Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı uluslararası projeler konusunda Egelileri bilgilendirdi

Programın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Uluslararasılaşma özellikle yükseköğretim alanında en sık duyduğumuz kelimeler arasına yerleşmiştir. Bu yönde güçlü bir stratejiye sahip olmak, bir alternatiften ziyade zorunluluk haline geldi. Bugün uluslararası projeler ve uluslararası iş birlikleri; araştırma faaliyetlerinin etkinliğinin artırılmasında ve mükemmeliyet odaklarının güçlendirilmesinde ciddi bir pay üstlenmektedir. Ege Üniversitesi olarak bu bilinçle, 2017 yılında başladığımız uluslararasılaşma çalışmalarımıza her geçen gün hız kazandırıyoruz. Stratejilerimizi geliştirmek, üniversitemizin uluslararası alanda görünürlüğünü artırmak, eğitim ve araştırma alanlarında yeni iş birlikleri sağlamak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

“Uluslararasılaşmada pilot üniversite”

Ege Üniversitesinin uluslarasılaşma çalışmalarından bahseden Prof. Dr. Budak, “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Stratejisi kapsamında üniversitemiz 2018 yılında YÖK tarafından uluslararasılaşmada pilot üniversite olarak belirlendi. Bugün güçlü uluslararasılaşma stratejimiz kapsamında, ülkemizin yükseköğretim alanında çekim merkezi haline gelmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. YÖK nezdinde uluslararasılaşma kapsamında pilot üniversite konumunda olan üniversitemizde 117 farklı ülkeden toplam 2 bin 638 uluslararası öğrencimize eğitim veriyoruz. Mezun olan bu öğrencilerimiz ülkelerine dönüyor; akademik, siyasî ve ticarî alanda görev alıyorlar. Erasmus Plus programı kapsamında 2024 yılı itibarıyla 556 adet ikili anlaşma, 371 adet ise ikili iş birliği protokolümüz bulunuyor. Dışişleri Bakanlığımız, Avrupa Birliği Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı desteğiyle ERASMUS Plus Yükseköğretim Programı Öğrenim Hareketliliği kapsamında son yıllarda yaklaşık 2000’den fazla öğrencimiz eğitim-öğretim dönemlerinin bir kısmını anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde geçirdi. ERASMUS Plus Yükseköğretim Programı Öğrenim Hareketliliğinde en çok öğrenci gönderen ve alan üniversiteler arasında yer alıyoruz. 2024 Sözleşme Dönemi itibariyle KA131 Projesi için tahsis edilen 1 milyon  Avro’dan fazla bütçe ile Üniversitemiz, Türkiye’deki üniversiteler içinde 6’ncı sırada yer aldı. Üniversitemiz proje kapanışları gerçekleştirilen 2021 ve 2022 sözleşme dönemlerinde ise tahsis edilen bütçeler kapsamında öngörülen toplam hareketlilik sayılarını aşarak öğrenci ve personel katılımcı sayısını maksimize etmiş bu doğrultuda yüksek bütçe kullanım performansı sergilemiştir.” diye konuştu.

“Türkiye’de ilk çift diploma programı”

Azerbaycan’la yürütülen çift diploma programına değinen Prof. Dr. Budak, “Türk Yükseköğretiminde Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir üniversitenin bir başka üniversite ile ikili diploma programı yürütmesi şerefine nail olduk.  Azerbaycan ile ziraat alanında ikili diplomamızı yürüttük ve ilk mezunlarımızı verdik. Azerbaycan ve Özbekistan’daki ikili diploma programımızla ata yurdumuz ile ana yurdumuzu eğitim köprüleriyle birleştirmenin ve kalite odaklı eğitim anlayışımızın meyvelerini almanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Ege Üniversitesnin ERASMUS Plus programı kapsamında önemli roller üstlendiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz 2017 yılından bu yana Erasmus Plus KA2 Kurum ve Kuruluşlar Arasında İşbirliği programlarında toplam 42 projede koordinatör veya partner olarak görev almıştır. Bu projelerin 34’ü Ulusal Ajans Projesi olup 23 Projede Koordinatör olarak yer almıştır.  Merkezi Projelerde ise Üniversitemiz 3’ü Koordinatörlük ve 5’i Partnerlik olmak üzere toplam 8 projede görev almıştır. Bunun yanında Yükseköğretim (HED), Mesleki Eğitim (VET), Okul Eğitimi (SCH) ve Gençlik Alanında(YOU) alanlarında toplam 19 projeyi tamamlamıştır. Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen projelerin bilimsel alana göre dağılımını incelediğimizde; Mühendislik alanından 17, Eğitim Bilimleri alanından 10, İletişim Bilimleri alanından 4, Sağlık Bilimleri alanından 3, Fen, Su Ürünleri ve Ziraat alanlarından yaklaşık 10 proje gerçekleştirmiştir” dedi.

 “Avrupa’nın en büyük ajansıyız”

Türkiye Ulusal Ajansı ile ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlayan Başkan İlker Astarcı, “Türkiye Ulusal Ajansı, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizin değişim programlarından istifade etmesi adına 20 yıl önce kurulmuştur. Ajansımız, Avrupa Komisyonunun iki programını yürütmektedir. Bunlardan birisi ERASMUS Plus programı, diğeri de Avrupa Dayanışma Programıdır. Avrupa’da bu programları yürüten 33 program ülkesi arasında Türkiye Ulusal Ajansı, en çok proje başvurusu alan, en büyük ulusal ajanstır. Yaklaşık 10 bin proje başvurusu alıyoruz. Bu projelerden yaklaşık 2 bin tanesi hibe almaya hak kazanıyor. Ajansımız bugün itibariyle yaklaşık 150 milyon Avro bütçe ile hizmet vermektedir. Her yıl değişim programlarından yararlanan öğrenci sayılarımız ve dağıtacağımız hibeler artacak” dedi.

Ege Üniversitesinin ERASMUS Plus programı nezdindeki başarısına dikkat çeken Astarlı, “Ege Üniversitesi Türkiye’de yer edinmiş, en iyi üniversiteler arasında yerini almıştır. Programımızdan 1 milyon Avroyu aşkın hibe almaktadır. Bunun yanı sıra Rektör Hocamızın liderliğinde Ege Üniversitesi ekibi oldukça aktif ve münferit projeler yazmaya devam ediyorlar. Özellikle üniversitelerimizi KA171 projelerine teşvik etmek istiyoruz. Bu proje kapsamında tüm dünyaya açılma şansınız oluyor. Bugün burada bulunma sebebimiz ise Brüksel’de bulunan merkezi ajansa yönelik yazılan projelere teşvik etmek. Ege Üniversitesi gibi büyük üniversitelerimizin katkıları sayesinde Brüksel’deki merkezi ajanstan son iki yılda 22 milyon Avro hibe almayı başardık. Bu konuda Ulusal Ajans’ın siz üniversitelerimizin yazdığı projelere  ihtiyacı var. Çok yakın zamanda bir mobil uygulamayı hayata geçireceğiz, buradan tüm kurumlarımızın projelerini ve öğrencilerini daha yakından takip etme fırsatı bulacaklar.” diye konuştu.

Gün boyu süren program kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı İletişim Daire Başkanı Dr. Rana Kasapoğlu Önder, “ERASMUS Plus Merkezi Projelerine İlişkin Genel Bilgilendirme Sunumu” gerçekleştirdi. Türkiye Ulusal Ajansından programa katılan uzmanlar, ajans bünyesinde gerçekleştirilen geliştirme projeleri ve mükemmeliyet merkezleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.