ENGELLERİ KALDIRAN TREN
ENGELLERİ KALDIRAN TREN
Turistik Tuz Ekspresi bu kez engelleri kaldırmak için sefere çıktı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen uğurlama törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katıldı. Bakan Uraloğlu, “Turistik Tuz Ekspresi Engelleri Kaldırmak İçin Sefere Çıkıyor projesi, engelleri aşma ve birlikte yaşama bilincini güçlendirme çabasıdır.” dedi.
Turistik Tuz Ekspresi bu kez engelleri kaldırmak için sefere çıktı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen uğurlama törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katıldı. Bakan Uraloğlu, “Turistik Tuz Ekspresi Engelleri Kaldırmak İçin Sefere Çıkıyor projesi, engelleri aşma ve birlikte yaşama bilincini güçlendirme çabasıdır.” dedi.
TURİSTİK TUZ EKSPRESİ ÖZEL FARKINDALIK TRENİ ENGELLİLER GÜNÜ’NDE 101 ENGELLİ BİREY İLE YOLA ÇIKTI
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU:
“TURİSTİK TUZ EKSPRESİ ENGELLERİ KALDIRMAK İÇİN SEFERE ÇIKIYOR PROJESİYLE ENGELSİZ BİR DÜNYANIN KAPILARINI ARALIYORUZ”
“2017-2024 ARASINDA YHT VE ANA HAT TRENLERİNDE 7,4 MİLYON ENGELLİ YOLCU ÜCRETSİZ SEYAHAT ETTİ”
“ERİŞİLEBİLİR GELECEK İÇİN AR-GE PROJELERİNE 100 MİLYON LİRA DESTEK SAĞLIYORUZ”
“ENGELLİ BİREYLERİN SEYAHAT SORUNLARINI ASGARİYE İNDİRECEK HERKES İÇİN HAREKETLİLİK MOBİL UYGULAMASINI HİZMETE ALACAĞIZ”
Turistik Tuz Ekspresi bu kez engelleri kaldırmak için sefere çıktı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen uğurlama törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katıldı. Bakan Uraloğlu, “Turistik Tuz Ekspresi Engelleri Kaldırmak İçin Sefere Çıkıyor projesi, engelleri aşma ve birlikte yaşama bilincini güçlendirme çabasıdır.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Tuz Ekspresi Engelleri Kaldırmak İçin Sefere Çıkıyor Projesi” kapsamında Ankara Garı’nda düzenlenen törene katıldı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde farkındalık oluşturmak için düzenlenen özel seferin uğurlama törenine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da katıldı.
Engelsiz Dünyanın Kapıları Aralandı
Törende konuşan Bakan Uraloğlu, farklı engel türlerine sahip 101 engelli vatandaşa unutulmaz bir yolculuk sunmak amacıyla bir araya geldiklerini vurguladı. Uraloğlu, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızla iş birliği ve Çankırı Valiliğimizin koordinasyonunda hayata geçirdiğimiz Turistik Tuz Ekspresi Engelleri Kaldırmak İçin Sefere Çıkıyor projesi vesilesiyle engelsiz bir dünyanın kapılarını biraz daha aralıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Proje, Birlikte Yaşama Bilincini Güçlendirme Çabasıdır”
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün önemine vurgu yapan Uraloğlu, “Bugün engelli kardeşlerimizin hayatlarına dokunmak, onların da topluma eşit katılımlarını sağlamak adına önemli bir gün. Turistik Tuz Ekspresi Engelleri Kaldırmak İçin Sefere Çıkıyor projesi, sadece bir seyahat etkinliği olmaktan ziyade aslında bir engelleri aşma ve birlikte yaşama bilincini güçlendirme çabasıdır. Bu özel tren, sadece raylar üzerinde yolculuk etmeyecek aynı zamanda kalpten kalbe köprüler kurarak engelli vatandaşlarımızla daha fazla empati kurmamızı sağlayacaktır.” dedi.
