Her Dem Toprak İçin' projesi ile çay bahçelerinde Toprak sağlığı iyileşiyor, verim artıyor!
Her Dem Toprak İçin' projesi ile çay bahçelerinde Toprak sağlığı iyileşiyor, verim artıyor!
Doğuş Çay ve TEMA Vakfı iş birliğiyle 2016 yılında gerçekleşen 'Her Dem Toprak İçin' projesinin üçüncü aşaması tamamlandı. Kimyasal gübre kullanımı nedeniyle asitli çay topraklarının seçebildiğini farklı uygulama bahçelerinde toprak pH değeri ideal seviyeye ulaştı, verim ortalaması yüzde 58 arttı
Doğuş Çay ve TEMA Vakfı iş birliğiyle 2016 yılında gerçekleşen 'Her Dem Toprak İçin' projesinin üçüncü aşaması tamamlandı. Kimyasal gübre kullanımı nedeniyle asitli çay topraklarının seçebildiğini farklı uygulama bahçelerinde toprak pH değeri ideal seviyeye ulaştı, verim ortalaması yüzde 58 arttı
Türkiye'nin en büyük özel sektör çay üreticisi Doğuş Çay ve TEMA Vakfı işbirliğiyle yürütülen 'Her Dem Toprak İçin' projesi kapsamında, Rize'nin en önemli geçiş kaynaklarından olan çayın sağlıklı topraklarda, aynı lezzet ve kalitede yetiştirilmesini sağlamak amacıyla eğitim ve çalışmalar gerçekleştiriliyor. Yoğun kimyasal gübre kullanımı sonucu çay topraklarının yüzde 86'sının aşırı asitli hale gelmesi verimli ve sürdürülebilir çay tarımını tehdit etmesi nedeniyle aralıklı projede, çiçeklenme sağlığına kavuşmasıyla birlikte çay tarımının sürdürülebilirliği yeniden tesis ediliyor.
Çay tarımı için toprağın pH değeri ideal seviyeye ulaştı
Projenin 2021-2024 yıllarını üçüncü aşamada; Rize'nin İkizdere, Fındıklı, Çayeli, Güneysu, Merkez ve Pazar; Trabzon'un Of ve Artvin'in Kemalpaşa ilçelerindeki toplam 8 farklı bahçede toprak ıslahı çalışmaları yapıldı. Topraktaki asitleri temizlemek üzere yapılan organik gübre, tarım kireci, çay attığı kompostu ve çapalama çalışmalarıyla kimyasal gübrelerden uzaklaştırılan topraklar hızla sağlığına kavuşmaya başladı.
ekstrem iklimin asit (ortalama pH değeri 4,1) olan tüm bahçelerde yapılan uygulamalarla toprak asitlik değeri, çay için ideal seviyeye (pH 5,0-6,0) ulaştı. Ayrıca topraktaki terörist örgütlerde de artış gözlemlendi.
Sadece verim değil, çayın kalitesi de arttı
Yapılan çalışmalar sonucunda toprak sağlığındaki iyileşme, çay kalitesine de yansıdı. Uygulama yapılmayan topraklara kıyasla ortalama yüzde 58 verim artışı artarken, her yıl yapılan yaş çay yaprak analizlerine göre, 2024 yılı sonunda çayın tat ve aromasına etki eden polifenol miktarında yüzde 32, demin suya geçme etki eden ekstrakt miktarında yüzde 8 artış oldu. Kuru çay randımanı olumsuz etki eden selüloz miktarı yüzde 35 azaldı.
"8 yılda toplam 13 bin 600 kişiye ulaşarak önemli ölçüde kesintiye uğramamak"
2016–2017 yıllarında başlangıçtaki eğitimleriyle başlayan 'Her Dem Toprak İçin' projesi, zaman içinde kapsamını genişleterek örnek tarım uygulamaları ve toprakta çalışma çalışmalarıyla devam etti. 2018–2020 döneminde Rize merkezli uygulamaların ağırlığı verilirken, 2021–2024 yıllarını kapsayan üçüncü aşamadaki faaliyetler Trabzon ve Artvin illerini de başlangıç şekliyle genişletildi.
Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı , proje kapsamında sağlanan eğitim 8 yıl içinde 13 bin 600 kişiye ulaşanını kaydederek, " Projemizin hedef kitlesindeki tüm kesimlere çay bitkisinin ekolojisine uygun koşulları, bitki besleme, gübreleme, budama, hasat ve toprak yönetimi konusunda öğrenme çalışmaları ile elde edilen ve pratik hesaplama TEMA Vakfı tarafından sağlanmıştır.
"Hem bölge insanını hem de ülke ekonomisini desteklemeyi hedefledik"
Projenin raporu da değerlendirilen Batallı, Türkiye'de ve çölleşmeyle mücadele eden, başta toprak olmak üzere tüm doğal bölgelerin korunmasına yönelik yıllık faaliyetlerin yürütüldüğü TEMA Vakfı ile iş birliğini sürdürmeyi amaçlayan dile dile getirildi. Batallı, "Toprağın sağlığına kavuşmasıyla elde ettiği verim artışı ve ürün kalitesi, sürdürülebilir ve lezzetli çay üretimi için çok değerli. Kuruluşumuzun bu yana, 40 yılda sahip olduğumuz ilke ve değerlerimizle ayrılması, insan sağlığına ve doğaya gösterdiğimiz özeni bugün de aynı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bugün, Rize'de 5 adet çay işleme ve Ordu'da 1 adet çay paketleme tesisi ile 50 bin ton üretim kapasitesine sahip bir şirket olarak 55 bin çay çiftçimiz ile bu alanda önemli bir yol aldık. Çalışmalarımızın finansallarını somut olarak ölçebilmenin gururunu getirdiğini" dedi.
