Hastaların Yaşam Kalitesini Artıracak Projeye Avrupa Konseyi’nden Destek
Hastaların Yaşam Kalitesini Artıracak Projeye Avrupa Konseyi’nden Destek
Koç Üniversitesi bilim insanlarının bilime ve insanlığa hizmet eden araştırmaları uluslararası alanda destek görmeye devam ediyor
Koç Üniversitesi bilim insanlarının bilime ve insanlığa hizmet eden araştırmaları uluslararası alanda destek görmeye devam ediyor
İki yıl önce, 2,5 milyon avroluk hibeye layık görülerek Avrupa Araştırma Konseyi’nin (ERC) desteğini alan Dr. Levent Beker, yeni çağrı döneminde Türkiye’den Kavram Kanıtlama Desteği alan tek araştırmacı oldu. "Giyilebilir Ultrason Cihazı ile Sürekli Mesane Hacmi Ölçümü" adlı proje mesane hacminin sürekli takibini sağlayarak, hastalara hastane dışında da kullanabilecekleri, yaşam kalitesini yükselten yenilikçi bir çözüm sunuyor.
Avrupa’daki en iyi araştırmacıların çığır açıcı projelerini ortaya çıkarmayı hedefleyen Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), insan yaşamını kolaylaştıran buluşları desteklemeye devam ediyor. Türkiye’ye gelen 52 ERC desteğinin 29’unu alan Koç Üniversitesi öğretim üyeleri yeni çağrı döneminde de ülkemizde ERC desteği almaya hak kazanan tek araştırmaya imza attı.
İki yıl önce “Sürekli Kardiyak Ölçümü Amacıyla Kablosuz ve Biyobozunur İmplant Geliştirilmesi” adlı projesiyle 2,5 milyon avroluk ERC Başlangıç Desteği’ne layık görülen Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Levent Beker, bu yıl da "Giyilebilir Ultrason Cihazı ile Sürekli Mesane Hacmi Ölçümü" (BladderWatch) projesiyle Kavram Kanıtlama Desteği almaya hak kazandı.
“Gıda tazeliğini eş zamanlı ölçebilen mobil uyumlu taşınabilir sensör”, “kalp yetmezliği belirtilerini önceden algılayarak hastayı uyaran ve vücutta ameliyatsız bozunabilen implant” gibi, insan hayatını kolaylaştıran çalışmalarıyla bilinen Dr. Levent Beker, araştırmalarını Koç Üniversitesi Biyoentegre Mikrocihazlar Laboratuvarı’nda sürdürüyor.
Dr. Levent Beker 18 ay sürecek 150.000 avroluk BladderWatch projesini Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Tufan Tarcan ve Doç. Dr. Ersin Köseoğlu ile birlikte yürütecek. BladderWatch, geliştirdiği ultrasonik giyilebilir cihazla mesane hacminin sürekli takibini sağlayarak, hastalara hastane dışında da kullanabilecekleri, yaşam kalitesini yükselten yenilikçi bir çözüm sunuyor.
Avrupa Araştırma Konseyi tarafından verilen her biri 150.000 avro değerindeki Kavram Kanıtlama hibeleri, bilime öncülük eden araştırmaları pratik uygulama alanlarına daha çok yaklaştırmayı hedefliyor. Bu destekler aracılığıyla ERC, ticarileşmenin erken evresindeki keşifler de dahil olmak üzere ezber bozan inovasyonları destekliyor.
Bu çalışmasıyla yeni çağrı döneminde Türkiye’den ERC Kavram Kanıtlama Desteği almaya hak kazanan tek araştırmacı olan Dr. Levent Beker, araştırmasına ilişkin şunları söyledi: “BladderWatch projesi, dünya çapında alt idrar yolu fonksiyon bozukluğuyla mücadele eden milyonlarca kişinin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Günümüzde hastalığın daimi şekilde izlenmesine dair yöntemlerin yetersizliği ve anatomik kısıtlamalar, hastaları yüksek maliyetli tıbbi harcamalarla karşı karşıya bırakıyor. ERC’nin desteklediği bu proje, uzman gözetimini ve hastane ekipmanını zorunlu kılan güncel yöntemlere karşı düşük maliyetli bir alternatif yaratıyor. Tamamen kablosuz, kompakt, rahat takılabilen ultrasonik bir cihaz önerisi getiren BladderWatch projesiyle hastaların gündelik hayat kalitesinde ciddi bir iyileşme amaçlıyoruz. Hastane dışında da rahatlıkla uygulanabilen bu kullanım, erişilebilir ve sürdürülebilir bir bakımı mümkün kılarak gelecekte hastalığa bağlı sağlık maliyetlerini azaltmayı da mümkün kılacak.”
Rakamlarla ERC
Yeni çağrı döneminde BladderWatch, ERC tarafından verilen 150.000 avroluk hibe desteğinin sahibi oldu. 2012’den bu yana Türkiye’ye gelen 52 ERC desteğinin 29’u Koç Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yürütülüyor. Bunların 20’si ana proje desteği, 9’u ise ticarileştirme amaçlı ek ERC desteği olan Kavram Kanıtlama desteği aldı. Bugüne değin Koç Üniversitesi bünyesinde ERC desteği alan projelerin 19’u mühendislik, 7’si sosyal bilimler ve 3’ü de moleküler biyoloji ve genetik alanındaki araştırmalardan oluşuyor.
Koç Üniversitesi Hakkında:
1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda ülkemize, insanlığa ve Türkiye'ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 43 yüksek lisans ve 30 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi'nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde 58’i burslu olarak eğitim görmektedir. Koç Üniversitesi'nde öğrenim gören 9.156 öğrenci bulunuyor. Koç Üniversitesi’nin lisans ve yüksek lisans programlarından bugüne değin 21.429 öğrenci mezun oldu. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye'deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer alır.
Dr. Levent Beker Kimdir?
Dr. Levent Beker, ODTÜ’den lisans ve yüksek lisans derecelerini aldıktan sonra, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan University of California, Berkeley’de doktora çalışmalarını mikro-elektro-mekanik sistemler (MEMS) tabanlı nöral implantlar ve esnek sensörler alanında tamamladı. Ardından Stanford Üniversitesi’nde biyobozunur implantlar ve giyilebilir cihazlar üzerine çalışmalarına devam etti. Eylül 2019’da Koç Üniversitesi’nde Bio-Integrated Microdevices Laboratuvarı’nı kurdu. Dr. Beker implant edilebilir/giyilebilir sensor sistemleri ile tanı ve tedavi yapabilen medikal cihazlar geliştirilmesi üzerine çalışmalarına devam etmektedir.
Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker, ERC Starting Grant (2.5M Eur), ERC Proof-of-Concept, Marie Skłodowska Curie Uluslararası Burs ve Araştırma Dolaşım Desteği, Howard Hughes Medical Institute (HHMI) Uluslararası Araştırmacı Bursu, Stanford Üniversitesi’nden “Postdocs at the Interface”, Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı, TUSEB Aziz Sancar Tesvik Ödülü, IEEE Transducers En iyi sunum ödülü, ODTU en iyi tez ödülü, ve TÜBİTAK 2232 Desteği gibi farklı ödül ve fonlar almıştır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.