Sağlıklı anneler Mutlu nesiller
Sağlıklı anneler Mutlu nesiller
Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin (TOSBİ), Tire İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde düzenlediği "Sağlıklı Anneler, Mutlu Nesiller" konferansında sağlık taramasının önemine dikkat çekildi.
Tire Organize Sanayi Bölgesi’nin (TOSBİ), Tire İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde düzenlediği "Sağlıklı Anneler, Mutlu Nesiller" konferansında sağlık taramasının önemine dikkat çekildi.
Uzmanlar, “Yeter ki sağlık taramasına gelin, mesai bitse bile biz sizi bekleriz” dedi.
İstihdamının yüzde 35’i kadın olan, ayrıca firmaların kadın yöneticilerinin de TOSBİ yönetim kurulunda yer alması nedeniyle konferans yoğun bir katılımla gerçekleşti. OSB bünyesindeki firmalarda çalışan kadınlar, salonda boş koltuk bırakmadı. Açılışta konuşan TOSBİ Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güloğlu Uğuz, sağlıklı nesiller yetiştirmenin, toplum ortak hedefi olduğuna dikkat çekti. Uğuz, “Bilinçli annelerle el ele vererek, daha sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğimize inancım tam” dedi. Tire İlçe Sağlık Müdürlüğü Hekimi Dr. Hürol Aksu ise meslek yaşamında gördüğü en büyük katılımcıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, bunun kadınların sağlığa verdiği önemin göstergesi olduğunu söyledi.
YETER Kİ GELİN
BİZ SİZİ BEKLERİZ
Tire İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlusu Nuray Kaplan ise kadınlara çağrı yaptı. Kaplan “Yeter ki gelin taramalarınızı yaptırın. İzmir’in neresinde oturduğunuz da önemli değil. Hatta gelirken yanınızda sevdiğiniz bir kişiyi daha taramaya getirin. Mesai saatinden sonra gelecekseniz bile haber verin sizi bekleriz. İhmal etmeyin, yeter ki gelin” dedi.
YÜZDE 100 ÖNLEMEK VARKEN
İHMAL ETMEYİN
Rahim ve meme kanserine dikkat çeken Kaplan “Rahim kanserine karşı 160 virüse yönelik tarama yapıyoruz. 30-65 yaş arasındaysanız gelin, yaptırın. Şikâyetiniz başladığında biraz geç kalmış olursunuz” diye konuştu. Her 8 kadından birinde görülen meme kanserinde, istatistiklerin bu oranın 7 kadında bire çıkacağını gösterdiğini söyleyen Kaplan “Belirtileri çok geç belirtilerdir. O yüzden taramaya gelin. Çünkü erken tespiti halinde yüzde 100 önlenebilir” dedi.
8 KİŞİNİN HAYATINI KURTARMAK ELİNİZDE
Organ ve Doku Bağış Birimi Sorumlusu Ümran Çay ise 31 Aralık 2024 itibariyle 31 bin 505 kişinin organ nakli beklediğini ve her gün bu kişilerden sekizinin nakil beklerken yaşamını kaybettiğini söyledi. Türkiye’nin Dünya genelinde canlıdan canlıya organ naklinde ilk sırada olduğunu ifade eden Çay “Bu, yakınlarımıza ne kadar değer verdiğimizi, onlar için her şeyi yapabileceğimizi gösteriyor. Ancak beyin ölümü gerçekleştikten sonra yani kadavradan nakilde ise en alttayız. Organ bağışı, bırakabileceğiniz en güzel miras, gelin umut olalım, gelin hayat kurtaralım. Bir kişi organlarıyla sekiz kişiye hayat veriyor” dedi.
Uzman Psikolog Hamdullah Çayır ise dijital bağımlığa dikkat çekti, erken yaşta çocuklara tablet, telefon verilmemesi gerektiği konusunda anne-babaları uyardı. Çayır “Telefonu emzik niyetine kullanmayın. Siz rahat yemek yiyeceksiniz diye eline telefonu vermeyin. Konuşma geriliği giderek artan bir vaka haline geldi” dedi. Diyetisyen Büşra Ayyıldız da yeterli ve dengeli beslenmenin “kaliteli” yaşamın anahtarı olduğunu vurguladı. Ayyıldız “Her besin grubundan almamız gerekiyor. Yeterli-dengeli beslenme ile kronik hastalık riskini düşürmek kendi elimizde. Kahvaltıyı aksatmayın, yavaş yiyin ve çiğneyin. Hazır gıdaları azaltın” dedi. Konferans sonunda bir çok kadın sağlık taraması kaydını yaptırırken, organ bağış için de form doldurdu. TOSBİ Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güloğlu Uğuz ve Esra Boyacıoğlu ile TOSBİ Müdürü Oğuz Düztaş katkıları nedeniyle uzmanlara plaketle teşekkür etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.