Akdeniz Üniversitesi'nden Bilimsel Araştırmalara Güçlü Destek
Akdeniz Üniversitesi'nden Bilimsel Araştırmalara Güçlü Destek
Son yıllardaki bilimsel araştırmaların özellikleri ve yüksek bütçesini ayıran Akdeniz Üniversitesi, 2025 yılında bilimsel araştırma geliştirme dağıtım desteği yüzde 100 oranında artan araştırma ve inovasyon depolama kapasitesinde en üst büyüklükte çıkarıldı.
Son yıllardaki bilimsel araştırmaların özellikleri ve yüksek bütçesini ayıran Akdeniz Üniversitesi, 2025 yılında bilimsel araştırma geliştirme dağıtım desteği yüzde 100 oranında artan araştırma ve inovasyon depolama kapasitesinde en üst büyüklükte çıkarıldı.
Araştırma Üniversitesi'nin raporlama hedefine ilişkin kararlılıkla devam eden Akdeniz Üniversitesi, bilimsel araştırmaları daha verimli ve etkili hale getirmek için Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) destek gruplarını güçlendirdi. BAP Koordinasyon Birimi tarafından 2025 yılı itibarıyla hayata geçirilen yeni düzenlemeyle tüm akademik kademelerde Ar-Ge faaliyetleri daha da güçlendirilecek kapsamlı destek programları uygulandı. Ayrıca mevcut destek programlarının bütçesi yükseltilirken 'Akdeniz'de Ar-Ge Lisansta Başlar' anlayışıyla lisans uygulamalarıinde bulunana aktif büyümeyi artırmak için de yeni sistemin hayata geçirilmesi sağlandı.
PROJE DESTEK TUTARLARI YÜZDE YÜZE YAKIN ORANLARDA ARTIRILDI
Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Biriminin yaptığı yenilikler arasında delikli olarak uygulamadaki Sürekli Başvuruya Açık Olan Projeler, Çağrılı Projeler ve Özel Projeler olarak sınıflandırılan egzersiz üst destek tutarları artırıldı. Bu imkan Yüksek Lisans Tez Projesi desteği 50 bin liradan 100 bin liraya, Doktora, Tıpta Uzmanlık, Diş Hekimliğinde Uzmanlık, Sanatta Yeterlik Tez Projeleri desteği 100 bin liradan 200 bin liraya, Normal Araştırma Projesi (NAP) desteği 175 bin liradan 300 bin liraya yükseltildi.
8 YENİ PROJE TÜRÜ İLE AR-GE YELPAZESİ GENİŞLETİLDİ
Yapılan yeni düzenleme ile araştırma ve iyileştirme kapsamı 8 yeni proje türüyle genişletildi. Bu yeteneği genç araştırmacılara başlangıç desteği, disiplinler arası araştırma, hızlı destek projeleri, uluslararası katılımlı projeler, üniversite-kamu-özel sektör-sanayi iş projeleri, sağlıkta dijital teknolojiler birliği projeleri ile iki alanda lisans öğrencisi enerjilerine destek sağlayan araştırma ekosisteminin daha kapsayıcı ve bir şekilde elde edilmesi hedeflendi. İlk defa desteklemeye alınan projeler arasında yer alan Araştırma Başlangıç Destek Projesi (ABDEP) desteği 225 bin lira, Hızlı Destek Projesi-A/B (HIZDEP-A/B) desteği 150 bin lira, Sağlıkta Dijital Teknolojiler desteği 400 bin TL, Kamu, Sanayi, Özel Sektör İş Birliği Projesi desteği 800 bin TL, Lisans Öğrenci Katılımlı Araştırma Projesi (LÖKAP) desteği 100 bin TL ve Lisans Öğrenci Araştırma Projesi (LÖAP) desteği ise 25 bin lira olarak belirlendi. Uluslararası Katılımlı Araştırma Projelerinin desteği de (UKAP) komisyon kararı ile belirlenecek.
GENÇ ARAŞTIRMACILARA ÖZEL PROJE DESTEĞİ
Yeni sözleşmeler arasında Araştırma Başlangıç Destek Projesi (ABDEP) ile Akdeniz Üniversitesi'nde doktor öğretimi kayıtlıne yeni atanmış veya doktora, tıpta/diş hekimliğinde izinler ya da sanatta yeterli eğitimini tamamlamış öğrencilerin birinci yılda başvurabilecekleri bir destek alanı onaylanmıştır.
