Bugun...



Türk gıda ihracatçıları, Japonya’dan ticari bağlantılarla döndü

Pandemi nedeniyle, 4 yıldır bir araya gelemeyen Türk gıda ihracatçılarıyla, Japon gıda ithalatçıları Foodex Japan Fuarı’nda hasret giderdi, ticari anlaşmalara imza attı. Türk ihracatçıları, Japon mevkidaşlarından deprem bölgesinde Japon – Türk Köyü kurmaları çağrısında bulundu, Japon iş insanları Japon – Türk Köyünü kurmak için Japon Hükümeti nezdinde harekete geçti.

facebook-paylas
Tarih: 15-03-2023 09:40

Türk gıda ihracatçıları, Japonya’dan ticari bağlantılarla döndü

Japon ve Türk gıdacılarının 4 yıllık hasreti bitti

 

 

Türk gıda ihracatçıları, Japonya’dan ticari bağlantılarla döndü

 

 

Deprem bölgesine Japon – Türk Köyü kurulması için ilk temas kuruldu

Pandemi nedeniyle, 4 yıldır bir araya gelemeyen Türk gıda ihracatçılarıyla, Japon gıda ithalatçıları Foodex Japan Fuarı’nda hasret giderdi, ticari anlaşmalara imza attı. Türk ihracatçıları, Japon mevkidaşlarından deprem bölgesinde Japon – Türk Köyü kurmaları çağrısında bulundu, Japon iş insanları Japon – Türk Köyünü kurmak için Japon Hükümeti nezdinde harekete geçti.

Dünya’nın en büyük gıda ithalatçılarından Japonya’ya pandemi nedeniyle dört yıldır fiziken gidemeyen Türk gıda ihracatçıları, 7-10 Mart tarihlerinde Japonya’nın en büyük gıda fuarı Foodex Japan’a fiziki olarak katıldılar ve Türkiye’ye yeni ihracat bağlantılarıyla döndüler.

Japonya’nın yıllık 65 milyar dolar gıda ithalatı yaptığını, Türk gıda sektörü için hedef pazarlardan biri olduğunu dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Foodex Japan Fuarı’nın 25 yıldır Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu gerçekleştirdiklerini, 4 yıl aranın ardından başarılı bir fuara imza attıklarını aktardı.

Pandemi öncesinde Japonya pazarına yönelik başarılı bir TURQUALİTY Projesi gerçekleştirdiklerini anımsatan Eskinazi, “Foodex Japan 2023- 48’inci Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’nda dört gün boyunca Türk lezzetlerinden Japon damak tadına göre hazırlanmış menülerden tadım etkinlikleri düzenledik. Zeytinyağı tadım etkinliği ve Türk orkinosu ve somonu ile sushi etkinliği de büyük ilgi gördü. Türk gıda ihracatçılarıyla Japon alıcılar arasında ikili iş görüşmeleri organize ettik. Japon influencerların Türk gıda ürünlerini tanıtması da büyük ilgi gördü” şeklinde konuştu.

Japonya’ya her 100 dolarlık ihracatın 48 doları gıda

Foodex Japan 2023- 48’inci Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’nda Ege İhracatçı Birlikleri heyetine başkanlık yapan Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Japon alıcılarla ilk iş birliğinin çok uzun bir test dönemi sonrasında başlayabildiğini, ticari ilişkiler başladıktan sonra ürün ve hizmet kalitesinin korunması halinde uzun soluklu iş birliklerini seven, sadık alıcılar olduklarını aktardı.

