Tekstil Sektöründe ABD Pazarında Avantaj Arıyor: Yeni Vergi Düzenlemeleri ve Uzak Ülkeler Stratejisi Masada
Tekstil Sektöründe ABD Pazarında Avantaj Arıyor: Yeni Vergi Düzenlemeleri ve Uzak Ülkeler Stratejisi Masada
ABD'nin uyguladığı yeni gümrük vergileri Türkiye'yi rakiplerine kıyasla daha karlı bir şekilde taşırken, Egeli tekstil sektörü Turquality projesi ve “Uzak Ülkeler Stratejisi” ile ABD pazarında büyümeyi hedefliyor. Başkan Jak Eskinazi, döviz kuru ve finansman sorunlarına rağmen 2025 için umutlu olduğunu vurguladı.
ABD'nin uyguladığı yeni gümrük vergileri Türkiye'yi rakiplerine kıyasla daha karlı bir şekilde taşırken, Egeli tekstil sektörü Turquality projesi ve “Uzak Ülkeler Stratejisi” ile ABD pazarında büyümeyi hedefliyor. Başkan Jak Eskinazi, döviz kuru ve finansman sorunlarına rağmen 2025 için umutlu olduğunu vurguladı.
Ege Tekstil ve Hammadeleri İhracatçıları Birliği'nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısı yapıldı.
Ege Tekstilcileri ABD Pazarında Yeni Yol Haritalanıyor
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Adı Jak Eskinazi, “Son Gelişmeler Tekstil Sektör Kurulu olarak tüm ilgili Birliklerimizin sunduğuyla, ABD'ye ihracatımızı artırma ve sektörümüzü tanıtmak amacıyla başlatmak için gittiğimiz Turquality projemizin ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. ABD Başkanı Donald Trump tarafından Çin ve Vietnam başına olmak üzere bir işlem yeni ilave vergileri açıklanıyor. yer aldı, rekabetin uygulandığı yüksek vergi oranlarından dolayı daha iyi durumumuzu önümüzdeki dönemlerde ABD'ye yönelik ticaret faaliyetlerimizi yoğunlaştırarak ve gümrük tarifelerinin ortaya çıkaracağı yeni ticaret düzeninde doğru bir yol haritası ile hareket ederek gerçekleştirmemiz gerekecek.” dedi.
Türkiye'nin “Uzak Ülkeler Stratejisi
Eskinazi, “Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat'ın açıklamaları da sektörümüz açısından olumlu gelişmeler gösteriyor; Türkiye olarak, ABD'nin de dahil olduğu “Uzak Ülkeler Stratejisi” gibi toplu eylem planlarının yanı sıra; tekstil, hazır giyim, makina gibi çeşitli sektörlere yönelik de hazırlıkları hayata geçirmeye başlayacaklarını ve bunları toplama, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerde daha da serbestleşmek için de yeteneklerin ortaya çıkacağını belirtti. Vergilerinin sektörümüzün nasıl gerçekleştiğini alt ürün grubu bazında değerlendirdik; örneğin; ipek elyaflı ve keten, kenevir elyaflı ve ipliklerde vergi oranı 0 iken yeni uygulama ile %10 vergi uygulanarak ABD'ye gönderilebilir. Yada, örneğin yataklarda %2,5 ile %20,9 arasında vergi uygulanıyorken ilave %10 vergi ekleniyor.” diye konuştu.
İlk aşamada belirginlik %10 ilave vergi olumsuz bir durum olarak algılanabilir ancak daha avantajlıyız
Jak Eskinazi, "İlk aşamada ortaya çıkan %10 ilave vergi olumsuz bir durum olarak algılanabilir rekabetmize vergi oranlarıyla değerlendirildiğinde daha sağlıklı halde genişleyebiliriz. Örneğin mevcut vergisi %15 olan Pakistan'a uygulanan ilave vergi %29 iken mevcut ücret %15 olan'a ilave %26 vergi rejimi. giyim için de aynı durum, devam eder; hazır T-shirt için ABD'nin Türkiye'ye devam ederken mevcut vergi %16,5 iken veya erkek denim pantolon için %16,6 iken , %10 ilave vergi olacak. Ancak rakiplerimizin vergi oranları; örneğin Çin için mevcut vergi %50 iken, ileve vergi ile birlikte toplam %84 oldu. Bangladeş mevcut %15 iken ilave vergi ile birlikte toplam %52 oldu.
Bir diğer konu ise döviz kurlarının enflasyon oranında artmasından kaynaklanan maliyet artışı ile ihracatçılarımız zor süreçlerden geçmektedir.” dedi.
Döviz kurlarında yaşanan son dönemlerde artışlara rağmen enflasyonda düşüş yaşandı
Eskinazi, "Hazine ve Maliye Bakanlığımıza ilişkin çok görüşlü ilettik ancak bu konuda bilgi sahibi olmak üzere"döviz artarsa enflasyon" görüşüne göre beklenen çözüm alınamadı. Ancak döviz kurlarında yaşanan son zamanlardaki artışlara rağmen enflasyonda düşüşte yaşandı. Her yerde ilettiğim gibi; Türkiye rekabete göre yüzde 40-50 daha pahalı bir ülke haline geldi "İhracatçılar olarak enflasyondan, pariteden darbe yemişken, 2024 2025 yılının kolay geçeceğini öngörüyoruz, ancak yeni gelişmelerle ve alacağımız yeni pozisyonlarla daha iyi bir yıl geçireceğimizin umuduyla devam ediyoruz.” diye konuştu.
Genel Kurul sonrasında Prof. Dr. Yaşar UYSAL ise “Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Gelişmeler ve Beklentiler” sunumunu gerçekleştirdi.
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.