Dr. Çisem Altunayar Ünsanal Fen Bilimleri Enstitüsünden NASA’ya Yolculuk hikâyesini anlattı

Bilim 30.04.2025 - 10:26, Güncelleme: 30.04.2025 - 10:26
 

Dr. Çisem Altunayar Ünsanal Fen Bilimleri Enstitüsünden NASA’ya Yolculuk hikâyesini anlattı

Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Çisem Altunayar Ünsalan, Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu kapsamında Amerika Birleşik Devletleri NASA Johnson Uzay Merkezi’nde doktora sonrası araştırmalarını, akademik yolculuğunu ve küresel deneyimlerini, Ege Üniversitesi 70. Yıl Etkinlikleri Kapsamında Fen Bilimleri Enstitüsünde düzenlenen konferansta anlattı.

Ege Üniversitesinden NASA’ya ilk bilim kadını Elif Su Göksu- Elham Azerlo Akademik yolculuğu, 2005 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünde başlayan Dr. Altunayar Ünsalan, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalında tamamladı. Akademik kariyerini küresel çapta sürdüren Dr. Altunayar Ünsalan; 2018’de Japonya, 2019’da Almanya, 2022’de Polonya ve son olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde NASA iş birliğiyle bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi. NASA’da üstlendiği rol ile ilgili bilgi veren Dr. Altunayar Ünsalan, “Fulbright Bursu sayesinde ABD’de prestijli araştırma kurumlarıyla iş birliği yaparak, NASA’nın yürüttüğü projelerde aktif bir rol üstlendim. Bu bağlamdaki çalışmalarda, özellikle karbonlu meteoritler ve gezegen yüzeyinde oluşan karmaşık mineraller üzerine gerçekleştirilen analizlerle, evrende su ve yaşam izlerinin anlaşılmasına yardımcı olacak bulgular elde ettik” dedi. Dr. Altunayar Ünaslan, “Gerçekleştirdiğim çalışmalar, Türkiye’den bilim insanlarının uluslararası projelerde ne kadar önemli roller üstlenebileceğinin en güçlü örneklerinden birisi. Bu araştırmalarda aktif şekilde yer almak, bilimsel anlamda büyük bir fırsat. Uzaydan gelen astromalzemelerin fiziksel ve kimyasal yapısını anlamak, gelecekteki keşif görevleri açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu. “Hayallerinizin peşinden durmadan ve yılmadan koşmanız gerek” Genç katılımcılara tavsiyelerde bulunan Dr. Çisem Altunayar Ünsalan, “Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütülen bu tür çalışmalar, genç araştırmacılar için büyük bir ilham kaynağı olurken, Türkiye’nin uzay araştırmaları alanındaki bilimsel katkısını güçlendirmeye devam ediyor. Sizlerin de hayallerinizin peşinden durmadan ve yılmadan koşmanız gerek. Genç araştırmacılara kapılarımız her zaman sonuna kadar açık ve tecrübelerimizi kendileriyle sonuna kadar paylaşıp yol göstermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Çisem Altunayar Ünsalan, Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu kapsamında Amerika Birleşik Devletleri NASA Johnson Uzay Merkezi’nde doktora sonrası araştırmalarını, akademik yolculuğunu ve küresel deneyimlerini, Ege Üniversitesi 70. Yıl Etkinlikleri Kapsamında Fen Bilimleri Enstitüsünde düzenlenen konferansta anlattı.

Ege Üniversitesinden NASA’ya ilk bilim kadını

Elif Su Göksu- Elham Azerlo

Akademik yolculuğu, 2005 yılında Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünde başlayan Dr. Altunayar Ünsalan, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalında tamamladı. Akademik kariyerini küresel çapta sürdüren Dr. Altunayar Ünsalan; 2018’de Japonya, 2019’da Almanya, 2022’de Polonya ve son olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde NASA iş birliğiyle bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi.

NASA’da üstlendiği rol ile ilgili bilgi veren Dr. Altunayar Ünsalan, “Fulbright Bursu sayesinde ABD’de prestijli araştırma kurumlarıyla iş birliği yaparak, NASA’nın yürüttüğü projelerde aktif bir rol üstlendim. Bu bağlamdaki çalışmalarda, özellikle karbonlu meteoritler ve gezegen yüzeyinde oluşan karmaşık mineraller üzerine gerçekleştirilen analizlerle, evrende su ve yaşam izlerinin anlaşılmasına yardımcı olacak bulgular elde ettik” dedi.

Dr. Altunayar Ünaslan, “Gerçekleştirdiğim çalışmalar, Türkiye’den bilim insanlarının uluslararası projelerde ne kadar önemli roller üstlenebileceğinin en güçlü örneklerinden birisi. Bu araştırmalarda aktif şekilde yer almak, bilimsel anlamda büyük bir fırsat. Uzaydan gelen astromalzemelerin fiziksel ve kimyasal yapısını anlamak, gelecekteki keşif görevleri açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.

“Hayallerinizin peşinden durmadan ve yılmadan koşmanız gerek”

Genç katılımcılara tavsiyelerde bulunan Dr. Çisem Altunayar Ünsalan, “Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütülen bu tür çalışmalar, genç araştırmacılar için büyük bir ilham kaynağı olurken, Türkiye’nin uzay araştırmaları alanındaki bilimsel katkısını güçlendirmeye devam ediyor. Sizlerin de hayallerinizin peşinden durmadan ve yılmadan koşmanız gerek. Genç araştırmacılara kapılarımız her zaman sonuna kadar açık ve tecrübelerimizi kendileriyle sonuna kadar paylaşıp yol göstermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve izmir35haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.