Türkiye’nin Japonya’ya ihracatında gıda sektörünün güçlü konumda olduğuna işaret eden Işık, “Japonya’ya genel ihracatımız 2022 yılı sonuda 619 milyon dolar olurken, gıda sektörü 291 milyon dolarlık ihracat başarısı gösterdi. Türkiye’nin Japonya’ya yaptığı her 100 dolarlık ihracatın 48 dolarını Türk gıda sektörü olarak yapmanın gururunu yaşıyoruz. Ege Bölgesi’nden Japonya’ya yaptığımız 146 milyon dolarlık ihracatın içinde gıda ihracatımızın payı ise; 106 milyon dolara ulaşıyor. Ege Bölgesi’nden Japonya’ya yapılan ihracatın yüzde 72’sini gıda ürünleri temsil ediyor. Su ürünleri, kuru meyve, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, meyve sebze mamulleri, zeytin, zeytinyağı, tıbbi aromatik bitkiler Asya-Pasifik pazarında güçlü olduğumuz sektörler. Türkiye’nin yıllık 25 milyar dolar gıda ihracatı var. Japonya’ya gıda ihracatımızı kısa vadede 500 milyon dolar, uzun vadede 1 milyar dolara çıkarabilecek potansiyele sahibiz” şeklinde konuştu.

Deprem bölgesine Japon-Türk Köyü kurulacak

Japonya ile Türkiye arasında 1890 yılında Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit’in Japon İmparatoru Meiji’ye dostluk mesajını götüren Ertuğrul Fırkateyni’nin dönüş yolunda Kushimoto açıklarında batması ve 532 denizcimizin vefatıyla sonuçlanan kaza sonrasında, Oşimalı Japon köylülerin, Türk denizcilerimizi kurtarma gayretleri ve sonrasında Japon halkının yardım kampanlarıyla başlayan Türk-Japon dostluğuna, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yeni bir halka ekleniyor.

Foodex Japan 2023- 48’inci Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı heyetinde yer alan Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, Türk heyeti olarak depremzedeler için Japon-Türk Kurulması için Japon mevkidaşlarına çağrıda bulunduklarını aktardı. Celep, “Japon ihracatçılar, Japonya Hükümetiyle konuyu görüşecekler. 8 milyon dolarlık projeyle deprem bölgesine bir Japon-Türk Köyü kurulması için çok olumlu bir yaklaşımla karşılaştık. 7 Ekim 2023 tarihinde Japonya ile Türkiye arasında sosyal ve kültürel alanlarda iş birliğini kapsayan bir toplantımız olacak. Japonya – Türkiye ilişkileri için bu toplantının İzmir’de olması büyük şans” dedi.

Japonlarla daha sık bir araya geleceğiz

Ege lezzetlerinin Uzakdoğu sofralarında daha fazla yer almasını amaçlayan TURQUALİTY Projesi pandemi öncesinde çok başarılı bir şekilde sürdürdüklerini anlatan Celep sözlerini şöyle tamamladı; “Geçmiş yıllarda Japonya, Çin, Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri’nde TURQUALİTY Projelerimiz kapsamında hafızalarda iz bırakan lansman ve resepsiyon etkinlikleri gerçekleştirdik. Pandeminin ardından Japonya’daki TURQUALİTY Projemizi tekrar hayata geçirerek daha etkin hareket etmeyi planlıyoruz. Avrupa Birliği pazarında bir doymuşluk ve durgunluk var. Japonya dünyanın üçüncü büyük ekonomisi ve gıda ihtiyacını ithalatla karşılıyor. TURQUALİTY, URGE, Fuar, Ticaret Heyetleri, Alım Heyetleriyle iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırabiliriz. Türk ihracatçılarıyla, Japon ithalatçıları her yıl en az 3-4 kez buluşturmalıyız. İki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak uygun zemin hazırlayacak Serbest Ticaret Anlaşmasının hayata geçmesi için Japon iş insanları bizden daha istekli. İki tarafın iş dünyası iki hükümete bu konuda taleplerimizi daha net bir şekilde ifade edeceğiz. Her iki ülke hükümetlerini ikna etmek zorundayız.”

