İZMİR’DE KAHVERENGİ KOKARCA’YA BİYOLOJİK SAVAŞ AÇILDI

Gündem 18.05.2024 - 14:09, Güncelleme: 22.10.2024 - 14:35 2445+ kez okundu.
 

İZMİR’DE KAHVERENGİ KOKARCA’YA BİYOLOJİK SAVAŞ AÇILDI

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen 1000 adet parazitoit (Samuray Arıcığı) salımı gerçekleştirildi.

Tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara yol açan Doğu Asya kökenli istilacı bir zararlı tür olan Kahverengi Kokarca Böceği ile biyolojik mücadele için İlimiz Menderes İlçesinde İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen 1000 adet parazitoit (Samuray Arıcığı) salımı gerçekleştirildi. TAGEM tarafından desteklenen 2024 yılında başlayan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde yürütülen ‘Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys)’nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi kapsamında düzenlenen parazitoit salımı etkinliğine, İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ayhan TEMİZ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Battal Kürşad SEVİM, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin ALTUNOĞLU, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik TURANLI ve üreticiler katıldı.   İl Müdür Yardımcısı Ayhan TEMİZ yaptığı konuşmada; ‘Kahverengi kokarca, tarım ürünlerimize ciddi zararlar veren istilacı bir türdür. Bu zararlıyla mücadelede entegre yönetim stratejilerini uygulamak ve doğal düşmanlarını kullanarak popülasyonunu kontrol altında tutmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz 1000 adet parazitoit salımı, biyolojik mücadele yöntemlerinin önemini göstermektedir. Siz üreticilerimizin bu tür projelere aktif katılımı ve destek vermesi, başarılı bir mücadele için çok önemlidir." Dedi. Tarım alanlarının korunması ve sürdürülebilir tarımın sağlanması adına birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapan İl Müdür Yardımcısı TEMİZ, "Çevre dostu ve etkili yöntemlerle zararlıları kontrol altında tutarak, ürünlerimizin verimliliğini ve kalitesini koruyabiliriz. Bu çalışmalara vereceğiniz destek için şimdiden teşekkür ederim.’ Dedi.   Bornova Zirai Mücadele ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik TURANLI'da yaptığı konuşmada ‘Kahverengi kokarcayla mücadelede dünyada etkili olan birçok yöntem arasında, özellikle klasik biyolojik mücadelenin yeri oldukça önemlidir. Biyolojik kontrol yöntemlerinden biri olan parazitoit salımını gerçekleştiriyoruz. Bu yöntem, doğaya zarar vermeden zararlı popülasyonlarını kontrol altına almayı hedeflemektedir.’ Dedi.   Yapılan çalışmalarla 300’den fazla bitki türünde beslenebilen polifag bir zararlı olduğu ve görüldüğü alanlarda kivi, fındık, elma, armut, şeftali, fasulye, domates, biber, mısır, çeltik, buğday, süs bitkileri ve yabancı otlarda yoğun popülasyonlar oluşturduğu gözlenen zararlıya karşı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 30 İlde sürdürülen biyolojik mücadeleye devam edilmektedir.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen 1000 adet parazitoit (Samuray Arıcığı) salımı gerçekleştirildi.

Tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara yol açan Doğu Asya kökenli istilacı bir zararlı tür olan Kahverengi Kokarca Böceği ile biyolojik mücadele için İlimiz Menderes İlçesinde İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen 1000 adet parazitoit (Samuray Arıcığı) salımı gerçekleştirildi.

TAGEM tarafından desteklenen 2024 yılında başlayan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde yürütülen ‘Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys)’nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi kapsamında düzenlenen parazitoit salımı etkinliğine, İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ayhan TEMİZ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Battal Kürşad SEVİM, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin ALTUNOĞLU, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik TURANLI ve üreticiler katıldı.

 

İl Müdür Yardımcısı Ayhan TEMİZ yaptığı konuşmada; ‘Kahverengi kokarca, tarım ürünlerimize ciddi zararlar veren istilacı bir türdür. Bu zararlıyla mücadelede entegre yönetim stratejilerini uygulamak ve doğal düşmanlarını kullanarak popülasyonunu kontrol altında tutmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz 1000 adet parazitoit salımı, biyolojik mücadele yöntemlerinin önemini göstermektedir.

Siz üreticilerimizin bu tür projelere aktif katılımı ve destek vermesi, başarılı bir mücadele için çok önemlidir." Dedi. Tarım alanlarının korunması ve sürdürülebilir tarımın sağlanması adına birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapan İl Müdür Yardımcısı TEMİZ, "Çevre dostu ve etkili yöntemlerle zararlıları kontrol altında tutarak, ürünlerimizin verimliliğini ve kalitesini koruyabiliriz. Bu çalışmalara vereceğiniz destek için şimdiden teşekkür ederim.’ Dedi.

 

Bornova Zirai Mücadele ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik TURANLI'da yaptığı konuşmada ‘Kahverengi kokarcayla mücadelede dünyada etkili olan birçok yöntem arasında, özellikle klasik biyolojik mücadelenin yeri oldukça önemlidir. Biyolojik kontrol yöntemlerinden biri olan parazitoit salımını gerçekleştiriyoruz. Bu yöntem, doğaya zarar vermeden zararlı popülasyonlarını kontrol altına almayı hedeflemektedir.’ Dedi.

 

Yapılan çalışmalarla 300’den fazla bitki türünde beslenebilen polifag bir zararlı olduğu ve görüldüğü alanlarda kivi, fındık, elma, armut, şeftali, fasulye, domates, biber, mısır, çeltik, buğday, süs bitkileri ve yabancı otlarda yoğun popülasyonlar oluşturduğu gözlenen zararlıya karşı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 30 İlde sürdürülen biyolojik mücadeleye devam edilmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve izmir35haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.