YEŞİLAY, BAĞIMSIZLIK SEFERBERLİĞİ’NDE GÖREV ALACAK EĞİTİMCİLERİ YETİŞTİRİYOR
Bağımsızlık Seferberliği İçin Uzman Eğitimciler Yetiştiriliyor
Yeşilay, özellikle veli, öğretmen, öğrenci, genç ve yetişkinlerin bilinçlendirilmesi amacıyla sahada görev yapacak psikolojik danışmanları yetiştirmek amacıyla formatör eğitimleri veriyor.Bağımsızlık Seferberliğinin sahada daha etkin uygulanmasına yönelik düzenlenenformatör eğitimi25-26-27-28-29 Kasım tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. 121 psikolojik danışmanın katıldığı eğitici eğitimlerinde, uzmanlara Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Eğitimi verildi.Formatör eğitimlerinde katılımcılara, alkol, madde, tütün, kumar,internet bağımlılığı ve bağımlılıklarla mücadele yöntemleri ilesağlıklı yaşama ilişkin bilgilendirici eğitimler verildi. Eğitimlerde teorik bilgilerin yanında, etkili sunum teknikleri, oyunlaştırma, bağımlılık atölyesi ve modüllerin uygulanmasına dair katılımcıları aktif kılan uygulamalara da yer verildi.
TBM Programı Her Yıl Milyonlarca Öğrenciye Ulaşıyor
Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Programı (TBM), Millî Eğitim Bakanlığı ile Yeşilay Cemiyeti arasında imzalananprotokol ile Türkiye genelinde milyonlarca öğrenciye ulaşan ve onları zararlı alışkanlıklar konusunda bilinçlendiren bir program. Bu bağlamda bugüne kadar Millî Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde 2320 formatör, yaklaşık 44 bin TBM uygulayıcısı yetiştirildi. Formatör ve uygulayıcılar bağımlılık eğitimleri ile her yıl yaklaşık 14 milyon öğrenci ve 3 milyon yetişkine ulaşıyor. Ayrıcaeğitim programları, Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Kızılay gibi farklı bakanlık, kurum ve kuruluşlarla yapılan protokoller aracılığıyla geniş kitlelere yayılıyor.
Yeşilay Hakkında
1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.
Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.
Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.