Edebiyatımızın yeni yüzyılına yeni yazarlar yetişecek
Edebiyatımızın yeni yüzyılına yeni yazarlar yetişecek
Üsküdar Üniversitesi, Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (KASTOB) ve ÇATKON-Tekirdağ Federasyonu iş birliğiyle yürütülecek proje ile Türk edebiyatının geleceğine ışık tutabilecek genç yeteneklerin keşfedilmesi hedefleniyor. Milli ve manevi değerlerin yeni nesillere aktarılmasının amaçlandığı "Edebiyatımızın Yeni Yüzyılına Yüz Yeni Yazar Projesi" nin açılışı Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Üsküdar Üniversitesi, Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (KASTOB) ve ÇATKON-Tekirdağ Federasyonu iş birliğiyle yürütülecek proje ile Türk edebiyatının geleceğine ışık tutabilecek genç yeteneklerin keşfedilmesi hedefleniyor. Milli ve manevi değerlerin yeni nesillere aktarılmasının amaçlandığı "Edebiyatımızın Yeni Yüzyılına Yüz Yeni Yazar Projesi" nin açılışı Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
"Edebiyatımızın Yeni Yüzyılına Yüz Yeni Yazar Projesi" başladı…
Prof. Dr. Nevzat Tarhan:
“Yapay zekânın ustası olun!”
Türk edebiyatının geleceğine ışık tutabilecek genç yeteneklerin keşfedilmesini sağlayacak ve milli ve manevi değerleri yeni nesillere aktarmayı amaçlayan "Edebiyatımızın Yeni Yüzyılına Yüz Yeni Yazar Projesi"nin açılışı gerçekleştirildi. Proje kapsamında “Ben Yazarım” portalı oluşturulacak. Öğrenciler portala “Aile” temalı öyküler yükleyecek.
Manken ve sunucu Tuğba Özay’ın, babası şair yazar İlhan Özay’dan şiirler okuduğu programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile “Bilinçli Genç Olmak” konulu söyleşi de gerçekleştirdi.
Öğrencilere ‘her gün 10 dakika yazın ama devamlı yazın’ tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Burada yapay zekâyı çok kullanın. Yapay zekâyı aşmayı hedeflemeli ve ona yeni malzemeler üretmeliyiz. İnsanlık tarihinde matbaa bir dönüm noktası oldu. Elektrik bir dönüm noktası oldu. Yapay zekâ da bir dönüm noktası olacak. Bunun için yapay zekânın ustası olun. Dijital dünya sizi kullanmasın, siz dijital dünyayı kullanın, hedeflerinize yönelik kullanın. Öyle olursa dijital dünya sizi hedefinize götürür.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi, Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (KASTOB) ve ÇATKON-Tekirdağ Federasyonu iş birliğiyle yürütülecek proje ile Türk edebiyatının geleceğine ışık tutabilecek genç yeteneklerin keşfedilmesi hedefleniyor. Milli ve manevi değerlerin yeni nesillere aktarılmasının amaçlandığı "Edebiyatımızın Yeni Yüzyılına Yüz Yeni Yazar Projesi" nin açılışı Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Genç yazar adaylara edebi rehberlik sunarak yeni eserlerin temelini atmayı amaçlayan projeyi İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekliyor. Sanat, Edebiyat, Kültür ve Siyaset dünyasından önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen programın açılış konuşmalarını Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (KASTOB) Genel Başkanı Nevzat Duyar, Üsküdar Üniversitesi Proje Geliştirme Koordinatörü, Genç Beyinler Akademisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Nebiye Yaşar, KASTOB Genel Sekreteri, Trakya Bölge Başkanı ve Proje Koordinatörü Yüksel Arslan yaptı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Eleştiriden korkan kişi yazar olamaz”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın katılımıyla gazeteci Şaban Özdemir’in moderatörlüğünde “Bilinçli Genç Olmak” konulu söyleşi, gerçekleştirildi. ÜÜ TV ve Üsküdar Üniversitesi youtube hesabından da canlı olarak yayınlanan programda Tarhan, Sezai Karakoç’larını, Necip Fazıl’larını yetiştirebilecek bir projenin başladığını dile getirerek, yazarlığın sadece yetenek olmadığını, çok okumak ve çok çalışmak gerektiğini söyledi.
