EVDE SAĞLIK VE BAKIM PLATFORMU KAMUOYU AÇIKLAMASI

Yaşam 07.04.2025 - 17:28, Güncelleme: 07.04.2025 - 17:28
 

EVDE SAĞLIK VE BAKIM PLATFORMU KAMUOYU AÇIKLAMASI

Hepimizin hayatımızın bir bütünlüğü kronik hastalık veya engellilik riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Kimi zaman yaşlılık nedeniyle, kimi zaman beklenmedik bir hastalık ya da kaza sonucu, sıradan yaşamda yardıma ihtiyaç duyabilir hale gelebiliriz. Çok çeşitli değişikliklerde, özellikle ileri yaşlarda, kronik hastalıklarda ya da engellilerde sağlık ve bakım hizmetlerinde zamanında , sürekli ve sürekli ulaşmak zor olabilmekte, uzun süreli bir psikolojik ve ekonomik yüke maruz kalabilmektedirler.

Devlet, toplum, kişiler ve bireyler hazırlıksız Türkiye çok hızlı yaşlanıyor. 65+ nüfus oranımız 2024'te şu anda %10.8 çıktı. Çeşitli evde bakım görmesi gereken hasta sayıları artıyor ve sağlık giderlerini devlet karşılasa da bakım giderleri büyük yük teşkil edebiliyor. Maalesef bu yeni durum devlet, toplum, aile ve bireyler hazırlıksız. Sorun büyük ve karmaşık, çözümü de kolay değil. Kamu elinden gelenin belki de fazlasını yapmakta ancak bir yere kadar başarılı olabilir. Hal böyleyken, yerel yönetimlerin desteğinin yanı sıra bu alanda geniş birikime sahip özel sektör gücünden de yararlanılması gerekmektedir. Ayrıca sağlık profesyonelleri, üniversiteler, sivil toplum ülkeleri, gönüllüler bu ekosisteme mutlaka dahil edilir ve bunlarla ilgili tüm sorunlar bütünsel bir yaklaşımla ele alınır.  Neden bir araya geldik? Bizler, bu sorunun çözümüne gönüllü olarak insanlara evde sağlık ve bakımın yaygınlaşması ve kurumsallaşmasının toplumsal, ekonomi, sağlık ekonomisi açısından büyük kazançlar sağlamasına inanarak bir araya geldik. Konuyla ilgili gelişmiş modellerin piyasaya sürülmesi, üretim işbirliklerinin derinleşmesini sağlamak, insan gücü eksikliğine katkıda bulunmak, halen çok yüksek bakım maliyetlerinin azaltılmasını sağlamak, alanda yenilikçi yaklaşımların önünü açmak gibi işlemler gerçekleştiriliyor. Elbette bu süreçlerin standartlarını belirleyip denetlemesini sağlayan kamu otoritesinin rolü son derece önemlidir. Ancak, düzenlenmiş yasal düzenlemeler, uzun vadeli bakıma yönelik bakım sigortası gibi modeller ve özel sektöre destek sayesinde kalıcı çözümlerne artık çok daha yakın olabilir, her gelir seviyesinde kişinin hak ettiği bir bakımla ödenebilir, sürdürülebilir, sürdürülebilir bir şekilde desteklenmesi mümkün olabilir.   ÇAĞRIMIZ İnanıyoruz ki devlet, yerel yönetimler, akademi, ilgili sivil toplum örgütleri, gönüllülerin dayanışma ve iş birliği ruhu içinde saklanabilmesi üretilebilir bir evde sağlık ve bakım ekosistemleri. SGK anlaşmalı özel sağlık merkezleri, yedek sağlık sigortası, palyatif bakım, diyaliz, uyumlu, özel eğitim vb. hizmetlerinde ve bireysel emeklilik sistemi vb. modellerde olduğu gibi devletin de içinde olduğu evde sağlık ve bakım hizmeti modelleriyle bu hizmetlere erişilebilir ve ödenebilir olabilir. Kurumsal bakımın da bir çözüm arkadaşı olarak, çözümleri bakım alanı ve veren tarafların en yüksek faydasını sağlayacak hizmet modellerine dönüştürülebilir. Böylece uluslararası olaylar değişiyor, bölgesel bir bakış açısıyla demografik dönüşüm sürecimizin dinamiklerine uygun politikalarını hızla hayata geçirebiliriz. Gelin hep birlikte çözüm üretelim. Evde sağlık ve bakım hizmetleri insan onuruna yakışır, dayanıklı, erişilebilir ve sürdürülebilir bir yapıya dönüştürülüyor.
Hepimizin hayatımızın bir bütünlüğü kronik hastalık veya engellilik riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Kimi zaman yaşlılık nedeniyle, kimi zaman beklenmedik bir hastalık ya da kaza sonucu, sıradan yaşamda yardıma ihtiyaç duyabilir hale gelebiliriz. Çok çeşitli değişikliklerde, özellikle ileri yaşlarda, kronik hastalıklarda ya da engellilerde sağlık ve bakım hizmetlerinde zamanında , sürekli ve sürekli ulaşmak zor olabilmekte, uzun süreli bir psikolojik ve ekonomik yüke maruz kalabilmektedirler.

