İyilik peşinde bağış rekoruna koşuyorlar

11. Eker Run’da Yardımseverlik Koşusu kampanyalarında toplanan bağış hızla yükselmeye devam ediyor. İyilik peşindeki katılımcılar, en yüksek bağışın toplanması için koşuyor.

Spor Yayın: 30 Eylül 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 30.09.2024 15:03:00
Editör -
Okuma Süresi: 20 dk.
Takip EtGoogle News

Sporu, eğlence ve yardımseverlikle buluşturan 11. Eker I Run, "Yola Çık!" mottosuyla 6 Ekim Pazar günü Bursa Eker Meydan’da düzenlenecek. Eker I Run’da çeşitli mesafelerde yapılan koşuların yanı sıra her yıl Adım Adım ile birlikte iyilik peşinde koşuluyor. Gönüllü koşucular açılan Yardımseverlik Koşusu kampanyaları ile farklı Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) faydalanıcı gruplara özel olarak geliştirilen projeleri için bağış topluyor. Geçen yıl Eker I Run'da, organizasyona katılan STK’lar için 2 milyon 700 bin TL’nin üzerinde kaynak yaratılarak tüm zamanların bağış rekoru kırılmıştı. 11. Eker I Run kapsamında “İPK - İYİLİK PEŞİNDE KOŞ” (ipk.adimadim.org) Platformu'nda yayınlanan projeler, yeni bir rekor hedefiyle gönüllü koşucuların ve bağışçıların desteğini bekliyor. 23 Eylül’de açılan kampanyalarda toplanan bağış tutarı şimdiden 1 milyon TL’yi geçti.  Bağış kampanyalarının sonlanacağı 21 Ekim 2024 tarihinde yeni bir rekora ulaşılması hedefleniyor.

Bursa’nın spor gündeminin en önemli etkinliklerinden biri olan 11. Eker I Run, 6 Ekim'de Bursa Eker Meydan'da düzenlenecek. Uludağ'ın zirvesinden başlayan 42K Maratonu ve Maraton Bayrak Yarışı’nın yanı sıra, 6-12 yaş aralığındaki çocukların katıldığı Minik Adımlar Koşuları, 5K, 15K, Paten Yarışı ve Özel Sporcular Koşusu’nun gerçekleştiği Eker I Run’da geçen yıl 4 bin 500 sporcuyla katılımcı rekoru kırılmıştı. 


Katılımcıların yoğun ilgisiyle parkur kontenjanları hızla dolan 11. Eker I Run, yarışma heyecanının yanı sıra iyilikleri çoğaltan Yardımseverlik Koşuları ile de fark yaratmaya hazırlanıyor. 11. Eker I Run’da, bu yıl da Adım Adım ile birlikte iyilik peşinde koşulacak. Gönüllü koşucular, açılan Yardımseverlik Koşusu kampanyaları ile farklı sivil toplum kuruluşlarının faydalanıcı gruplara özel olarak geliştirilen projeleri için bağış toplayacak. 

 

11. Eker I Run'a geri sayım devam ederken, 23 Eylül 2024’te açılan kampanyalarda toplanan bağış tutarı şimdiden 1 milyon TL’yi geçti. Adım Adım'ın, https://ipk.adimadim.org sitesinde halihazırda; bin 700'den fazla bağışçı ve 500'ün üzerinde gönüllü sporcunun katkısıyla toplanan kaynak giderek büyürken, bağış kampanyasının sonlanacağı 21 Ekim 2024 tarihinde en yüksek bağış tutarına ulaşılması hedefleniyor.

