

Bugün gözbebeğimiz Doğa Öncüleri Programımız ile MEB, WWF ve QNB Finansbank olarak yanınızdayız. Kamu, STK, özel sektör olarak bir araya gelerek size yol açmamız gerektiğini biliyoruz. Sizden de hayal gücünüzü, heyecanınızı kaybetmemenizi istiyoruz. Unutmayın, Doğa Öncüsü olmak burada bitmiyor; hayat boyu sürdüreceğiniz bir görev” dedi. 

 

QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, konuşmasında, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nden bahsederek küresel çevre sorunlarına dikkat çekti. Tan, sürdürülebilir bir geleceğin ancak çocukların bu konuda bilinçlendirilmesiyle mümkün olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: 

 

“QNB Finansbank olarak 2015 yılından bu yana kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizi çocuklarımızı geleceğe hazırlamak odağında gerçekleştiriyoruz. Bu yaklaşımla kurduğumuz Minik Eller Büyük Hayaller Platformu’muz ile bugüne kadar 4 binden fazla gönüllü finansçımızın desteğiyle matematikten kodlamaya, iklim farkındalığından kültür-sanat, dramaya kadar birçok alanda 80’den fazla projeyi hayata geçirdik ve 700 binden fazla çocuğa ulaştık. Bu yıl WWF-Türkiye’nin, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürüttüğü Doğa Öncüleri Gençlik Programı’nın ikinci yılını geride bıraktık.  Proje kapsamında 10 bin öğrenciye doğal hayatı koruma alanında farklı konu başlıklarında eğitimler verildi. Projeye dahil olan öğrenciler, ‘Yaban Hayatı Korucuları’, ‘Su Melekleri’, ‘Plastik Avcıları’, ‘Gıda Savaşçıları’ ve ‘Karbon Tutucuları’ konularında eğitimler alarak birbirinden yaratıcı projeler ürettiler. 

 

Bugün projemiz adına anlamlı bir günde yeniden bir aradayız. ‘Ulusal Gençlik Konferansı’ ile çevresel farkındalığı arttırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda sürdürülebilir yaşamı teşvik etme adına küresel bir bilinç oluşturmak için büyük önem taşıyan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü de kutlamak isterim. Bugün, hem bireyleri hem de toplulukları çevresel sorunlara karşı harekete geçmeye davet etmek, gezegenimizin geleceği için ortak bir sorumluluk duygusu yaratmak adına oldukça kıymetli. Bizler de bu sorumluluk bilinciyle hareket ederek planlamalarımızı hayata geçirmeliyiz.

 

QNB Finansbank olarak attığımız somut adımların yanı sıra, çocuklarımızın sürdürülebilirlik konusunda eğitim süreçlerine destek olmayı ve onları geniş yelpazedeki çevre sorunlarına karşı bilinçli bireyler olarak yetişmeleri için çabalamayı çok önemli buluyoruz. Bu anlamda adımlar atmaya, sürdürülebilir bir geleceği kritik meselemiz haline getirerek eylem planlarımızı bu kapsamda genişletmeye devam edeceğiz. Final etabında geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızın ürettiği yenilikçi projeleri dinlemek üzere burada bulunmaktan son derece mutluyuz. Eğitmenlerimizi ve çocuklarımızı yürekten tebrik ediyorum” dedi. 

 

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı temsilcilerine, WWF-Türkiye yetkililerine ve QNB Finansbank ekibine teşekkürlerini sunan Tan, ”QNB Finansbank olarak, iklim krizini odağımıza aldık ve tüm iş yapış biçimlerimizde bu bakış açısına göre şekillendirdik. Bu kapsamda bankamızın ortaya koyduğu kararlılıkla Dünyayla1 olma sözü verdik ve tüm faaliyetlerimizi bu vizyon altında bir araya getirdik.  Dünyayla1 yaklaşımımız doğrultusunda attığımız adımlarda, sürdürülebilirlik odağındaki çalışmalarımızda çocuklar bizim için her zaman öncelikli. Çocuklarımıza bu anlamda farkındalık kazandırmak, geleceğin çevreye duyarlı liderlerini yetiştirmek için kritik öneme sahip. Bu nedenle, erken yaşta verilen eğitimlerin, daha sağlıklı ve dengeli bir dünya için atılacak en önemli adımlardan biri olduğuna inanıyoruz. “diye sözlerine devam etti.

 

‘Doğa Öncüleri Gençlik Programı’ çerçevesinde eğitimleri tamamlanan çocuklar ikincisi düzenlenen ‘Ulusal Gençlik Konferansı’nda projelerini sunarak ödüllerin sahibi oldu. Antalya, Bartın, İzmir, Kocaeli, Tunceli, Kahramanmaraş, Muş, Tekirdağ, Mersin, Balıkesir ve İstanbul’dan konferans için gelen öğrenciler, doğanın korunması amacıyla hayata geçirdikleri projelerini katılımcılara sundu.

 

OKULLAR, PROJELERİ VE KAZANDIKLARI ÖDÜLLER

 

En Cesur Proje Ödülü

Kim Korkar Böcekten? / Alanya BİLSEM /Proje Alanı: Biyoçeşitlilik, Yaban Hayatı

En Korumacı Proje Ödülü

Kayalık Habitatlarda Bartın Geveni/ Akçamescit Ortaokulu (Bartın)

En Yenilikçi Proje Ödülü

Algler’in İnsan Gıdası Olabilmesi Mümkün mü? /İzmir Özel Türk Koleji

En İş Birlikçi Proje Ödülü

Yeşil Güç: Okulun İklim ve Enerji Dönüşümü /Çayırova REYSAŞ Lojistik Ortaokulu (Kocaeli)

En Lezzetli Proje Ödülü

Doğadan Sofraya/ Atatürk Ortaokulu (Tunceli)

En Yeşil Proje Ödülü

 TEAŞ Yıldız Ormanı/TEAŞ İstiklal Ortaokulu (Kahramanmaraş)

En Renkli Proje Ödülü

Yazalım Çizelim Yaşatalım/ Yıldırım Beyazıt Han Ortaokulu (Tekirdağ)

 

En Girişimci Proje Ödülü Atık Topladıkça Doğa, Birey ve Girişimci Kazansın/ Anamur Bilim ve Sanat Merkez (Mersin)

En Dayanıklı/Dirençli Proje Ödülü

Balmumu Yiyecek Kesesi Yapımı/ Ali Hikmet Pașa Orta Okulu (Balıkesir)

En Kaşif Proje Ödülü Plastiğin Galalithe Dönüşümü/ Burçak Eyüboğlu Ortaokulu (İstanbul)

En Tasarruflu Proje Ödülü 

Bitkilerde Sulama Sistemi (Doğayla Fısıldaşabilenler Kulübü) / Atatürk Ortaokulu (İstanbul)

En Sürdürülebilir Proje Ödülü

Hava Kalitesi Tesadüf Değildir / Enerjisa İstanbul Mtal

En Araştırmacı Proje Ödülü

Değişim Yarat, Geleceği Aydınlat/ Büyükçekmece Mimar Sinan Ortaokulu (İstanbul)

En Verimli Proje Ödülü

Yağmur Suyumu Koruyorum/Özel Surp Haç Ermeni Lisesi (İstanbul)