YUNANİSTAN’IN YAPTIĞI SALDIRI ALMANYA’DA FUEN KONGRESİ’NDE KINANDI.

ROİSDER, 19-22 Eylül 2024 tarihlerinde Almanya’nın Husum/Hüsem şehrinde düzenlenen Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) 68. yıllık kongresine katıldı.

Gündem Yayın: 27 Eylül 2024 - Cuma - Güncelleme: 27.09.2024 11:06:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

RODOS, İSTANKÖY VE ONİKİADA TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (ROİSDER)’NE YUNANİSTAN’IN YAPTIĞI SALDIRI ALMANYA’DA FUEN KONGRESİ’NDE KINANDI.

ROİSDER, 19-22 Eylül 2024 tarihlerinde Almanya’nın Husum/Hüsem şehrinde düzenlenen Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) 68. yıllık kongresine katıldı.

Kongrede ROİSDER’i Başkan Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı ve Yönetim Kurulu üyesi Raşit Tavşancı temsil etti.

Kongre kapsamında düzenlenen geleneksel “Azınlıklar Pazarı”nda Rodos, İstanköy ve Onikiada Türklerinin kültürü ve sorunları tanıtıldı ve derneğin yayınladığı İngilizce kitapları sergilendi. Dernek, ürettiği kitaplarla en entelektüel sivil toplum örgütü olarak kabul edildi.

Kongrede, ROİSDER ile ilgili iki önemli karar oybirliği ile çıktı. Birincisi; “Yunanistan Devleti’nin, "Onikiada'da Türk Yoktur", yalnızca "Yunan Müslümanları vardır " tezi, tarihsel belge ve gerçekler ışığında doğru değildir ve FUEN olarak herhangi bir kültürel kimliğin yok edilmesini ya da yok sayılmasını doğru bir yaklaşım olarak kabul etmiyoruz;

Rodos ve Istanköy'deki Türk Kültürel Kimliğinin korunması ve geliştirilmesi, Avrupa Birliği Üyesi Yunanistan'ın öncelikli yükümlülüklerinden biri olmalıdır”,ikincisi de “Yunan Ulusal Meclisi’nde ROİSDER’i hedef alan sözlü saldırıları kınıyoruz, saldırıları durdurun ve Onikiada’da Türk varlığının tanıyın” kararlarıdır.

ROİSDER’in üye olduğu FUEN yerli ve ulusal azınlıklar/halk gruplarının çatı kuruluşudur. FUEN’e 90 örgüt üyedir.68 yıl önce Paris'te kurulmuştur.

FUEN, Avrupa azınlıklarının taleplerini bölgesel, ulusal ve özellikle Avrupa düzeyinde savunmaktadır. Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE), Birleşmiş Milletler ve Avrupa azınlıklarının temsilcileri ile birlikte çalışmaktadır. Birleşmiş Milletler’de istişari, Avrupa Konseyi’nde ise katılımcı bir statüye sahiptir.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.