MARMARA DEPREMİ 25. YILINDA İZMİR'DE UNUTULMADI

İzmir Kent Konseyi Afetler Çalışma Grubu ve paydaş STK'larca ortaklaşa düzenlenen, anma ve farkındalık etkinliği, 16 Ağustos 2024 Cuma akşamı Kültürpark Gençlik Tiyatrosu Salonunda Saat: 18.00'da açılış ve saygı duruşu ile başladı.

Gündem Yayın: 18 Ağustos 2024 - Pazar - Güncelleme: 18.08.2024 09:01:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Sunuş ve moderatörlük görevini Çalışma Grubu üyesi Handan AŞAN'ın  yaptığı etkinlik, 17 Ağustos Depremini Anımsatan 7 dakikalık bir belgesel ile başladı. Ardından depremde yitirdiklerimiz anısına saygı duruşu yapılarak, konuşmalar gündemine geçildi.

İzKK Yürütme Kurulunu temsilen Av. Burak YILMAZ bir konuşma yaptıktan sonra  AFETLER ÇALIŞMA GRUBU kolaylaştırıcısı Prof. Dr. Zerrin Toprak KARAMAN;  "Kentsel Şartlar ve Dirençlilik" konulu sunumunu yaparak, kentlerin deprem başta olmak üzere afetlere nasıl dirençli olabileceğini bütüncül planlamalar dahilinde atlattı.

Ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Gürkan ERSOY, "Depremi Çocuklara Nasıl Anlatalım" adlı konuşmasını yaptıktan sonra son konuşmacı Prof. Dr. Emel KAYIN, afetlere dirençliliğin mimariyle ilişkisini anlattı. Etkinlik 10 dakikalık ikram arasından sonra  afet bilince yönelik İZ-AFED Tiyatral Anlatım Ekibinin oynayacağı HAZIR MIYIZ adlı tiyatro gösterisi yapıldı.

Oyun bitiminde ayakta alkışlanırken, kürsüye çıkan ve tiyatro oyunu hakkında açıklamada bulunan ekibin kurucusu, oyun yazarı ve Afet Bilinci Eğitmeni Servet ERTAŞ interaktif bir söyleşi gerçekleştirdi.

ERTAŞ;   “17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin, sebep olduğu kayıplar nedeniyle son yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olduğunu belirterek. ülkemiz işte böylesine ağır bir bedeli ödedi..

Özünde bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmemesi için bizler, toplumu afetlere karşı bilinçlendirmek, hazırlıklı hale getirmek için bu tür farkındalık etkinlikleri düzenliyoruz. 

Bu etkinlik de hem depremde yitirdiklerimizi anmak, hem de ülkemizin ve bölgemizin deprem gerçeğine dikkat çekmek, toplumsal farkındalık amacına yönelik bir çabadır.” dedi.

ERTAŞ Sözlerine şöyle devam etti; “Depremin meydana gelmesi engellenemez ve durdurulamaz. Ancak hasar ve zararının azaltılması, minimuma indirilmesi ve hatta tamamen ortadan kaldırılması pekala mümkün. İşte bunun adı AFET RİSK YÖNETİMİDİR.

Biz yıllardır seminerlerle anlattığımız afet bilinci ve deprem farkındalığı konusunu, bir de tiyatro ile anlatalım dedik ve Tiyatral Anlatım Ekibini kurduk. Sanırım bu Türkiye’de bir ilk olacak.

Afet bilincini ve güvenli yaşam kültürüne dair yazdığım “HAZIR MIYIZ?” adlı tiyatro oyununu usta Yönetmen Mahir ÖZEL ve Serkan HACIALİOĞLU gibi deneyimli tiyatrıcularla birlikte çalışarak, gösterime hazırladık.

Yaklaşık 20 dakikalık bu kısa oyunla amacımız, bugüne kadar seminer formatında yapılan afet bilinci eğitimlerini, bir de sanatın gücüyle anlatmak. Elbette ki deprem gerçeğinin ciddiyetinden uzaklaşmadan.

Oyun, genel olarak afet bilinci ve güvenli yaşam kültürüne dair toplumda doğru sanılan yanlışlara, mizahı bir dille değiniyor. Güldürürken düşündüren ve öğreten oyunda pek çok konuya kısaca değiniliyor. Olayın geçtiği "Kentsel Çelişkiler Ofisi" çalışanları, ezberleri bozmaya devam edecek. diyebiliriz." dedi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.