Tarihi Ankara Tren Garı’ndan hareket eden Turistik Tuz Ekspresi’nin özel yolcularını yaklaşık 3 saatlik yolculuğun ardından Çankırı’ya ulaştıracağını belirten Uraloğlu, “Otobüslerle ve rehberler eşliğinde 5 bin yıllık geçmişe sahip Yer Altı Tuz Şehri başta olmak üzere Çankırı ilinin tarihi ve turistik mekânlarını ziyaret edecekler.” açıklamasında bulundu.
“Dünya Engeliler Günü Daha Duyarlı Olmamızı Sağlayacak Bir Fırsat”
Engelli bireylerin, toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Uraloğlu, “Bu noktada bugün idrak ettiğimiz Dünya Engeliler Günü, toplum olarak engelli vatandaşlarımızın karşılaştıkları zorluklara karşı daha duyarlı olmamızı sağlayacak bir fırsat olarak görülmelidir. Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak, toplumla bütünleşmelerini ve geleceğe umutla bakabilmelerini sağlamak adına hepimiz hassasiyet göstermeliyiz.” dedi.
Uraloğlu, 2002 yılından bu yana Cumhurbaşkanı liderliğinde her alanda fırsat eşitliğini ön planda tutan AK Parti hükümetlerinin engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmaya, umut ve özlemlerini gerçekleştirmeye gayret ettiğinin de altını çizdi.
7,4 Milyon Engelli Yolcu Ücretsiz Seyahat Etti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı vatandaşların önündeki engelleri kaldırmak, hayata katılımlarını teşvik etmek için önemli çalışmalar yaptıklarını aktaran Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“2021-2025 yıllarını kapsayan 5 yıllık Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planımız ile herkes için erişilebilir eşit koşullarda, kesintisiz, güvenli ve bağımsız şekilde bir ulaşım sistemi oluşturulmasını amaçladık. Devletimizin engelli vatandaşlarımıza sunduğu ücretsiz seyahat hakkı kapsamında 2017-2024 yılları arasında YHT ve ana hat trenlerinde 7,4 milyon engelli yolcumuzu ücretsiz seyahat hakkından yararlandırdık.”
26 Gar ve İstasyonda Turuncu Masa Hizmeti
Engelli vatandaşların bilet alımından evlerine dönüşüne kadar yolculuklarının her aşamada desteklenmesine yönelik ‘Turuncu Masa Hizmet Noktası’ uygulamaları hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Hem tren garlarımızda hem de havalimanlarımızda başlattık. Ankara, Eryaman, Eskişehir, Konya, Halkalı, İzmit, Polatlı, Sivas gibi 26 gar ve istasyonda turuncu masa hizmeti veriyoruz. Bugüne kadar 69 binden fazla engelli ya da yaşlı yolcumuzun bu hizmetimizden faydalandığını gururla belirtmek istiyorum.” dedi.
Görme engelli vatandaşlar için de Marmaray ve Başkentray gibi banliyö trenlerinde sesli bilgilendirme sistemi ile Braille (Görme Egelliler) alfabesiyle yönlendirme yazıları yer aldığını kaydeden Uraloğlu, “Yine demiryollarımızda kullandığımız araçları da engelli bireylerimizin ihtiyaçlarına uygun şekilde üretiyoruz ve mevcut filomuzda uygun olmayan araçları da öncelikli olarak dönüştürüyoruz. Tekerlekli sandalye kullanıcılarımız için YHT, ana hat ve bölgesel trenlerde özel alanlarımız bulunuyor. Engelli tuvaletleri, iniş-biniş rampaları ve seyyar rampalarla erişim ve seyahat kolaylığı sağlıyoruz.” açıklamasında bulundu.