Türk somonu Japonya’ya ihracatta yüzde 626’lık rekor artışa imza attı

Japonya’da 2022 yılında gerçekleştirdiğimiz 291 milyon dolarlık gıda ürünleri ihracatında ilk sırayı 87 milyon dolarlık tutarla Türk somonu ve orkinos ihracatının aldığı bilgisini paylaşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, kişi başı balık tüketiminde dünyada açık ara birinci sırada yer alan Japon halkının Türk somonu ve orkinosunu daha fazla tüketmeleri için Foodex Japan Fuarı’nda Türk orkinosu ve somonu ile sushi etkinliğine imza attıklarını kaydetti.

Türk su ürünleri sektörünün son yıllarda AR-GE çalışmalarıyla dünya sofralarına sunduğu Türk somonunun tüm dünyada olduğu gibi Japonya’da da büyük ilgi ve beğeni kazandığına temas eden Girit, “Japonya’ya 2021 yılında 4,2 milyon dolar olan Türk somonu ihracatımız, 2022 yılında yüzde 626’lık rekor artış yakaladı ve 30,5 milyon dolara çıktı. 2022 yılında gerçekleştirdiğimiz toplam 345 milyon dolarlık Türk somonu ihracatından Japonya tek başına yüzde 9 pay aldı. Türk somonu ihracatında Japonya’ya asimetrik bir büyüme hedefliyoruz. Amacımız kısa vadede Japonya’ya 100 milyon dolarlık Türk somunu ihraç etmek” diyerek sözlerini noktaladı.

Türkiye – Japonya STA’yı bir an önce imzalamalı

Türk gıda ihracatçıları, Foodex Japan Fuarı sırasında yoğun bir diplomasi ve ziyaret trafiğine de imza attılar.

Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık başkanlığında, Türkiye’nin Japonya Büyükelçisi Korkut Güngen’i ziyaret eden ihracatçılar, Japonya pazarında su ürünleri, kuru meyveler, makarna, zeytinyağı sektörlerinde büyük bir atılımın mümkün olduğunu bunun için iki ülke arasında müzakereleri sürdürülen Serbest Ticaret Anlaşmasının hızlıca hayata geçirilmesi taleplerini ilettiler.

Büyükelçi Güngen ise; Japonların hikayeleri çok sevdiğini, ürünlerin, markaların, firma sahiplerinin bir hikayesinin olmasının önemli olduğunu, Türk ürünlerinin de buna çok uygun olduğunu o nedenle Türkiye – Japonya arasında önümüzdeki yıllarda ticari ilişkilerin asimetrik bir büyüme gösterebileceğini dile getirdi.

Japon iş insanlarını çatısı altında toplayan Japon İş İnsanları Federasyonu Keidanren’i de Mehmet Ali Işık ve Birol Celep ikilisi ziyaret etti. Deprem bölgesine 8 milyon dolar bütçeli Japon – Türk Köyü kurulması bu ziyarette gündeme geldi.

