Sağlıkta şiddet sınır tanımıyor sağlık çalışanları tehdit ve şiddet altında görev yapmaya çalışıyor.
Dün akşam saatlerinde Kahramanmaraş İl Temsilcimiz Mustafa KUZUGÜDEN ve Balıkesir İl Temsilcimiz Onur YOLAL’ dan ard arda gelen iki haber; Kahramanmaraş'ta Hastaneyi basan kadın, doktor ve hemşireleri rehin aldı! Edremit Devlet Hastanesi'nin ortopedi servisinde tedavi gören Emrah İmamoğlu'na bir kişi tabancayla ateş edip kaçtı. Kahramanmaraş'ta pompalı tüfekle hastaneye giren kadın, sağlık çalışanlarını rehin aldı.
Kadının silahı sağlık çalışanlarına doğrultmasıyla, hastanede görev yapan sağlık çalışanları panik ve korku dolu anlarla yaşadı. Silahlı kadının "Beni patlatacaklar" diyerek tehditler savurması sonrasında, Hastane güvenlik görevlileri ve polis ekipleri, kadının bir anlık dalgınlığından faydalanarak saldırgan kadını etkisiz hale getirmeyi başardılar.
Olay sırasında herhangi bir yaralanma yaşanmazken, hastane personeli ve olaya tanık olan hastalar büyük bir şok geçirdi. Olayın ardından saldırgan kadının gözaltına alındığı ve soruşturmanın sürdüğü bildirildi. Balıkesir'de hastanede yatan hastaya silahlı saldırı yapıldı.
Edremit Devlet Hastanesi'nin ortopedi servisinde tedavi gören Emrah İmamoğlu'na dün akşam saatlerinde bir kişi hastanenin içinde, yattığı yatakta tabancayla ateş edip kaçtı. Yaralanan İmamoğlu'nun hayati tehlikesi devam ederken, ateş ederek kaçan E.A. güvenlik güçlerimiz tarafından yakalandı. Gün geçmesin ki bir sağlık kuruluşumuzda sağlıkta şiddet yaşanmasın.
Silahlı kişiler hastanelerin her yerinde elini kolunu sallayarak gezebiliyor. Sağlık çalışanlarımız görevlerini mi yapsınlar, kendilerini mi korusunlar. Yetkililer yıllardır süren ve her geçen gün artarak devam eden sağlıkta şiddeti korumak için samimi değiller.
Sağlık çalışanlarımızı korumak için etkili yasaların çıkartılması için neyi bekliyorsunuz ki? Her geçen gün katlanarak artan sağlıkta şiddeti önlemek için hiçbir etkisi olmayan beyaz kod, gri kod, hastane girişlerine x ray cihazları koymak çözüm değildir. Bu uygulamalar sağlıkta şiddeti önlemez.
Sağlıkta şiddeti önlemek için öncelikle sağlık hizmetleri sunumunu hasta memnun olsun da ne olursa olsun mantığından uzaklaştırmamız gerekir. Sevk zincirini getireceksiniz. Ambulansları acil vakaların dışında taksi gibi kullanmayacaksınız. Aile hekimlerimizi ilaç yazma memurları gibi kullanmayacaksınız.
Sağlıkta şiddeti yapan vatandaşın cezasına HGB (hükmün geri bırakılması) uygulanmayacak. Görevi başındaki memura mukavemetten cezası artırımlı verilecek. Yani sağlık hizmetleri sunumunu siyasi rant için kullanmayacaksınız. Sağlıkta şiddeti önlemek için önce samimi olmak gerek.
Kesintisiz 7/24 görev yapan Doktorundan, hemşiresine teknisyenine tüm sağlık çalışanlarımız maalesef sahipsiz kalmıştır. Göreve giderken bu gün başıma bir şey gelir mi? Endişesiyle mesaiye giden sağlık çalışanlarımıza lütfen sahip çıkın.Dedi.
Ahmet DOĞRUYOL BİRLİK SAĞLIK SEN GENEL BAŞKANI