40 Havalimanında Erişilebilirlik Belgesi
Havalimanlarında da erişimi kolaylaştırdıklarını vurgulayan Uraloğlu, Yolcu Dostu Havalimanı projesi kapsamında 40 havalimanına da Erişilebilirlik Belgesi kazandırdıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilan ettiği 2020 Erişilebilirlik Yılı kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen Erişilebilirlik Ödülleri’nin Kamu Kurum ve Kuruluşları kategorisindeki jüri ödülünü 1. sırada Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’nın, 2. sırada ise Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’nın aldığını anımsattı.
Proje ile engelli, yaşlı ve özel ihtiyaçları olan yolculara öncelik sağlayarak hizmet kalitesini artırdıklarını anımsatan Uraloğlu, “Ayrıca İstanbul Havalimanı’nda örnek erişilebilir havalimanı uygulamalarını da hayata geçirmiş bulunmaktayız. 23 farklı noktada bulunan Bana Sor Dijital Danışma Kioskları aracılığıyla sesli ve görüntülü canlı danışma ve Türkçe işaret dili hizmeti veriyoruz.” dedi.
“Ar-Ge Projelerine 100 Milyon Lira Destek Sağlıyoruz”
Bakanlık olarak ulaştırma ve haberleşme alanında daha erişilebilir bir gelecek için Ar-Ge çalışmalarına da hız verdiklerini aktaran Uraloğlu, “Herkes İçin Engelsiz Ulaşım temalı ulaştırma ve haberleşme alanında daha erişilebilir bir gelecek için hazırlanan Ar-Ge projelerine 100 milyon lira destek sağlıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Herkes İçin Hareketlilik Mobil Uygulaması Geliyor
Engelli bireylerin seyahatleri esnasında karşılaşabilecekleri tüm sorunları asgari düzeye indirecek veya tamamen ortadan kaldıracak Herkes İçin Hareketlilik Mobil Uygulaması’nı da hizmete almayı hedeflediklerini kaydeden Uraloğlu, “Ulaşım sisteminin erişilebilirliğini iyileştirmeye yönelik geri bildirim modülünden işaret dili çağrı merkezi desteğine kadar, engelli vatandaşların ulaşım için gerekli tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir mobil uygulamadan bahsediyorum.” ifadelerini kullandı.
2 Milyon 332 bin 161 Denetim Yapıldı
E-Devlet'te Engel Yok projesi kapsamında ise Engelsiz Çağrı Merkezi projesi bünyesinde işaret dili bilen e-Devlet Çağrı Merkezi çalışanları ile görüntülü olarak destek sağladıklarını da kaydeden Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“PTT tarafından sunulan hizmetlere hareket kabiliyeti kısıtlı bireylerin erişimi amacıyla PTTMatik’leri erişilebilir hale getiriyoruz. Ayrıca PTT tarafından engelli müşterilerine aylıkları diledikleri şekilde ister evleri ister işyerlerinde ödeniyor. Engelli otoparkı ve kaldırım işgallerinin önlenmesine yönelik denetim çalışmaları kapsamında da ilgili birimlerle koordineli bir şekilde çalışıyoruz. 2022 Nisan – 2024 Eylül döneminde bu konuda 2 milyon 332 bin 161 denetim yaptık ve 633 bin 627 adet cezai işlem uygulamış bulunuyoruz.”
Birlikte Güçlüyüz Mesajı
Bütün insanları kucaklamaya, kazanmaya; bu alanda Türkiye’yi çağdaş bir düzeye getirene kadar gayret göstermeye devam edeceklerini kaydeden Uraloğlu, “Çünkü biz bir bütünüz ve birlikte daha güçlüyüz. Engelli olmak bir eksiklik ve kusur olmadığı gibi, sağlıklı olmak da bir üstünlük vesilesi değildir. Önemli olan insanın bütün imkanlarını içinden geçtiği bu zorlu imtihanı kazanabilmek için seferber etmesidir. Bizim hizmet politikalarımızın temelinde ‘önce insan’ ilkesi vardır. İnanıyorum ki bu proje sadece bir başlangıçtır. Engelli bireylerimiz için daha erişilebilir bir dünya inşa etmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Ankara HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.