Manisa İşkur’da İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi
Vali Sayın Enver ÜNLÜ, yapmış olduğu açılış konuşmasında toplantının amacını; il düzeyinde istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsadığını belirtmiştir.
Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Günseli TUFAN, 2024 yılı Ocak-Haziran dönemi faaliyetleri hakkında kurul üyelerine sunumunu gerçekleştirmiştir.
Günseli TUFAN, en son açıklanan TÜİK Türkiye geneli iş gücü piyasası verilerine göre 2024 yılı Mayıs dönemi işsizlik oranının %8,4 istihdam oranının %50,0 işgücüne katılım oranının da %54,5 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Günseli TUFAN açıklamaların devamında, il bazında açıklanan son TÜİK verileri olan 2023 yılı itibariyle ilimiz işsizlik oranının %6,3 işgücüne katılım oranının %57,4 istihdam oranının ise %53,8 olarak gerçekleştiğini ifade etmiştir. İlimizin içinde bulunduğu TR33 Kalkınma bölgesi (Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak) güncel istihdam rakamlarına göre bölgenin 2019 yılı işsizlik oranı %9,8, 2020 yılı işsizlik oranı %8,3, 2021 yılı işsizlik oranı %6,9 ve 2022 yılı işsizlik oranı %7,1 2023 yılı işsizlik oranı % 7,1 olarak gerçekleşmiştir.
2024 yılı Ocak-Haziran dönemi itibariyle İl Müdürlüğümüzün ilimizde sunmuş olduğu iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri kapsamında 37.535 kişiye bireysel danışmanlık hizmeti verildiği, 7.742 işyeri ziyareti gerçekleştirildiği, kamu ve özel sektörde toplam 15.828 kişinin işe yerleştirilmesi hususunda aracılık faaliyetinin yerine getirildiği İl Müdürü Günseli TUFAN tarafından ifade edilmiştir.
İl Müdürü TUFAN açıklamaların devamında; 2024 yılı Ocak-Haziran dönemi İl Müdürlüğümüz iş kulübü iş ve meslek danışmanları tarafından 35 grupta 494 kişiye özgeçmiş hazırlama, mülakat teknikleri, iş arama kanalları hakkında eğitimler düzenlendiğini, bunun yanında İl Müdürlüğümüz meslek danışmanlığı faaliyetleri kapsamında 121 Eğitim Kurumunun ziyaret edildiğini, 9537 kişiye eğitim verildiğini beyan etmiştir.
İl Müdürlüğümüzün aktif ve pasif iş gücü hizmetleri kapsamında; 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde;
· Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ev sahipliğinde 24.02.2024 tarihinde Manisa Double Tree by Hilton Otelinde Sayın Bakanımız Prof. Dr. Vedat IŞIKHAN’ın teşrifleriyle Yüzyılın Kadın İstihdamı İş-Pozitif fuarını gerçekleştirdik. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık (KİPAP) Projesi ile şu ana kadar 23 firma ile protokol imzalanmış olup 57 katılımcı faydalanmaya başlamıştır.
· İşbaşı Eğitim Programları kapsamında 51 adet program açılmış 152 kişinin söz konusu programlar kapsamında işbaşında yetişmesi ve meslek edinmesi sağlanmış, katılımcı zaruri gider ödemesi ve genel sağlık sigorta primlerinin karşılanması kapsamında 9.949.905,90 TL. destek sağlanmıştır.
· İşsizlik ödeneğinden 6.032 kişi yararlanmıştır.
· Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunlarına Sağlanan Teşvikler ve Öğrencilere Yönelik Devlet Katkıları” temalı iş birliği protokolü imzalanmıştır.
Söz konusu Protokolün sahaya etkin bir şekilde yansıtılması amacıyla Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz ile İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Engellilerin istihdamı ile ilgili Kurumumuzca yerine getirilen faaliyetler kapsamında engelli iş koçları aracılığıyla engelli danışanlara yönelik olarak aktif işgücü programları ve açık işlere yönlendirme yoluyla kamu veya özel sektörde işe yerleştirme hizmetleri sunulduğu belirtilmiştir. Ayrıca Engelli Kendi İşini Kurma Projeleri ile Korumalı İş Yeri Projeleri değerlendirmiştir.
İl Mesleki Eğitim Politikaları gündemi kapsamında Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet UĞURELLİ tarafından yapılan sunumda, 2024 yılı ikinci 3 aylık faaliyetleri ile birlikte çeşitli eğitim kurumlarına ve eğitim programlarına dönük süreçler, yapılan iş ve işlemler ele alınmıştır. Bunun yanında eğitim ve istihdam ilişkisi bağlamında mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin daha nitelikli yetiştirilmesi ve mezuniyet sonrası kendi alanlarında istihdama katılmaları ile ilgili hususlarda bilgi paylaşımında bulunulmuştur.
Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü adına ŞÖNİM Kuruluş Müdür V. Cemile ERKARA tarafından yapılan sunumda kurul üyelerine ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ konusunda bilgilendirme yapılmıştır.