“Yazar olmak için zihinsel çile, emek gerekiyor. Sabırlı olmak çok önemli. Eleştiriye açık olacak ve eleştiriden korkmamak çok önemli. Eleştiriden korkan kişi yazar olamaz. Eleştiriyi armağan gibi görecek. Eleştiri sizin hoşunuza gitmez ama o eleştiri eğer faydalı bir eleştiriyse kişiye katkı sağlar.” diyen Prof. Dr. Tarhan, öğrencilere ‘her gün 10 dakika yazın ama devamlı yazın. Bunu yaparsanız bir müddet sonra zihinsel çağrışımlar, duygusal çağrışımlar başlıyor.’ tavsiyesinde bulundu.
Kendi mesleki ego tatmini değil toplumsal bir ihtiyaç amaçlanmalı…
Prof. Dr. Tarhan, gençlere kendi mesleki egolarını tatmin etmeye odaklanmak yerine toplumsal bir ihtiyacı amaçlamaları tavsiyesinde bulunarak, “Eğer bir toplumsal faydayı, bir ihtiyacı çözmeye kafa yorarsanız ve ‘Toplumun şu sorununa çare bulmalıyım’ diye düşünürseniz, sahip olduğunuz yetenek ya da gösterdiğiniz çaba, toplumdaki bu ihtiyaçla örtüşecektir. Bu örtüşme gerçekleştiğinde ise ortaya kalıcı bir iş çıkar. Akıllı yatırımcılar da aslında parayı değil, ihtiyacı kovalar. Hedefleriniz olsun. Bu bilinçli genç olmak demektir.” dedi.
“Konforculuk, modernizmin getirdiği önemli sağlık sorunlarından biri”
Gençlerin ‘rahatlık hastalığına’ yakalandıklarına işaret eden Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti:
“Rahatlık hastalığı, diğer bir ifadeyle konforculuk hastalığı, modern yaşamın getirdiği önemli sağlık sorunlarından biridir. Konforculukla ilişkili psikiyatrik ve fiziksel rahatsızlıklar tanımlanmıştır. Fiziksel rahatsızlıklardan ilki obezitedir. Obezite, rahatına düşkün bireylerin sıkça karşılaştığı bir hastalıktır. Dünyada şu anda 1 milyar obez insan bulunurken, 2 milyar insan ise Afrika’da temiz suya erişememektedir. Obezite sıralamasında dünya birincisi Amerika, ikinci Suudi Arabistan, üçüncü ise Türkiye'dir. Bu durum, Türkiye’nin modernizmin ve vahşi kapitalizmin etkisi altında olduğunu göstermektedir. İkinci fiziksel rahatsızlık, hareket eksikliğinden kaynaklanan hastalıklardır. Kalp-damar hastalıkları, romatizmal sorunlar ve fiziksel egzersiz azlığından kaynaklanan diğer rahatsızlıklar bu gruba giriyor. Uzmanlar, bu sorunların önlenmesi için günde en az 5 bin adım atmayı önermektedir.”
“Gerçek zafer, iç tembelliğe karşı kazanılandır”
Konforculuğun bireylerde üşengeçlik ve tembellik oluşturarak fiziksel aktiviteyi engellediğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Konforculuğun arka planında yatan asıl sorun, kişinin kendi içindeki tembellik ve üşengeçlik. Gerçek zafer, başkalarını yenmek değil, bireyin içindeki tembelliğe karşı kazandığı zaferdir.” diye konuştu.
Konforculuğun bir diğer sonucunun da yalnızlık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tarhan, “Bu durum, evlilikte ve ilişkilerde problemlere yol açmaktadır. Konforcu bireyler genellikle ‘Ben önemliyim, başkası önemli değil. Benim rahatım daha önemli’ diyerek zahmete girmekten kaçınırlar. Ne çocukları için ne de başkaları için fedakârlık yaparlar; hatta kendi hayatları için bile zahmete katlanmayan bir insan tipi ortaya çıkar. Konforculuğun bir diğer sonucu ise mutsuzluktur.” dedi.
Deneme-yanılma yerine daha bilinçli bir öğrenme yolunu tercih edin
Ali Fuat Başgil’in “Gençlerle Baş Başa” adlı kitabına atıfta bulunarak, bu kitap sayesinde öğrenme yöntemleri üzerine düşünme fırsatı bulduğunu ve üç farklı öğrenme yöntemi olduğuna inandığını anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Birincisi, deneme-yanılma yoluyla öğrenme. Ancak insan ömrü, her şeyi deneme-yanılma yoluyla öğrenmeye yetmez. İkincisi, akıllı bir insan, başkalarının yaptığı hatalardan ders çıkarır ve aynı hataları yapma ihtimalini ortadan kaldırır. Üçüncü de aynı hatayı sürekli yapar ve öğrenemezler. İnsan, deneme-yanılma yerine daha bilinçli bir öğrenme yolunu tercih etmelidir.” diye konuştu.
Projeler emek ve sabır istiyor
Proje işlerinin emek ve sabır istediğini belirten Prof. Dr. Tarhan, “Hatadan, eleştiriden, engellerden korkmamak gerekiyor. Bir iş zorsa yapılır, imkânsızsa bir çıkış yolu bulunur. Onun için yani imkânsız deyip bırakmamak lazım. Bir çıkış yolu bulmak lazım.” dedi.
Katılımcılardan gelen soruları da cevaplayan Tarhan, ezber ve test odaklı eğitim sisteminin yerine, artık proje odaklı bir eğitim sistemine geçiş yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Tarhan, “Bu yeni modelde, öğrencilere sınıfta projeler veriliyor, bu projeler tartışılıyor ve öğrenciler gruplar oluşturarak birlikte çalışıyorlar. Tüm dersler bu şekilde, aktif bir katılım ve iş birliğiyle işleniyor. Pes etmeden yeni adımlar atmalı ve yeni çıkış yolları bulmalıyız. Bu proje de eğitimin kalitesini artırmak için kaçınılmaz ve değerli bir adımdır.” diye konuştu.
Yapay zekânın ustası olun!
İnsanın, hedeflerini belirlerken mutlaka mantıksal bir zemine oturtması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tarhan, “İdealizm, realizm ve aktivizmi birleştiren bir kişi, hedeflerini başarıyla yönetebilir ve onlara ulaşma konusunda etkili bir yol haritası çizebilir.” dedi.
Yazarlığın yalnızca kağıda dökmek, duyguları aktarmaktan ibaret olmadığını da anlatan Prof. Dr. Tarhan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Burada yapay zekâyı çok kullanın. Yapay zekâ, yazarlık süreçlerini büyük ölçüde kolaylaştırdı. Yapay zekâ size ana fikirler sunabilir, o fikrin üzerine siz de ekleyin. Ancak yapay zekâdan gelen fikirleri kes-yapıştır yöntemiyle kullanmak, kendimizi kandırmak olur. Yapay zekâyı aşmayı hedeflemeli ve ona yeni malzemeler üretmeliyiz. İnsanlık tarihinde matbaa bir dönüm noktası oldu. Elektrik bir dönüm noktası oldu. Yapay zekâ bir dönüm noktası olacak. Bunun için yapay zekânın ustası olun. Dijital dünya sizi kullanmasın, siz dijital dünyayı kullanın, hedeflerinize yönelik kullanın. Öyle olursa dijital dünya sizi hedefinize götürür. Bilinçli dijital kullanım, özellikle aileler için büyük bir sorundur. Amaçsız bir şekilde dijital dünyanın bir nesnesi haline gelmek, günümüzün en önemli problemlerinden biridir. Bu nedenle, dijital dünyayı bir araç olarak görmeli ve onu hedeflerimize ulaşmak için doğru şekilde kullanmalıyız.”
“Ben Yazarım” portalı oluşturulacak
Proje Sunumu Doç. Dr. Mustafa Sami Mencet tarafından gerçekleştirildi. "Edebiyatımızın Yeni Yüzyılına Yüz Yeni Yazar Projesi", Türk edebiyatının yeni yüzyılına milli ve manevi değerleri yaşatacak, çağın gereksinimlerine cevap verecek genç yazarlar yetiştirmek, kontrolsüz elektronik yazar ve blog uygulamalarının genç kuşaklarda yarattığı tahribatları azaltmak, eğitim ve kariyer fırsatı bulamamış genç yazarların önünü açmak ve eserlerinin popüler mecralarda gençlere ulaşmasını sağlamak amacıyla hazırlandı.