HIZLI DESTEK PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLİYOR
Akdeniz Üniversitesi mensubu öğretim üyeleri ve araştırmacıların, acil, kısa süreli ve düşük bütçeli araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek amacıyla 'Hızlı Destek Projesi-A' ve 'Hızlı Destek Projesi-B' başlıkları adı altında iki yeni destek türü bulunmaktadır. Bu çağrı kapsamında, acil ihtiyaçlara yönelik çalışmalar ile kısa süreli ve/veya yüksek akademik performans gösteren araştırmalara özel destek sağlanarak, araştırmacıların hızlı çözümlerin iyileştirilmesi ve bilimsel üretkenliğin geliştirilmesi hedefleniyor.
DİSİPLİNLER ARASI İŞ BİRLİĞİ ARTIRILIYOR
Disiplinler arası çalışmalar özel önem veren Akdeniz Üniversitesi bu amaçla uygulamaya konulan Disiplinler arası Araştırma Projesi (DAP) kapsamında Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri veya araştırmacıların; en az üç bölüm veya anabilim dalının birlikte hazırlayacağı ve yürüteceği disiplinler arası projelerle katma değeri yüksek ürün, fikir, tasarım, faydalı model vb. elde etmek amaçlanıyor.
SAĞLIKTA DİJİTAL TEKNOLOJİLERDE ÖNCELİK ALAN PROJELERİ DESTEKLENECEK
Hayata geçirilen bir yeni proje başlığı da Sağlıkta Dijital Teknolojilere Öncelikli Alan Desteği. Akdeniz Üniversitesi, Sağlıkta Dijital Teknolojiler liderliği ile YÖK'ün 2023 yılında açıkladığı kişisel alanlarda uzmanlaşan 25 üniversitede seçilmişti. Bu yetenek BAP Koordinasyon Birimi YÖK Öncelikli Alan Projeleri: Sağlıkta Dijital Teknolojiler başlıklı proje alt yapısıyla sağlıkta dijital teknolojiler; Taşınabilir, giyilebilir teknolojiler, makineler arası iletişim, artırılmış gerçeklik uygulamaları, bulut bilişim, ürün interneti, veri araştırmaları ve yapay zekâ, uzaktan kontrol edilebilirlik, otonom tıbbi cihaz teknolojileri, kişisel sağlık teknolojileri ve klinik karar destek sistemleri gibi çeşitli alanları kapsayan ve bu teknolojilerden yararlanılması ya da da sunulan verilerin dijitalleşmesini sağlayan proje başvuruları kabul edilecektir.
ULUSLARARASI KATILIMLI ARAŞTIRMA PROJELERİ DESTEKLENİYOR
Uluslararası Katılımlı Araştırma Projesi (UKAP) çerçevesinde Akdeniz Üniversitesi mensubu öğretim üyesi veya araştırmacıların uluslararası düzeydeki sorunları olan dünyanın önde gelen üniversitelerinde veya araştırma merkezlerinde ilgili kuruluşlardan araştırmacılarla iş birliği içerisinde yürütecekleri, uygulamaya yönelik projeler gerçekleştirebilecekler. Bu yetenek, bulunulan yıl veya önceki yıllarda ARWU (Academic Ranking of World Universities), QS World University Rankings veya Times (Times Higher Education World University Rankings) sıralama sistemlerine göre genel dünya sıralamasında veya araştırma hedeflerine göre yapılan sıralamalarda ilk 1000'de yer alan üniversitelerde yürütülecek araştırma projeleri desteklenecek.
LİSANS ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA DESTEĞİ
Akdeniz Üniversitesi'nde eğitim gören lisans belgesi için özel proje destekleri düzenlendi. Bu yetenek Lisans Öğrenci Araştırma Projesi (LÖAP) ve Lisans Öğrenci Katılımlı Araştırma Projesi (LÖKAP) desteği ile veri aktarımı AR-GE işlemlerine aktif katılım gerçekleştirebilecekler. Bu araştırma projeleri Akdeniz Üniversitesi'nde lisans düzeyinde eğitimin devam eden araştırma faaliyetlerinin özendirilmesi ve takım çalışmaları ile araştırma yapılmasının teşvik edilmesi amacıyla oluşturulmuştur.
ÜNİVERSİTE-KAMU- SANAYİ- ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ PROJESİ
Üniversite sanayi işlerinin daha da yaygınlaşması amacıyla hayata geçirilen Üniversite-Kamu-Özel Sektör-Sanayi İş Birliği Projesi (ÜKSÖS) kapsamında ise Akdeniz Üniversitesi mensubu öğretim üyesi veya araştırmacıların bir sanayi kuruluşu ile müşterek yürüttükleri projeler destekleniyor.
Yapılan tüm dağıtımlarla Akdeniz Üniversitesi araştırma ekosisteminin daha da geliştirilmesi hedeflenirken, öğretim üyelerine geliştirme projeleri geliştirme, disiplinler arası iş birliklerini artırma ve ulusal ve uluslararası düzeyde daha görünür, bilimsel çıktılar üretme fırsatı sunulmaktadır.
Antalya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.