Japonya Ulusal Marketler Birliği, Japonya Zincir Mağazalar Derneği, Japon Süt Ürünleri İthalatçıları Birliği, Japonya Balıkçılık Derneği, Japonya Et Tüccarları Derneği, Japonya Bal Ticareti Konseyi Türk gıda ihracatçılarının ziyaret ettiği diğer kurumlar oldu. Bu ziyaret eden kurumlarla 2023 yılı sonbaharında Türkiye’de bir araya gelme ve ikili ticareti artırma konusunda görüş birliğine varıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 25 19 3 3 52 19 60 +33
2 Fenerbahçe 24 17 4 3 61 26 54 +35
3 Beşiktaş 25 14 4 7 45 25 49 +20
4 Adana Demirspor 25 12 4 9 47 27 45 +20
5 Trabzonspor 25 13 7 5 42 32 44 +10
6 Başakşehir FK 24 12 7 5 34 26 41 +8
7 Kayserispor 25 12 11 2 39 36 38 +3
8 Konyaspor 25 8 7 10 29 27 34 +2
9 Fatih Karagümrük 24 7 7 10 51 47 31 +4
10 Antalyaspor 25 8 13 4 32 40 28 -8
11 Alanyaspor 25 7 11 7 35 46 28 -11
12 Sivasspor 25 7 12 6 31 38 27 -7
13 Kasımpaşa 25 7 13 5 31 44 26 -13
14 Gaziantep FK 25 6 12 7 31 39 25 -8
15 MKE Ankaragücü 24 7 13 4 27 37 25 -10
16 İstanbulspor 24 7 14 3 27 48 24 -21
17 Giresunspor 24 5 11 8 23 42 23 -19
18 Hatayspor 24 6 13 5 19 47 23 -28
19 Ümraniyespor 25 5 13 7 33 43 22 -10
Takım O G M B A Y P AV
1 Samsunspor 26 15 2 9 46 19 54 +27
2 Eyüpspor 26 16 5 5 34 18 53 +16
3 Pendikspor 26 13 5 8 40 21 47 +19
4 Çaykur Rizespor 25 12 3 10 40 20 46 +20
5 Keçiörengücü 26 13 6 7 42 30 46 +12
6 Sakaryaspor 26 15 10 1 42 34 46 +8
7 Bodrumspor 26 12 9 5 39 28 41 +11
8 Manisa FK 25 10 6 9 34 28 39 +6
9 Boluspor 25 10 7 8 30 29 38 +1
10 Bandırmaspor 25 10 8 7 37 40 37 -3
11 Göztepe 25 10 9 5 24 20 35 +4
12 Tuzlaspor 26 8 14 4 31 39 28 -8
13 Altay 26 7 11 8 28 33 25 -5
14 Adanaspor 26 6 13 7 32 46 25 -14
15 Erzurumspor FK 25 7 12 6 28 35 24 -7
16 Altınordu 25 5 15 5 22 43 20 -21
17 Gençlerbirliği 25 4 16 5 26 43 17 -17
18 Denizlispor 26 5 16 5 25 45 17 -20
19 Yeni Malatyaspor 26 4 15 7 22 51 16 -29
Takım O G M B A Y P AV
1 Kocaelispor 27 17 3 7 55 25 58 +30
2 Van Spor FK 27 16 4 7 38 18 55 +20
3 Bucaspor 1928 27 15 4 8 41 17 53 +24
4 Ankara Demirspor 27 15 5 7 46 20 52 +26
5 1461 Trabzon FK 27 15 5 7 37 17 52 +20
6 İskenderunspor A.Ş. 27 15 5 7 38 22 52 +16
7 Karacabey Belediye Spor 27 13 5 9 37 23 48 +14
8 Zonguldak Kömürspor 27 13 10 4 31 29 43 +2
9 Serik Belediyespor 27 10 8 9 36 30 36 +6
10 Kırklarelispor 27 8 9 10 24 23 34 +1
11 Fethiyespor 27 9 12 6 29 37 33 -8
12 Sarıyer 27 7 10 10 29 37 31 -8
13 Kırşehir FSK 27 6 9 12 25 30 30 -5
14 Etimesgut Belediyespor 27 7 11 9 30 38 30 -8
15 Kastamonuspor 27 7 14 6 25 36 27 -11
16 Adıyaman FK 26 5 13 8 22 37 23 -15
17 Uşak Spor 27 5 17 5 22 47 20 -25
18 Balıkesirspor 27 4 15 8 19 43 17 -24
19 Diyarbekir Spor 26 2 15 9 18 46 15 -28
20 Pazarspor 27 1 16 10 17 44 13 -27
Takım O G M B A Y P AV
1 Yeni Mersin İY 24 15 3 6 31 13 51 +18
2 Karaköprü Belediyespor 24 13 6 5 34 20 44 +14
