Dünyanın Gündemi “Kanser Pandemisi”

Sağlık 24.07.2024 - 10:54, Güncelleme: 22.10.2024 - 14:35 2290+ kez okundu.
 

Dünyanın Gündemi “Kanser Pandemisi”

Koronavirüs pandemisini geride bırakan dünyada, kanser vakalarındaki artış hızı nedeniyle şimdi de “kanser pandemisi”nden söz ediliyor

Araştırmalara göre, 2020 yılında dünyada görülen kanser vakası 20 milyonken, 2050 yılında bu sayının 40 milyona ulaşması bekleniyor. Medicana Sağlık Grubu Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Murat Keser, “Kanser görülme sıklığı endişe verici. Adeta bir ‘kanser pandemisi’ görülüyor. İyi haber ise tedavideki gelişmeler de başarılı sonuçlar veriyor” dedi.   Dünyanın en önemli kanser araştırması olan Globocan, 36 kanser tipi ve 185 ülkedeki verileri derleyerek sadece 2020 yılında 20 milyon kanser tanısı konulduğunu açıkladı. Medicana International İzmir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Keser, “Artış bu hızla devam ederse 2050 yılında bu rakam 40 milyon olacağı öngörülüyor. Ancak diğer taraftan kanser tedavisinde her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor, tedavilerin seçenekleri ve başarı oranı da artıyor” diye konuştu.   Erken teşhis her zaman hayat kurtarır Toplumda kanser vakalarının arttığını, istatistiki verilerin de bunu desteklediğini vurgulayan Dr. Keser, “Kanser tedavi edilemeyen bir hastalık değildir, önemli olan erken teşhis” dedi. Yine GLOBOCAN verilerine göre kanser vakalarında yüzde 50 kayıp yaşandığını, dünyada her 6 ölümden birinin sebebinin kanser olduğunu ifade eden Dr. Keser, “Bu rakamlar gerçekten ürkütücü. Ancak kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu unutmamak gerek. Erken dönemde vaka yakalandığında tedavi edilebilir. Farkındalığın arttırılması ve düzenli taramaların yapılması ile kayıplar düşürülebilir, tedavi oranı arttırılabilir” şeklinde konuştu.   Yeni tedaviler Uzm. Dr. Murat Keser, Chicago’da yakın zamanda yapılan ve Dünya’nın en önemli kanser kongresi olan ASCO’da herkesi heyecanlandıran bir gelişme olduğunu söyledi. Sonuçları kongrede açıklanan bir çalışmaya göre, 4.’ncü evre akciğer kanseri olup ALK pozitif olan bir grup hastaya damardan hiçbir tedavi verilmeden, sadece ağızdan bir tablet kullanılarak tedavi uygulandığını ifade eden Dr. Keser, şunları kaydetti: “Yürütülen bu çalışmada 5’nci yıl sonuçlarına göre hastaların kayda değer büyük çoğunluğunda hastalığın ilerlemediği ve çok düşük yan etki ile hastaları izlemeye devam ettikleri bildirildi. Bu hepimizi çok heyecanlandıran bir gelişme oldu. Bu tip tedavilerin diğer kanser türleri için de geliştirilmesine çalışıldığını da vurgulamak isterim.”  
Koronavirüs pandemisini geride bırakan dünyada, kanser vakalarındaki artış hızı nedeniyle şimdi de “kanser pandemisi”nden söz ediliyor

Araştırmalara göre, 2020 yılında dünyada görülen kanser vakası 20 milyonken, 2050 yılında bu sayının 40 milyona ulaşması bekleniyor. Medicana Sağlık Grubu Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Murat Keser, “Kanser görülme sıklığı endişe verici. Adeta bir ‘kanser pandemisi’ görülüyor. İyi haber ise tedavideki gelişmeler de başarılı sonuçlar veriyor” dedi.

 

Dünyanın en önemli kanser araştırması olan Globocan, 36 kanser tipi ve 185 ülkedeki verileri derleyerek sadece 2020 yılında 20 milyon kanser tanısı konulduğunu açıkladı. Medicana International İzmir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Keser, “Artış bu hızla devam ederse 2050 yılında bu rakam 40 milyon olacağı öngörülüyor. Ancak diğer taraftan kanser tedavisinde her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor, tedavilerin seçenekleri ve başarı oranı da artıyor” diye konuştu.

 

Erken teşhis her zaman hayat kurtarır

Toplumda kanser vakalarının arttığını, istatistiki verilerin de bunu desteklediğini vurgulayan Dr. Keser, “Kanser tedavi edilemeyen bir hastalık değildir, önemli olan erken teşhis” dedi. Yine GLOBOCAN verilerine göre kanser vakalarında yüzde 50 kayıp yaşandığını, dünyada her 6 ölümden birinin sebebinin kanser olduğunu ifade eden Dr. Keser, “Bu rakamlar gerçekten ürkütücü. Ancak kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu unutmamak gerek. Erken dönemde vaka yakalandığında tedavi edilebilir. Farkındalığın arttırılması ve düzenli taramaların yapılması ile kayıplar düşürülebilir, tedavi oranı arttırılabilir” şeklinde konuştu.

 

Yeni tedaviler

Uzm. Dr. Murat Keser, Chicago’da yakın zamanda yapılan ve Dünya’nın en önemli kanser kongresi olan ASCO’da herkesi heyecanlandıran bir gelişme olduğunu söyledi. Sonuçları kongrede açıklanan bir çalışmaya göre, 4.’ncü evre akciğer kanseri olup ALK pozitif olan bir grup hastaya damardan hiçbir tedavi verilmeden, sadece ağızdan bir tablet kullanılarak tedavi uygulandığını ifade eden Dr. Keser, şunları kaydetti: “Yürütülen bu çalışmada 5’nci yıl sonuçlarına göre hastaların kayda değer büyük çoğunluğunda hastalığın ilerlemediği ve

çok düşük yan etki ile hastaları izlemeye devam ettikleri bildirildi. Bu hepimizi çok heyecanlandıran bir gelişme oldu. Bu tip tedavilerin diğer kanser türleri için de geliştirilmesine çalışıldığını da vurgulamak isterim.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve izmir35haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.