 

Toplam kaynak 4 milyon 920 bin TL’ye ulaştı

Eker I Run Koşuları’nda 2018'den 2022 yılına kadar; 23 farklı STK için toplanan kaynak yaklaşık 2 milyon 220 bin TL’ye ulaşırken, 2023 yılında bu rakamı da aşan bir rekor kırıldı. 6 bin 500'den fazla bağışçı, 717 gönüllü sporcunun katkısıyla 15 STK için 2 milyon 700 bin TL’nin üzerinde kaynak yaratıldı. Çocuklardan gençlere, kadınlardan doğaya ve hayvanlara kadar destek bekleyen 1.200’den fazla faydalanıcıya katkı sağlandı. 10. Eker I Run'da önceki 5 yılın toplam bağış miktarını da aşan bir kaynağa ulaşıldı. Böylece tüm zamanlarda toplanan bağış miktarı 4 milyon 920 bin TL oldu.

11. Eker I Run’a 18 STK katılıyor

11. Eker I Run'da iyilik peşinde koşacak 18 STK şöyle sıralanıyor:

Açık Alan Derneği, AKUT, Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneği (LÖDER), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), Kansersiz Yaşam Derneği, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), Köy Okulları Değişim Ağı (KODA), Koruncuk Vakfı, Nesin Vakfı, Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBİDEV), Parıltı Derneği, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Türk Eğitim Vakfı (TEV), Tohum Otizm Vakfı, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD), UNICEF. 

11. EKER I RUN’DA YARDIMSEVERLİK KOŞUSU YAPACAK STK’LARIN PROJELERİ:  

Açık Alan Derneği – “Derin Yoksulluk Ağıyla Dayanışmaya Katıl” Projesi

Açık Alan Derneği; sosyal, ekonomik ve kentsel sorunlar hakkında farkındalık yaratmayı, hak ve ihtiyaçlarına erişmekte zorlanan, sosyal dışlanmaya maruz kalan gruplarla dayanışmayı, bu grupları güçlendirmeyi ve bu grupların temel hak ve hizmetlere adil erişimini desteklemeyi amaçlıyor. Derneğin yaptığı tespite göre yalnız yaşayan anneler, yoksulluğun sebep olduğu ayrımcılık ve hak ihlallerinden en çok etkilenen kesim oluyor. Anneler; yoksulluk, toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikler, hane giderleri ve hane içi bakım yükünü yalnız başına sırtlanmak zorunda kalıyor. Açık Alan Derneği, Yalnız Anne Destek Fonu için katılımcıların desteği ile 240.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.

AKUT – “Her Adım Bir Hayat” Projesi

Dağ ve diğer doğa kazalarında, doğal afetlerde, zor durumda kalmış, yardıma ihtiyacı olan herkesin yardımına koşan, bunu yaparken, toplumu bilgilendiren, eğiten, tamamen gönüllük esasına dayalı bir sivil toplum kuruluşu olan AKUT Arama Kurtarma Derneği, 11. Eker I Run'a iyilik peşinde koşmaya geliyor. AKUT, zorlu dağ ve doğa koşullarında, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerde, zor durumda ya da mahsur kalan canlıların hayatını kurtarmak ve onları güvenli alana tahliye etmek için çıktığı arama-kurtarma operasyonlarının maliyetini karşılamayı amaçlıyor. Bu hedefle kampanya açan dernek, katılımcıların desteği ile 360.000 TL bağış toplamayı hedefliyor.

Bursa LÖDER – “Kanserli Çocuklar Sağlığa Ulaşsın” Projesi

Kanserli çocuklara yardım amacı ile kurulmuş bir dernek olan Lösemili Çocuklara Yardım Derneği (LÖDER), "Uludağ Üniversitesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği"ne başvuran olguların sorunlarını çözmek için projeler üretiyor. LÖDER, maddi yetersizlikler yüzünden kalacak yer bulamayan Uludağ Üniversitesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Hastanesi’nde tedavi gören ve kemik iliği nakli için şehir dışından gelen çocuklara ve ailelerine, yine kanser tedavisi gören yetişkin hastalara Konuk Evi'nde yemek ve barınma hizmeti veriyor. Bir hastanın ailesiyle beraber konuk evinde ağırlanmasının 1.250 TL'lik bir bedeli bulunuyor. LÖDER, açtığı kampanyaya duyarlı katılımcıların desteğini bekliyor.