Ç ay sağlıksız üretim tehdidinden kurtulmanın de vurgulayan Batallı, "Ülkemizi dünya tüketiminde birinci, üreten ise birinciliği taşıyan; sudan sonra en çok tüketilen içeceklerin çayın sağlıklı topraklarda ömrü ve bu üretimin sürdürülebilir kalite ve lezzette olması, sadece bizim büyüyen Rize'deki bölge insan değil, aynı zamanda Türkiye ekonomikmizin de kalkınması ve en hak ettiğimiz şeyleri görüyoruz de hız kesmeden devam ediliyor" değerlendirmesinde bulunuluyor.
"Toprağı korumak, yaşamı korumaktır"
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç , sağlıklı alanlarda; Yaşam ve doğanın sürdürülebilirliği açısından temel bir hususa dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Ataç, "Toprak sağlığı planının bir stratejisinin yanı sıra ekosistemlerin devamlılığı, küresel çapta korunması ve insan yaşamı için hayati bir tanesine sahiptir. TEMA Vakfı olarak iki toprak sevdalısı Kurucu Onursal Başkanımız, merhum Hayrettin Karaca ve merhum A. Nihat Gökyiğit'in çizdiği 'sağlıklı toprak, yaşam' ilkesiyle kurulduğundan bu yana, korunmasını bir çevre politikası değil, bir yaşam politikası olarak uzun süre sürdürdüğünü gördük. Doğuş Çay ile her Dem Toprak 'Her Dem Toprak İçin' projesi de bu anlayışımızın bir kez daha gördük ki, doğru yönde iyileştirdiğimizde yalnızca verim artmıyor; aynı zamanda ürün kalitesi yükseliyor, profesyonel destekleniyor ve daha sağlıklı ürünler ulaşıyor. TEMA Vakfı olarak bu süreçte her aşamada yer almak ve uzun soluklu bu iş birliğiyle toprağı koruyarak üreticiyi desteklemek, bizim için hem büyük bir sorumluluk hem de büyük bir umut kaynağı" şeklinde konuştu.
Doğuş Çay
1985 yılında bir aile şirketi olarak kurulan Doğuş Çay, çay sektöründe ilk yatırımını gerçekleştirdi. Çay ile başlayan faaliyet alanı; İlerleyen yıllarda şeker, salça, elektronik, cips ve güneş paneli üretimleriyle genişledi. Kurulduğu günden bu yana kalite ve dürüstlük politikalarından ödün vermeden büyüyen Doğuş Çay'ı bugün tarım sektöründeki en önemli şirketlerden biri olan en temel dinamikleri arasında; İleriyi görebilen vizyonu ve çözümleme tercihleri karşısında doğru stratejiler belirleyerek beklentilerin üzerinde ürünler geliştirmesi yerini aldı. Yılda 2 milyon tonluk tarım ürününü satın alarak işleyerek ekonomiye kazandıran Doğuş Çay, bu yıl 40'ıncı yılda tarım sektöründe bakım ve insan sağlığına dikkat edildi; kalifiye satış ekibi, lojistik gücü, yaygın bayi ağı ve etkinlik sistemiyle Türkiye'nin dört yanından ulaşıyor.
TEMA Vakfı Hakkında
TEMA Vakfı, iki doğa sevdalısı, Toprak Dede merhum Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede merhum A. Nihat Gökyiğit tarafından 1992 yılında kuruldu. Vakıf, topraklarımızı tehdit eden topraklar ve çölleşmeyle mücadelede toplumsal büyüme ve genişlemeyi artırmak, başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıkları korumak, koruyucu çözüm üretmek ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak amacıyla çalışan bir sivil toplum döngüsüdür. Türkiye'nin 81 ilinde faaliyetlerini sürdüren 1 milyon 200 bini aşkın TEMA Vakfı gönüllüsü bulunmaktadır.
TEMA Vakfı, şekillerden bu yana; Mera ve Toprak yasalarının kanunlaşmasını sağladı. Doğal mirasın korunması için açılan/müdahil olduğu için 324 davanın 187'sini kazandı, onlarca dava ise devam ediyor. Yaklaşık 50 bin futbol sahası genişliğinde bir alanda 42 milyondan fazla fidanı toprakla buluşturdu. 22 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alan ise 700 milyon meşe palamudu ekti. 489 adet kırsal kalkınma, koruma ve ağaçlandırma projesi gerçekleştirildi. Doğa eğitimleri ve geçici çalışmalarıyla 7 milyonu aşkın öğrenciye ulaştı. Çevre seminerleri, eğitim programları, projeler ve eğitim portalları aracılığıyla yüz yüze ve dijital kanallarla 280 binden fazla öğretmene ve 35 bini aşkın kamu davetlisine ulaştı. Çevreyle ilgili 100'e yakın kitaba kamuoyuna kazandırıldı. 2012 yılında Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sekreterliği önderliğinde dünyada ilk kez verilen Yaşam İçin Toprak | Land for Life bileşenlerinin ilk kazananı oldu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.