Sağlıklı beslenme takıntısı zihinsel hastalık boyutuna varabilir!
Sağlıklı beslenme takıntısı zihinsel hastalık boyutuna varabilir!
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, Ortoreksiya Nervoza olarak sağlıklı beslenme takıntısı hakkında açıklama yaptı.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, Ortoreksiya Nervoza olarak sağlıklı beslenme takıntısı hakkında açıklama yaptı.
Son yıllarda sağlıklı beslenmeye yönelik farkındalığın arttığını, ancak bazı kişilerin bu durumu takıntı haline getirebildiğini söylüyor.
Ortoreksiya Nervoza olarak arızalanan bu bozukluk, kişinin hayatının büyük bir kısmını en saf ve doğal gıdaların kalitesini ve hazırlamaya ayırmasına neden dikkat ederek dikkat eden Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, "Kişiler katı ve sıkıştırıcı diyetler uygular. Dışarıda yemek yeme konusunda yoğun bir kaygılar." dedi. Aytop, bu durumun sosyal olarak neden aktarılamadığını, özellikle mükemmeliyetçi ve takıntılı bireysel düşünce biçimlerine sahip bireylerde sık sık vurgulandığını vurguladı.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, Ortoreksiya Nervoza olarak sağlıklı beslenme takıntısı hakkında açıklama yaptı.
Sağlıklı beslenmeye çalışmak iyi ama…
Son yıllarda sağlıklı beslenmeye yönelik farkındalığın arttığını dile getiren Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, “ Sosyal medyada ve televizyon kanallarında veya bir araya gelen kişiler arasında sık sık beslenmenin ne kadar değerli olduğu konuşuluyor.” dedi.
Bir açıdan sağlıklı beslenmeye yönelik, bunun hakkında sohbet ve içeriklerin izlenmesinin iyi bir şey olduğunu ifade eden Aytop, “ Bir küresel da bazı bireyler bu sağlıklı beslenmeye karşı aşırı bir ayırma yapabiliyor. Kişi sürekli sağlıklı beslenme konusunda geliştirebiliyor. Kişi sürekli sağlıklı beslenme konusunda geliştiriyor. 'Nasıl en sağlıklı, en saf, en doğal olanlarım diye sürekli kafa yoruyor. Günün belirli bir kısmını hatta belki çok uzun bir kısmını bu ayırabiliyor. Bu konumda ayırma varan bir 'sağlıklı beslenmeye çalışma' mücadelesi ortaya çıkıyor. Buna da 'Ortororya Nervoza' diyoruz.” açıklamasını yaptı.
İkili dosyalar bozulabiliyor, sosyal izolasyona neden olabiliyor
Ortoreksiya Nervoza'nın en belirgin semptomlarının, kişinin günün önemli bir kısmını saf ve doğal beslenmeye yönelik tamamlamasi ve bu yiyecekleri hazırlamaya ayırması yapan Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, "Kişiler katı ve kısıtlayıcı diyetler uygular. dedi.
Bu durumda olan kişinin sosyal hayatlarında bazı zorluklar yaşayabildiklerini aktaran Aytop, şunları söyledi:
"Kişi herhangi bir restorana veya kafeye gidiyor, orada bir şeyler yiyip içmiyor. Yerse suçluluk duyuyor ya da kendi kendine öğrenebileceğini yönlendiriyor. Bu 'en iyi şekilde gidiyorum' diye düşünebiliyor. Bu da bir yerden sonra sosyala yol açabiliyor. Bu, mustarip olan kişilerin bir yılda da çevrelerinin de o şekilde beslenmesi için baskıda bulunabiliyor. Tabii ki bu da kişiler arası ilişkilere zarar verebiliyor."
Tedavi, multidisipliner bir tedaviyle ele alınmalı
Ortoreksiya Nervoza'nın tedavisine multidisipliner bir şekilde yaklaşılmasının çok değerli dikkat Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop , “Bir kapsamlı eğitim ve diyetetik alanında bir uzmandan ve psikoterapi tarafından destek almak; bir düzeyde da gerekli olduğunda bir psikolojik destek almak süreci olumlu bir şekilde tesir edecektir. şeklinde konuştu.
Mükemmeliyetçi bireylerde sıklıkla görülebiliyor…
Ortoreksiya Nevroza ve sosyal medya ilişkisine de değinen Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, "Bu konu hakkında s osyal medyada çok fazla içerik var. Sağlıklı beslenmeye yönelik hangi gıdaların daha sağlıklı, hangilerinin sağlıksız odaklı paylaşım bombardımanına maruz kalıyoruz. Dolayısıyla sosyal medyanın doğal ki bir etkisi var ama tek faktörün sosyal medya olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Psikolojik ve biyolojik yatkınlıkların, sosyal sistemin birçok mekanizmasının bozulmasında devre dışı bırakılmasının kesilmesi çizen Aytop, sayıları şöyle özetledi:
“Ortoreksiya Nervoza mükemmeliyetçi bireylerde ve obsesyonel yapıya sahip kaygılı bireylerde sık görülen bir durum.
İstanbul HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.