ÇYDD – “Teknoloji Destek” Projesi

Çağdaş Türkiye’nin gelecek güvencesi misyonu ile 1989 yılında kurulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), bir kez daha Eker I Run'da kampanya açan dernekler arasına katılıyor. Evrensel yapıda; çocuk, kadın ve insan haklarına saygılı; demokratik, laik bir toplum ve sosyal hukuk devleti düzeninin gerçekleştirilmesi, korunması ve geliştirilmesi, toplumda çevre sorunları ve kültürel mirasımızla ilgili duyarlılığın artırılması ve çevre bilincinin yerleştirilmesi derneği çalışmalarında öncelik taşıyor. ÇYDD, depremde teknolojik cihazlarını kaybeden ya da bundan dolayı eğitimine ara vermek zorunda kalan öğrencilerin bilgisayar, tablet, internet gibi teknolojik donanımlara ulaşmalarını ve eğitimde eşitliğin sağlanmasını hedefliyor. Öğrenciler için sağlanacak bir teknolojik cihazın bedeli ortalama 17.000 TL olurken, dernek en az 70.000 TL tutarında bağış toplamayı amaçlıyor.

KAÇUV – “Rotamız Umudum Eğitim” Projesi

Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), maddi sorunları nedeniyle tedavileri aksama riski taşıyan çocukların tedavilerinin sürekliliğini sağlayarak, kanserle mücadelede önemli bir gereksinim olan psikolojik desteği ve çocuk psikolojisine uygun tedavi ortamını sağlıyor. Vakıf, “Rotamız Umudum Eğitim” Projesi ile çocukların eğitim umuduna tutunmasını, motivasyonlarını güçlendirmeyi ve tedavi sürecinin getirdiği maddi dezavantajların eğitim hayatlarını etkilememesini hedefliyor. Tedavisi devam eden veya tamamlanmış farklı yaş gruplarındaki çocuklara 1 yıllık eğitim bursu için fon sağlıyor. Bir çocuğun bir yıllık eğitim bursunu 10.000 TL olarak belirleyen vakıf, 150.000 TL tutarında bağış hedefliyor. 

Kansersiz Yaşam Derneği – “Kanserle Mücadelede Aile Yaşam Desteği” Projesi

Kansersiz Yaşam Derneği; sağlıklı ya da kanser hastası olan herkese, kansersiz bir dünyanın mümkün olduğunu anlatmak ve bu hastalıkla tanışmamaları için eğitim, moral ve motivasyon, yeniden yapılandırma projeleri ile farkındalık yaratmak amacıyla tüm Türkiye’de çalışmalarına devam ediyor. Dernek, “Kanserle Mücadelede Aile Yaşam Desteği” Projesi kapsamında, uzun yıllar süren tedavi nedeniyle ağır maddi yük altına giren kanser hastalarına bir yıl boyunca düzenli destekte bulunmayı amaçlıyor. Kanser hastalarına verilecek bir yıllık destek miktarının 18.000 TL olduğunu belirten dernek, en az 72.000 TL tutarında bağışa ulaşmayı hedefliyor.