Devlet, toplum, kişiler ve bireyler hazırlıksız

Türkiye çok hızlı yaşlanıyor. 65+ nüfus oranımız 2024'te şu anda %10.8 çıktı. Çeşitli evde bakım görmesi gereken hasta sayıları artıyor ve sağlık giderlerini devlet karşılasa da bakım giderleri büyük yük teşkil edebiliyor. Maalesef bu yeni durum devlet, toplum, aile ve bireyler hazırlıksız. Sorun büyük ve karmaşık, çözümü de kolay değil. Kamu elinden gelenin belki de fazlasını yapmakta ancak bir yere kadar başarılı olabilir. Hal böyleyken, yerel yönetimlerin desteğinin yanı sıra bu alanda geniş birikime sahip özel sektör gücünden de yararlanılması gerekmektedir. Ayrıca sağlık profesyonelleri, üniversiteler, sivil toplum ülkeleri, gönüllüler bu ekosisteme mutlaka dahil edilir ve bunlarla ilgili tüm sorunlar bütünsel bir yaklaşımla ele alınır.

 Neden bir araya geldik?

Bizler, bu sorunun çözümüne gönüllü olarak insanlara evde sağlık ve bakımın yaygınlaşması ve kurumsallaşmasının toplumsal, ekonomi, sağlık ekonomisi açısından büyük kazançlar sağlamasına inanarak bir araya geldik. Konuyla ilgili gelişmiş modellerin piyasaya sürülmesi, üretim işbirliklerinin derinleşmesini sağlamak, insan gücü eksikliğine katkıda bulunmak, halen çok yüksek bakım maliyetlerinin azaltılmasını sağlamak, alanda yenilikçi yaklaşımların önünü açmak gibi işlemler gerçekleştiriliyor. Elbette bu süreçlerin standartlarını belirleyip denetlemesini sağlayan kamu otoritesinin rolü son derece önemlidir. Ancak, düzenlenmiş yasal düzenlemeler, uzun vadeli bakıma yönelik bakım sigortası gibi modeller ve özel sektöre destek sayesinde kalıcı çözümlerne artık çok daha yakın olabilir, her gelir seviyesinde kişinin hak ettiği bir bakımla ödenebilir, sürdürülebilir, sürdürülebilir bir şekilde desteklenmesi mümkün olabilir.

 

ÇAĞRIMIZ

İnanıyoruz ki devlet, yerel yönetimler, akademi, ilgili sivil toplum örgütleri, gönüllülerin dayanışma ve iş birliği ruhu içinde saklanabilmesi üretilebilir bir evde sağlık ve bakım ekosistemleri. SGK anlaşmalı özel sağlık merkezleri, yedek sağlık sigortası, palyatif bakım, diyaliz, uyumlu, özel eğitim vb. hizmetlerinde ve bireysel emeklilik sistemi vb. modellerde olduğu gibi devletin de içinde olduğu evde sağlık ve bakım hizmeti modelleriyle bu hizmetlere erişilebilir ve ödenebilir olabilir. Kurumsal bakımın da bir çözüm arkadaşı olarak, çözümleri bakım alanı ve veren tarafların en yüksek faydasını sağlayacak hizmet modellerine dönüştürülebilir. Böylece uluslararası olaylar değişiyor, bölgesel bir bakış açısıyla demografik dönüşüm sürecimizin dinamiklerine uygun politikalarını hızla hayata geçirebiliriz.

Gelin hep birlikte çözüm üretelim. Evde sağlık ve bakım hizmetleri insan onuruna yakışır, dayanıklı, erişilebilir ve sürdürülebilir bir yapıya dönüştürülüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve izmir35haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.