TOSBİ’de 30. Yıl Coşkusu

EBSO Başkan Yardımcısı ve TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, yıl sonunda 500 Milyon Dolar ihracata imza atacaklarını belirterek “TOSBİ, Ege ekonomisinin üretim üssü haline geldi” dedi.

Gündem Yayın: 25 Eylül 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 25.09.2024 19:13:00
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
Takip EtGoogle News

Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ), 30. kuruluş yılını düzenlenen görkemli bir törenle kutladı. EBSO Başkan Yardımcısı ve TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, yıl sonunda 500 Milyon Dolar ihracata imza atacaklarını belirterek “TOSBİ, Ege ekonomisinin üretim üssü haline geldi” dedi.
 
TOSBİ’nin 30. Yıl kutlamasına Tire Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu, dönemin Tire Kaymakamı ve TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkan Yardımcısı olan Esenyurt Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile sanayiciler katıldı.
 
EBSO Başkan Yardımcısı ve TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, TOSBİ’nin organize sanayi bölgelerin “Anka Kuşu” olduğunu söyledi. Akdaş, bölgenin temellerinin 1994 yılında, 4,1 milyon metrekarelik bir alanda hiçbir kredi desteği alınmadan atıldığını hatırlatarak “Bugün 91 fabrikamızda 7 bin 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. 13 farklı ülkeden 17 yabancı yatırımcıyı bölgeye çekmeyi başaran TOSBİ, 2023 yılı itibarıyla 350 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Ancak hedefler bununla sınırlı değil; 2024 yılında 500 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Bu başarı sadece geçmiş yatırımların değil, TOSBİ’nin geleceğe yönelik vizyonunun bir göstergesidir” diyerek bölgenin büyüme yolunda ilerlemeye devam edeceğinin altını çizdi.
 
3 MÜJDE BİRDEN
TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, 2025 yılı itibarıyla Dünya Bankası destekli projelerle atık suyun geri kazanımı ve arıtma tesislerinin modernizasyonunun sağlanacağını, bölgede bir kreş yapılacağını ve sanayi için nitelikli iş gücü yetiştirecek bir meslek lisesi inşa edileceğini müjdeledi.
 
İZMİR’İN İLK YEŞİL OSB OLACAK
TOSBİ’nin sera gazı emisyonlarını kontrol altına almak amacıyla başlatılan Kurumsal Karbon Ayak İzi Takibi çalışmaları da dikkat çeken Akdaş, bu çalışmalarla 2019 yılında karbon ayak izini 689 ton CO2/yıl seviyesine düşürmeyi başardıklarına dikkat çekti. Akdaş “TOSBİ’nin İzmir’in ilk Yeşil OSB sertifikasına sahip bölgesi olma hedefiyle ilerlemeye devam ediyoruz” dedi.
 
BAŞARININ ANAHTARI  
TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, 30 yıllık bu başarı hikayesinin arkasında ekip çalışması olduğunu vurgulayarak, “Başarı ancak birbirine inanan, güvenen insanlarla gelir. Ne mutlu ki biz 51 çalışanımızın emeğiyle bu günlere geldik” dedi. TOSBİ’nin başarısının temelinde, sanayicilerin, çalışanların ve bölge yönetiminin ortak emeği ve azminin yattığını ifade eden Akdaş, TOSBİ’nin gelecekte de İzmir ve Türkiye’nin parlayan yıldızı olmaya devam edeceğini belirtti.
 
GENİŞLEME VE YENİ YATIRIMLAR
TOSBİ’nin 30 yıllık başarı hikayesi, büyüme yolundaki kararlılığını da gözler önüne serdi. Metin Akdaş, bölgedeki sanayi parsellerinin tamamen tahsis edildiğini ve boş alan kalmadığını belirterek, yeni genişleme alanları için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan istişareler sonucunda 530 bin metrekarelik yeni bir alanın sanayicilere tahsis edileceğini belirten Akdaş, aynı zamanda yine ayrıca 750 bin metrekarelik mera alanı ile bölgenin toplamda 1 milyon 470 bin metrekarelik genişleme projesinin sürdüğünü açıkladı.
 
SANAYİCİLERE TEŞEKKÜR
TOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, sanayicilerin katkılarıyla TOSBİ’nin, Yeşil Tire’ye yakışan bir Yeşil Organize Sanayi Bölgesi haline geldiğini belirterek teşekkürlerini sundu. Sanayiciler ve bölge çalışanlarının TOSBİ’yi bugünkü başarılı konumuna taşıdığına dikkat çeken Gürler, 30. yıl kutlamalarının bundan sonraki başarılara da kapı aralayacağını söyledi.
 