KEDV – “Daha Eşit Bir Gelecek Dayanışmayla Mümkün” Projesi

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), 1986 yılından bu yana dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini ve ekonomik durumlarını iyileştirmelerine destek olmak ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek amacıyla çalışıyor. Vakıf, yereldeki kadınların örgütlenmeleri, katılımcı liderlik becerilerini güçlendirmeleri ve toplum odaklı kalkınmada dönüştürücü rol oynamaları için kadınlarla birlikte çalışıyor. Bu amaçla tabandaki kadınların yoksulluğa karşı ortak ihtiyaçları etrafında örgütlenmeleri, kalkınmada ve güçlü toplumlar oluşturulmasında kadınların öncülüğünün teşvik edilmesi, afet ve göç yönetiminde kadınların rolünün güçlendirilmesi alanlarında programlar yürütüyor. Dernek, 11. Eker I Run Koşusu kapsamında açtığı proje ile ekonomik krizin getirdiği zorluklarla mücadele eden, işlerini kaybeden ve küçük işletmelerini kapatmak zorunda kalan kadınların hayatı dönüştürmeye devam etme girişimlerini; uzmanlık, eğitim, finansman, ürün/iş geliştirme ve pazarlama ile desteklemeyi hedefliyor. Her 10.000 TL bağış ile 1 kadının üretime devam edebilmesi desteklenirken, vakıf 120.000 TL bağış tutarına ulaşmayı amaçlıyor.

KODA – “Köy Öğretmenleri İçin Senin de Tahtada Adın Olsun!” Projesi

Köy Okulları Değişim Ağı (KODA), köylerde çalışan, motivasyonu yüksek öğretmenler ile onlara destek olmak isteyen gönüllülerin köy okullarında sürdürülebilir değişim yaratmak amacıyla bir araya geldikleri bir girişim olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Köylerde yaşayan çocukların daha iyi eğitim alabilmesinin, köy öğretmenlerinin desteklenmesi ile mümkün olduğunu belirten KODA, Öğretmen Toplulukları Programı’yla 3 bine yakın köy öğretmeniyle çalıştı ve 39 binden fazla çocuğun daha iyi eğitim almasını sağladı. 11. Eker I Run'da Yardımseverlik Koşusu ile kampanya açan KODA, "Sen de köyde daha iyi eğitimi destekle, #TahtadaAdınOlsun!" mesajını veriyor. Bir köy öğretmeninin 1 yıl boyunca katıldığı eğitim ve buluşmaların bedelini 12.833 TL olarak belirleyen KODA, toplam 385.000 TL tutarında bağış hedefliyor. 

Koruncuk Vakfı – “Adımız Koruncuk Adımlarımız Çocuklara Umut” Projesi

Koruncuk Vakfı, sosyo-ekonomik açıdan eğitime erişimleri ve temel ihtiyaçları risk altındaki kız çocuklarına, "akademik başarı ön koşulu olmaksızın" ortaokuldan üniversiteye kadar barınma ve bakım hizmeti sunarak, üniversite eğitimlerini ve mesleki gelişimlerini destekliyor. Koruncuk Vakfı hayata geçirdiği projeyle; depremden etkilenen kız çocuklarının da yaşadığı Koruncukköylerde desteklenen Koruncukların güvenli bir ortama, temel ihtiyaçlara erişimleri ve hayallerindeki okula kavuşabilmeleri için gereken desteği sağlıyor. Koruncukların nitelikli ve kesintisiz eğitime erişmesi için gereken desteğin yıllık 12.000 TL olduğu belirtiliyor. Koruncuk Vakfı, katılımcıların desteği ile 120.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.

Nesin Vakfı – “Çocuklarımız Kendi Ayakları Üzerinde Duruncaya Dek” Projesi

Nesin Vakfı, eğitim olanaklarından yoksun çocukların topluma yararlı bireyler olarak yetiştirilmesi amacıyla 1973 yılında Aziz Nesin tarafından kuruldu. 40 dolayında çocuk, kendi ayakları üzerinde duracak olgunluğa erişene kadar vakıfta yatılı olarak kalırken, yüzlerce öğrenciye de burs imkânı sağlanıyor. Nesin Vakfı, kampanya açtığı proje ile okuma olanaklarından yoksun, vakıf merkezinde yaşayan ve vakfın bünyesinde burs imkânı sağlanan yüzlerce çocuk ve gence, aydınlık yarınlara ulaşma yolunda, kendi ayakları üzerinde duruncaya dek ihtiyaç duydukları desteği vermeyi hedefliyor.   1 vakıf çocuğunun 1 yıllık ortalama giderini 60.000 TL olarak belirleyen Nesin Vakfı, iyilik peşinde koşanların katkısıyla 360.000 TL bağışa ulaşmak istiyor. 