3 52 Orduspor FK 24 13 6 5 37 24 44 +13
4 Belediye Derincespor 24 12 4 8 33 22 44 +11
5 Belediye Kütahyaspor 24 11 3 10 37 24 43 +13
6 Karşıyaka 24 11 6 7 31 18 40 +13
7 Nevşehir Belediyespor 24 11 6 7 34 27 40 +7
8 1954 Kelkit Bld.Spor 24 7 6 11 21 19 32 +2
9 Hacettepe 1945 24 8 10 6 31 32 30 -1
10 Ağrı 1970 Spor 24 7 8 9 19 22 30 -3
11 Elazığspor 24 8 10 6 27 33 30 -6
12 1922 Konyaspor 24 8 12 4 25 35 28 -10
13 Çatalcaspor 24 7 12 5 27 31 26 -4
14 Amasyaspor Futbol Kulübü 24 6 11 7 21 31 25 -10
15 Şile Yıldızspor 24 4 10 10 19 31 22 -12
16 Edirnespor 24 6 16 2 19 36 20 -17
17 Yomraspor 24 4 13 7 18 27 19 -9
18 Eskişehirspor 24 4 13 7 27 46 19 -19
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/04/2023 Başakşehir FK vs MKE Ankaragücü
 02/04/2023 Fenerbahçe vs Beşiktaş
 02/04/2023 Galatasaray vs Adana Demirspor
 02/04/2023 Giresunspor vs Alanyaspor
 02/04/2023 İstanbulspor vs Fatih Karagümrük
 02/04/2023 Trabzonspor vs Kayserispor
 02/04/2023 Ümraniyespor vs Konyaspor
 09/04/2023 Beşiktaş vs Giresunspor
 09/04/2023 Fatih Karagümrük vs Fenerbahçe
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 24/03/2023 Denizlispor vs Boluspor
 24/03/2023 Samsunspor vs Altınordu
 25/03/2023 Keçiörengücü vs Gençlerbirliği
 25/03/2023 Tuzlaspor vs Göztepe
 25/03/2023 Altay vs Manisa FK
 26/03/2023 Bodrumspor vs Erzurumspor FK
 26/03/2023 Eyüpspor vs Çaykur Rizespor
 28/03/2023 Boluspor vs Samsunspor
 28/03/2023 Altınordu vs Denizlispor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 25/03/2023 Balıkesirspor vs Serik Belediyespor
 25/03/2023 Fethiyespor vs Kocaelispor
 25/03/2023 Kırklarelispor vs Bucaspor 1928
 25/03/2023 Pazarspor vs Kırşehir Futbol Spor Kulübü
 25/03/2023 Uşak Spor vs Sarıyer
 25/03/2023 Van Spor FK vs Karacabey Belediye Spor
 25/03/2023 Zonguldak Kömürspor vs Etimesgut Belediyespor
 25/03/2023 1461 Trabzon FK vs Ankara Demirspor
 29/03/2023 Bucaspor 1928 vs Uşak Spor
 29/03/2023 Etimesgut Belediyespor vs Van Spor FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 25/03/2023 Belediye Derincespor vs 52 Orduspor FK
 26/03/2023 Edirnespor vs Karşıyaka
 26/03/2023 Elazığspor vs Belediye Kütahyaspor
 26/03/2023 Eskişehirspor vs 1954 Kelkit Bld.Spor
 26/03/2023 Hacettepe 1945 vs Amasyaspor Futbol Kulübü
 26/03/2023 Karaköprü Belediyespor vs Yomraspor
 26/03/2023 Nevşehir Belediyespor vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 26/03/2023 Şile Yıldızspor vs Ağrı 1970 Spor
 26/03/2023 1922 Konyaspor vs Çatalcaspor
 26/03/2023 Şile Yıldızspor - Ağrı 1970 Spor Ağrı 1970 Spor ligdeki son 9 maçında hiç kazanamadı  Şile Yıldızspor yenilmez
 26/03/2023 Edirnespor - Karşıyaka Karşıyaka ligde deplasmandaki son 6 maçında hiç kazanamadı  Edirnespor yenilmez
resmi ilanlar

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI