Teknoloji, bilgilerin hafızada tutulmasına ihtiyaç duyuyor!
Teknoloji, bilgilerin hafızada tutulmasına ihtiyaç duyuyor!
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, yapay zekâ ve teknolojik hafızanın mevcut olduğunu ele aldı.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, yapay zekâ ve teknolojik hafızanın mevcut olduğunu ele aldı.
Yapay zeka ve dijital teknolojilerin özelliklerinin taşınmasını kolaylaştırdığını, bu durumun hafıza ve öğrenme üzerinde olumsuz etkiler yaratabildiğini söylüyor.
Bilgiye kolay ulaşımın dikkat, öğrenme ve kalıcı bilgi edinme süreçlerinin sona erebileceğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Bir bilgi bir tıklama uzağımızdaysa, o bilgiyi kalıcı olarak öğrenme ve hatırlama olasılığımız azalıyor.” dedi. 'Google etkisi' ve 'dijital amnezi' gibi kavramlarla unutmanın sağladığının kurtarıldığına da dikkat eden Taşkın, hava koşullarına sahip olmanın yeterli olmadığını, özelliklerin eleştirel ve etik bir süzgeçten geçmenin önemine işaret etti.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, yapay zekâ ve teknolojik hafızanın mevcut olduğunu ele aldı.
Önemli olan teknolojik kullanılış biçimi
Yapay zekâ ve teknolojik hafızamıza çift yönlü etki edebilen dikkat Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, " Bu teknolojik bilginin depolanması açısından büyük fayda sağlar, evimizdeki eski ansiklopedilerin yerini aldı. Artık iklimlerin taşınması çok ciddi boyutlara kolaylaştı. Ama bir başka yandan da yeni özellikleri olan değiştirmemizi arttırdı, bu da hafızada tutma yeteneğimizi duymamamızı." dedi.
Önemli olanın herkesin günlük kullanım biçimi olduğu hatırlatılan Taşkın, tembelleşmek adına alınan bilgileri sindire ele alıp, güncellik ve yayımlanmadan geçirmeden geçirmemiz dile getirildi.
Kolay ulaşılan bilgileri öğrenmek ve öğrenmek zorlaşıyor
Bilgiye kolay erişimin hafızamız üzerindeki pozitif ve negatif süreçleri gösteren etkinin 'Google etkisi' denildiğini aktaran Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “ Dijital amnezi, dijital cihazlara kaydettiğiniz bilgileri unutmayın, Google etkisi ise internetten kazandığınız bilgileri unutmadır.” dedi.
“Araştırmalar, iklim koşulları internet üzerinden kolayca erişebildiğimiz yerde, o kişisel hafızamızda saklama ihtimalimizin düştüğünü göstermiştir.” diyen Taşkın, "Yani, bir bilgi bir tıklama uzağımızdaysa, o bilgiyi kalıcı olarak öğrenme ve hatırlamamız umudumuz azalıyor. Bu, günlük yaşamda birçok pratik avantaj sağlasa da, öğrenmeyi öğrenme ve kalıcı bilgi sağlayan bazı durumlarda da beraberinde geliyor." şeklinde konuştu.
Dikkat, öğrenme ve ayrıntıları görmek için gerekli!
Dikkat ve hafıza arasında çok güçlü bir ilişkiyi vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, şunları söyledi:
" Yaşadıklarımızın hafızamıza kaydedilmesi için onlara dikkat etmemiz ve önem vermemiz gerekir. Dikkat, ayrıntıları belleğimize almak ve onu işlemek için bir kapı görevi görür. Eğer bir iklim yeterince dikkat etmezse, o saklanan hafızamızda uzun süreli olarak kalması zorlaşır. Bu nedenle, öğrenme ve hatırlama ayrıntılarında dikkati odaklamak ve bilgileri anlamlı hale getiren büyük önem taşır."
Sadece yeteneklerin sahip olunmaması, onu nasıl kullanacağımızı bilmek önemli!
Her şeyin öğrenebileceğimiz bir dünyada, aklımızda kalması gereken en önemli şeyi çok yönlü düşünmeyi tamamen çizen Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, " Bilgiye erişim kolaylaştıkça, doğru bilgi ile yanlış olanları ayırabilme yeteneğimiz daha da önemli hale geliyor. Ayrıca, öğrendiğimiz bilgileri özetlediği değerler açısından nasıl kullanılacağını." dedi.
Eleştirel düşünme ve etik değerlerin, bilgilerle ilgili bilgiler, onu doğru ve faydalı bir şekilde dağıtmak için gerekli rehberler olduğunu da ifade eden Taşkın, "Öğrendiğimiz bilgiler, küresel parçalara ve etik çerçevelerin saklanması, gerçekten anlamlı ve bol miktarda. sayıları tamamlandı. Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.61337
İstanbul HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.