OBİDEV – “Otizmde Bir Gün Değil Her Gün Eğitim” Projesi

Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBİDEV), "Otizm Spektrum Bozukluğu" (OSB) tanısı konmuş bireylerin kaliteli, yoğun ve nitelikli özel eğitim almalarına destek olmak için çalışmalar yapıyor. Vakıf, OSB'li bireyler ve ailelerin toplumda yer almalarını kolaylaştırmak için kamu ile birlikte çeşitli projeler geliştiriyor. OBİDEV, otizmli bireylerin bağımsız olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için bireysel, grup, dil ve konuşma terapisi, spor, resim, müzik, ergoterapi ve duyu bütünleme alanlarında ihtiyaç duydukları yoğun eğitime fon sağlıyor. Bir öğrencinin 1 yıllık eğitim bursunun bedelinin 25.000 TL olduğu belirtilirken, OBİDEV 500 katılımcıdan destek bekliyor. 

Parıltı Derneği – “Teknolojiye Dokunuyorum Dünyaya Erişiyorum” Projesi

Türkiye’deki ilk ve tek görme engelli çocuk derneği olan “Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği" 2003 yılında Psikolog Dr. Hale Bacakoğlu önderliğinde görmeyen çocukların aileleri tarafından kuruldu. Dernek, bağışçıların desteğiyle görme engelli ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine kabartma ekran cihazı Orbit, bilgisayar, Windows lisans ve Office programları alırken en önemlisi de uzun dönemli teknoloji eğitimi ve psikolojik danışmanlık almalarını sağlıyor. Bir görme engelli öğrenciye verilecek teknolojik destek eğitiminin karşılığı 30.000 TL olurken, dernek 300.000 TL tutarında bağışa ulaşmayı amaçlıyor.

TEGV – “Bir Çocuk Değişsin, Türkiye Gelişsin” Projesi

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), ilköğretim çağındaki çocukların daha güzel bir çocukluk yaşamaları ve yarınlara umutla bakmaları için, okul içi ve dışı saatlerde çok yönlü bir eğitim desteği almalarını ve çağdaş eğitim olanaklarından faydalanmalarını amaçlıyor. Vakıf, kuruluşundan bu yana 3 milyona yakın çocuğa verdiği eğitim desteğini on binlerce gönüllüsü ile gerçekleştiriyor. TEGV, Türkiye'nin dört bir yanındaki 75 etkinlik noktasında ilköğretim çağındaki çocuklara; fenden matematiğe, okumadan bilişime, sanattan İngilizceye birçok farklı alanda nitelikli eğitim desteği sağlıyor. TEGV'de eğitim desteği alacak 1 çocuğun 1 yıllık eğitim gideri 1.250 TL olurken, vakıf 200.000 TL bağış tutarına ulaşmak için katılımcıların desteğini bekliyor.

TEV – “Eğitimde Dur Durak Yok” Projesi

Türk Eğitim Vakfı (TEV), başarılı fakat maddi olanakları sınırlı olan öğrencilere burs desteği vererek, Türkiye’nin aydınlık geleceğini ve insanlığa katkı sağlayacak öncü gençleri ve onların yetişeceği eğitim sistemini destekliyor. Her yıl binlerce üniversite öğrencisi en temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı için kazandığı üniversiteyi bırakmak zorunda kalıyor. TEV duyarlı katılımcılara; eğitim dostu olarak başarılı ve imkânları sınırlı üniversiteli gençlere burs desteği sağlama çağrısında bulunuyor. Bir üniversite öğrencisinin 1 yıllık eğitim bursunun 40.500 TL olduğu belirtiliyor. TEV, katılımcıların desteği ile 750.000 TL bağış tutarına ulaşmayı ve öğrencilerin hayatına fayda sağlamayı hedefliyor.