ORTAK AKIL VE DAYANIŞMANIN BAŞARISI
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, TOSBİ’nin 30 yıl önce başladığı yolculukta ortak akıl ve dayanışma ile başarıya ulaştığını vurguladı. İzmir’in sanayi alanındaki gelişiminin en büyük nedeninin organize sanayi bölgelerinin alt yapılarının tamamlanmış olması olduğunu belirten Yorgancılar, TOSBİ’nin bu başarı hikayesine katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
 
İŞ BİRLİĞİNE DEVAM
Tire Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu, TOSBİ’nin ilçeye ve ülke ekonomisine katkılarını vurgularken, belediye olarak bölgeye destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. Okuroğlu, TOSBİ’nin altyapı sorunları ve sosyal yaşam alanları için gerekli iş birliklerinin süreceğini belirtti. Dönemin Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu da törende yaptığı konuşmada, TOSBİ’nin kuruluş sürecinde ve gelişiminde katkıda bulunmaktan duyduğu gururu ifade etti. Çobanoğlu, bölgedeki sanayi yatırımlarının ekip çalışması ile bu noktaya geldiğini belirterek, TOSBİ’nin gelecekte de başarılarına başarı katacağına inandığını söyledi.
 
EDİTÖRE NOT
1994 yılında 4,1 milyon metrekarelik alanda kurulan TOSBİ, bugün 91 fabrika ve 7.500 kişiye istihdam sağlıyor.
 
TOSBİ’de 13 farklı ülkeden 17 yabancı yatırımcı faaliyet gösteriyor ve bölge, 2023 yılında 350 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılında 500 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor.
 
Atık Su Arıtma Tesisi:
2014 yılında kapasitesi 2000 m³/gün olan atık su arıtma tesisi devreye alındı. Bu tesis, endüstriyel ve evsel atık suların geri kazanımını sağlayarak ekolojik dengeye katkıda bulunuyor.
 
Peynir altı suyu geri kazanım projesi:
Süt sanayisinden kaynaklanan atık suların geri kazanımı sağlandı.
-
Arıtılmış Suların Geri Kazanımı (ASGEK) Projesi:
Yeşil alanların sulanmasında arıtılmış sular kullanılarak doğal kaynakların korunması sağlanıyor.
 
Kurumsal Karbon Ayak İzi Takibi:
2016 yılında başlayan çalışmalarla TOSBİ, sera gazı emisyonlarını kontrol altına aldı. 2019 yılında karbon ayak izi 689 ton CO2/yıl seviyesine düşürüldü, azaltma çalışmaları devam ediyor.
 
30.000 ağaç dikildi:
Bölgeye uygun ağaçlandırma çalışmaları ile her yıl tonlarca CO2 emisyonu doğadan temizleniyor.
 
Güneş Enerji Santrali (GES) Projesi:
2012 yılında yenilenebilir enerji kullanımına geçilerek 2014 yılında TOSBİ’de Türkiye’nin ilk onaylı OSB GES santrali kuruldu. Bu tesis, Bölge Müdürlüğü’nün enerji ihtiyacının yüzde 38’ini karşılıyor.
 
TARSU Projesi:
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) iş birliği ile başlatılan projede, arıtma tesisinden çıkan su, ileri arıtma yöntemleri ile tarımsal sulama suyu kriterlerine getirildi ve 650 m³/gün su tarım arazilerine ulaştırıldı.
 
Nitelikli iş gücü yetiştirme:
Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu TOSBİ yerleşkesinde açıldı. Burada okuyan öğrencilere yerinde staj imkânı sağlanarak sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü yetiştiriliyor.
 
Tire Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi:
2024-2025 eğitim-öğretim yılında plastik teknolojileri ve endüstriyel otomasyon bölümleri açıldı.
 
Yeni Meslek Lisesi: Bölgede sanayicilerin ihtiyaçlarına yönelik eğitim verecek bir meslek lisesi inşasına 2024 yılında başlanacak.
 
Kreş Projesi: Bölge çalışanlarının çocuklarına yönelik bir kreş inşa edilmesine 2025 yılında başlanacak.
 
Atık Su Geri Kazanım Projesi:
Dünya Bankası destekli projeyle 2025 yılı itibarıyla 7.000 m³ atık suyun 5.000 m³’ü geri kazanılacak ve sanayide kullanılabilir hale getirilecek.
 
Yeşil OSB Belgesi:
TOSBİ, Türk Standartları Enstitüsü’nden ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001 belgelerini alarak Yeşil OSB olma yolunda önemli adımlar attı.
 
Sanayi Parselleri Genişleme Çalışmaları:

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda 530.000 metrekarelik yeni sanayi parseli için çalışmalar sürdürülüyor. Bunun yanı sıra, 1.470.000 metrekarelik yeni bir genişleme alanı yaratılmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşmeler devam ediyor.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.