Ortaokul öğrencilerinin edebiyat ve sanat alanında farkındalıklarını artırma, yeni yetenekleri keşfetme, kurulacak Milli Yazarlık Akademisi ile geleceğe yazarlar yetiştirme, dijital ortamda nitelikli ve popüler içerikleri topluma sunma, basılı eser koleksiyonları oluşturma, gençleri nitelikli yazar olma yolunda motive etme hedefini taşıyan "Edebiyatımızın Yeni Yüzyılına Yüz Yeni Yazar Projesi" kapsamında “Ben Yazarım” portalı da oluşturulacak.
İlim ve Fazilet Vakfı okullarında başlayacak proje kapsamında öğrencilerin portala yükledikleri öyküler ön jüri tarafından değerlendirilerek dijital platformda yayınlanacak. Öğrencilerin “Aile” temalı öyküleri portala yüklenecek, uygun görülen eserler de yayınevlerince basılacak. Öykülerin animasyon film olarak yayınlanmasının da hedeflendiği projenin 31 Aralık 2025 tarihinden sonuçlanması da öngörülüyor.
Üsküdar Üniversitesi ile Karadeniz Konfederasyonu adına hatıra ormanı oluşturulacak
Karadeniz Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu (KASTOB) Genel Başkanı Nevzat Duyar, Nevzat Tarhan’ın "Projesi olmayan akademisyeni yanımda istemiyorum" sözlerine dikkat çekerek, “Ben de bundan kopya çektim. ‘Projesi olmayan federasyon istemiyorum’ dedim. Bunlardan bir tanesini bugün başlattık. 100 kitap, 100 yazar, 100 eser derken ben de şunu ilave ettim. 100 tane de fidan dedim. Biz Üsküdar Üniversitesi ile Karadeniz Konfederasyonu adına büyük bir hatıra ormanı oluşturacağız.” diye konuştu.
Proje Geliştirme Koordinatörü, Genç Beyinler Akademisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Nebiye Yaşar, “Projemiz; ‘Edebiyatımızın Yeni Yüzyılına Yüz Yeni Yazar’. Sevgili gençler, biz yeni yüzyılımıza sizlerin kalemleriyle, sizlerin hayal güçleriyle, sizlerin yüreğinden, beyninizden dökülen o güzel terennümlerle devam edeceğiz. Geleceğin kültürel mirasını yazan sizler olacaksınız.” dedi.
Proje, Türkiye'nin dört bir yanından genç yetenekleri bir araya getirecek
KASTOB Genel Sekreteri, Trakya Bölge Başkanı ve Proje Koordinatörü Yüksel Arslan, “Bugün burada bir araya gelmemizin temel amacı yeni yazarlarımızın kalemleriyle geleceğe anlamlı izler bırakmalarını sağlamak. Projemiz, Türkiye'nin dört bir yanından genç yetenekleri bir araya getirecek, onları edebiyatın köklü mirasıyla buluşturacak ve modern yazım teknikleriyle donatacak. Bu süreçte yalnızca yazma becerilerini geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda yazının derin anlamını, sorumluluğunu ve dönüştürücü gücünü de keşfedecekler.” diye konuştu.
Projeye katılan genç yazarlara “Bilinçli Genç Olmak” kitabı verildi
Programda, uygulama pilot okulunun 50 öğrencisine Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kaleme aldığı “Bilinçli Genç Olmak” kitabı verildi ve toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. Tarhan, öğrencilere kitabını imzaladı.
Ayrıca KASTOB üyelerine ve Federasyon Başkanlarına Şile’de oluşturulacak hatıra ormanı için Fidan Belgesi Takdimi yapıldı.
Manken, Sunucu Tuğba Özay da babasının şiirlerini okudu…
Programa katılan manken ve sunucu Tuğba Özay da babası şair yazar İlhan Özay’dan şiirler okudu.
Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.58175
İstanbul HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.