Tohum Otizm Vakfı – “Otizmli Çocuklara Eğitim Güneşi Ol” Projesi

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı; otizmli çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla, kâr amacı gütmeyen ve kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinden beri çalışmalarına devam ediyor. Eğitim her çocuğun anayasal hakkı; ancak otizmli çocuklar bu haklarına ulaşamıyor. Vakıf, her çocuğun eşit şartlarda yaşaması gerektiği inancıyla, çocukları eğitim hayatına kazandırmak için destek bekliyor. 1 otizmli çocuğun 1 seanslık özel eğitim bursu ve eğitim materyali ücretinin 1.510 TL olduğu belirtirken, vakıf iyilik peşinde koşanların katkısıyla en az 150.000 TL kaynağa ulaşmayı amaçlıyor.

TSÇV – “Depremzede Engelli Çocuklarımızın Sesi Ol!” Projesi

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), Cerebral Palsy’li çocuk ve erişkinlere teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, sosyal hayatta daha fazla yer edinebilen bireyler olmaları için gayret ediyor. TSÇV, Eker I Run'a katıldığı projesiyle; depremzede engelli çocuklara yönelik özel eğitim, fizyoterapi, psikolojik danışmanlık ve uzvunu kaybeden çocuklara protez uygulama hizmetleri sunarak onların yaşama umutla bağlanmalarına destek oluyor. Vakıf, kampanya için yaptığı paylaşımda; katılımcıların 10.000 TL bağışla 1 çocuğun tedavi ve terapi hizmeti almasını sağlayabileceğini ifade ediyor. TSÇV, 11. Eker I Run Yardımseverlik Koşusu kapsamında 150.000 TL bağış tutarına ulaşmayı hedefliyor.

TÜKD – “Kızlar Okusun Hayata Dokunsun” Projesi

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD), Türkiye genelindeki şubeleri aracılığıyla, üniversitede okuyan kız öğrencilerin çağdaş, demokratik, laik, toplum düzeninin karar mekanizmalarında değişimin öncüsü bireyler olmasını sağlamak için eğitim, danışmanlık, psikolojik destek ve burs vermek amacıyla yardım toplama kampanyaları düzenliyor. Üniversitede öğrenim gören kız öğrencilerin eğitim yaşamları boyunca burs fonu oluşturulması için harekete geçen TÜKD, katılımcıların desteğini bekliyor. Bir kız öğrencinin eğitime erişilebilirliğin sağlanması için gereken bedelin 5.000 TL olduğu ifade edilirken, 200.000 TL tutarında bağış hedefleniyor.

UNICEF – “Deprem Bölgesinde Eğitim” Projesi

Dünyanın öncü çocuk hakları savunucusu olan UNICEF, çocukların sağlığı, eğitimi ve korunması ile ilgili çalışmalar yürütüyor. UNICEF Türkiye Milli Komitesi, çocukların ihtiyaçları ile ilgili kamuoyu bilinci oluşturmak için özel sektör, kişi ve gruplarla iş birliği yaparak kaynak geliştiriyor. 6 Şubat depremlerinden etkilenen çocukların kaliteli eğitime ulaşması için bölgede çalışan UNICEF, eğitim malzemeleri ile bölgede yaşayan çocukların öğrenim sürecine ve gelişimine katkı sağlanması için kampanya düzenliyor. Katılımcıların kampanyaya destek için paylaşacağı her 2.550 TL, depremden etkilenen bir çocuğun bir eğitim döneminde kullanacağı malzemeyi sağlıyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 11. Eker I Run'da da katılımcılarla buluşan UNICEF, 100.000 TL tutarında bağışa ulaşmayı hedefliyor.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.