Zabıta Dairesi Başkanı Olcay Erdal'dan Özel Açıklamalar

Radyo Trafik Ankara'ya Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Olcay Erdal'dan Özel Açıklamalar

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Zabıta Dairesi Başkanı Olcay Erdal, Radyo Trafik Ankara Yayın Müdürü Erol Tümtaş’ın sunduğu 'Ankara Konuşuyor' programına konuk oldu. ABB’ye gelen şikayetleri ve aldıkları önlemleri anlattı. 


Saran Group markalarından Radyo Trafik Ankara, Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Olcay Erdal ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Gönüllü trafik muhabirlerinin Radyo Trafik Ankara’ya ilettikleri sorunların, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da olduğu Whatsapp grubunda paylaşıldığını anımsatarak sözlerine başlayan Zabıta Dairesi Başkanı Olcay Erdal, çözüm oranının yüzde 95’in üzerinde olduğunu belirtti.

Ankara Zabıta Dairesi olarak yetki alanlarının geniş olduğunu söyleyen Erdal; en yoğun başvuruların dolmuş, taksi, seyyar satıcı, kaçak hafriyat, beton mikserler ile ilgili olduğunu belirtti. Ankara'da çevresel gürültü şikâyetlerine müdahale ettiklerini belirten Erdal, AŞTİ'deki çığırtkanlık sorununu da çözdüklerini anımsatırken, otobüs terminalinin çok daha güzel konuma geldiğinden de bahsetti.  ABB Başkent 153 hattıyla ilgili başvuruların takibini sağladığını belirten Erdal, Zabıta'ya gelen başvuruların 22 bin'i aştığını söyledi. Bazı başvurularla ilgili daire başkanı düzeyinde arama yapıp geri dönüş sağladıklarını aktaran Erdal, tepkilerin olumlu olduğunu paylaştı.

Ankara'nın dilenci haritasını da stüdyoya getiren Erdal, konuyla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti. Çocuklara karşı çok hassas davrandıklarını ifade eden Erdal, ''Çocuk Şube Müdürlüğü ile beraber toplantılar neticesinde çalışma yaptık. Çalıştırılmalarını önlemek amaçlı birlikte projelerimiz devam ediyor'' dedi. Dilenenleri, dilendirilenleri bildiklerini belirten Erdal, Sosyal Yardım İl Müdürlüğü ve Emniyetle ortak çalışmalar yürüterek harita üzerinde işaretleme yapıldığını açıkladı. ''102 nokta belirledik. Kanunun bize verdiği yetki çerçevesinde önlemlerimizi alıyoruz'' diye sözlerine devam eden Erdal, zabıta olarak görevlerini yaptıklarını ve duruma engel olmaya çalıştıklarını fakat işin diğer bir boyutunun da olduğunu ifade etti. Erdal: “Bizim görevimiz işlenen suçlara engel olmak, fakat vatandaşımızın bu suçlara bulaşmaması ve dilencilik yapmaması için belediyemizin aldığı çeşitli tedbirler de mevcut. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak 225 bin aileye sosyal yardım sağlıyoruz. Bu rakamı sadece sayı olarak düşünmemek lazım bu yardımların kapsamı çok daha geniş” dedi.  Dilencileri tespit ettiklerinde önce sosyal yardım ihtiyacı olup olmadığını araştırdıklarını ve gelir testleri yaptıklarını belirten 

 

 

Erdal, bazı kişilerin maalesef dilenciliği meslek haline getirdiğini ve bu durumun toplumsal bir yara haline geldiğini, bu sebeple hızlı ve kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Ailelere hem sosyal yardım yapıldığını, hem de çocukların okul durumuna göre servis, kantin, kırtasiye ve kıyafet desteği gibi yardımlar sağlandığını belirtti. Yardım kapsamını her geçen gün artırmaya devam ettiklerini söyleyen Erdal sözlerine söyle devam etti: “45 bin emeklimize de yeni bir uygulama başlattık. Büyükşehir Belediyemiz emeklilere maddi destek sağlıyor, bu da büyük bir sosyal yardım projesi.” 

Hafriyat kamyonları ve beton mikserlerinin en yoğun şikayet konularından olduğunu belirten Erdal; '' Özellikle Ankara’nın belirli semtlerinde şu anda çok fazla inşaat var ve bu sebeple hafriyat kamyonları ve beton mikserleri yoğun olarak çalışıyor. İnşaat saatleri ise mahalli çevre kurulunun kararıyla sabah 10:00 ile akşam 22:00 arasında belirlenmiş. Ancak, okul veya hastane gibi kamu yararına projelerde, 24 saat çalışma izni verilebiliyor” dedi.

Ankara’da şu anda yaklaşık 700 adet beton mikseri ve 5700 kayıtlı hafriyat kamyonunun bulunduğunu söyleyen Erdal, kayıtsız çalışan kamyonların emniyet ve ilgili birimler tarafından tespit edilerek cezalandırıldığını belirtti ve ekledi “Beton mikserleri ve hafriyat kamyonları yolları kirlettikleri için, kent estetiği ekiplerimiz ve temizlik şubemiz sürekli denetim yapıyor. Tespit edilen durumlarda cezai işlem uygulanıyor” Geçtiğimiz hafta, tüm beton mikser ve hafriyat firmalarına bu konuda zabıta tarafından tebligat yapıldığını, ayrıca ekolojik kapak uygulamasıyla, yolda giderken beton dökülmesinin önüne geçilmeye çalışıldığını belirtti. Ne yazık ki, bazı mikser sürücülerinin işlerini bitirdikten sonra mikserleri yol kenarında yıkadıklarını ve oluşan şikayetlerden dolayı çevre denetim ekiplerinin bu durumu gözlemlediğini belirti ve şunu ekledi “İlk tespitte ikaz ederek temizlenmesini sağlıyoruz. Tekrar eden durumlarda ise cezai işlem uygulanıyor. Örneğin, bir beton mikseri yola beton döktüğünde, firma gelip temizliyor ve temizlik şubesi inceleyip onayladıktan sonra ceza kesiliyor. Kabahatler Kanunu'na göre, cezalar şoför hatası olarak değerlendirilip uygulanıyor. Firma, uyarıldıktan sonra tekrar yapmamaları konusunda bilgilendiriliyor ve sürecin takibi sağlanıyor.” Sözlerini bitirirken Erdal, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 133 Zabıta Memuru için ilan çıktıklarını da duyurdu.