SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ MOBİLYA SEKTÖRÜNDE NEYİ DEĞİŞTİRECEK
Ülkedeki bazı belirsizlikler yurtdışında bulunan Suriyeli göçmenlerin ülkelerine dönmeye karar vermesinde yavaş hareket etmelerine neden olsa da sayıları az da olsa mülteciler ülkelerine dönüyorlar. Örneğin Türkiye’de 5 milyona yakın mülteci varken, son 3 haftadır ülkesine dönen mülteci sayısı henüz 20 bin seviyelerinde.
Suriye'deki Rejim Değişikliği, Türk Mobilya Sektörünü Nasıl Etkileyecek?
Suriye'deki savaşın sona ermesiyle birlikte, Türkiye'de iş gücü olarak faaliyet gösteren mültecilerin ülkelerine dönmesi, mobilya sektöründe önemli değişikliklere yol açabilir. Bu dönüşümün iş gücü, üretim kapasitesi ve sektörün geleceği üzerindeki potansiyel etkileri elbette olacaktır. Çünkü son 10 yıldır birçok sektörde olduğu gibi mobilya sektöründeki işgücünün de büyük bir kısmı mültecilerden sağlanıyordu. Özellikle ara eleman konusunda zaten büyük bir sıkıntı içinde olan Türk mobilya sektörü, mültecilerin gitmesi ile daha da derin bir sorun ile karşı karşıya kalması bekleniyor.
Türkiye’de mobilya üretiminde önemli bir firma olan Asortie Mobilya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Murat ERAT, konu ile ilgili açıklamasında “Vasıflı ara eleman konusu ülkemiz özel sektöründe çok ciddi bir problem iken, 10 yıldır piyasa koşullarında yetişmiş ve yaptığı işe adapte olmuş mültecilerin ülkelerine dönmeleri sektörü kısa vadede zorlayacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmeleri konusunda konuşan Murat ERAT; Mültecilerin ülkelerine dönerken Türkiye’de edindikleri tecrübeleri de beraberinde götürdüklerini, bunun kendi ülkeleri için gelişimi hızlandıran bir faktör olarak gördüklerini ancak Türkiye için vasıflı bir işgücü kaybı olarak nitelendirdiklerinin altını çiziyor.
Mültecilerin ülkelerine dönmelerinin uzan vadede, şirketleri daha az insan gücüne ihtiyaç duymak için, inovasyon, otomasyon ve teknoloji yatırımlarına yönlendirme gibi bir olumlu etkisi olsa da kısa vadede bir istihdam problemi ortaya çıkaracağı kesin gibi görünüyor.
Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat ERAT, değerlendirmesinin sonunda “Suriyeli mültecilerin kontrolsüz bir akım ile gelişindeki hatalardan ders çıkarılmalı ve en azından dönüşlerinin daha kontrollü şekilde yapılarak sektörlere en az zararı vermeleri sağlanmalıdır. Bu bağlamda İçişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurumların yaptığı kontrollü geri gönderme programını destekliyoruz” şeklinde konuştu.