Türk Eğitim Sen Manisa Şubesi İlçe yönetimleri istişare toplantısı

Türk Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Koray Özgürler, İsrail’in Filistin, Gazze’de gerçekleştirdiği katliam tepki gösterdi.

Gündem Yayın: 19 Ekim 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 19.10.2024 16:30:00
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Takip EtGoogle News

  Türkiye Kamu Sen ve ona bağlı Türk Eğitim Sen’den bahseden Özgürler, “Bizler "Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız" diyerek sendikal hak arama mücadelesi veren, Türkiye sevdalıların buluştuğu milli bir STK'yız. Sendikal Mücadelemizi, her zaman kırmadan, dökmeden," Devlet-i Ebed Müddet” diyerek, ülkesine devletine sahip çıkarak, ekmeğimizin rızkımızın peşinde koşarak vermekteyiz. Bu Ülkü etrafında toplanan dava arkadaşlarımla yol almaktan onur duyarım. Geçtiğimiz perşembe günü 7528 sayılı yasa yani ÖMK resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Eğitim camiamıza hayırlı olsun. Çıkarılan kanun beklentilerimizi karşıladı mı? Meslek kanunu şu anki hali ile mükemmel bir kanun mu?  Elbette ki hayır. 

Başta;  Öğretmenlik Akademisi’nin öğretmen yetiştirme sürecinin bir parçası olmasına karşıyız lakin, öğretmenler için ayrı bir kanun çıkarılmasını ilk adım olarak olumlu buluyoruz.  Mevcut kanunda karşılık bulmayan taleplerimiz, yerine gelene kadar sendika olarak mücadelemizi hukuki ve yasal zeminde sürdüreceğimizden tüm öğretmenlerimiz emin olsun. Şube müdürü, uzman, araştırmacı ve müfettiş kadrolarında çalışanlara yapmış oldukları iş ve sorumlulukları ile mütenasip maaş almaları ile ilgili düzenleme beklentimiz karşılık bulmadı.  İvedilikle çözüm bulması arzumuzdur. Yetkili olup Toplu sözleşme masasında etkili ve yetkili olmayanları da siz değerli meslektaşlarımızın ve kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz” dedi. 

Başkan Özgürler, “Öğretmenlik Meslek Kanununun yasalaşması sürecinde, süreci baltalamaya çalışan, hatta sona erdirmeye çalışan bir güruhun yine meydanlara çıktığına maalesef şahit olduk. Bazı yanlış söylemlerle süreci provoke etmeye çalışmalarından dolayı kamuoyu doğru bir şekilde bilgilendirilmedi. 

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan öğretmen ve uzman öğretmenler, öğretmenlikte ve/veya uzman öğretmenlikte yirmi yıllık çalışma süresini tamamlamaları ve 20’nci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen şartlardan uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti olma şartı hariç diğer şartları sağlamaları kaydıyla başöğretmen ünvanı için başvuruda bulunabilir. Kanun geçici üçüncü maddesi ile birlikte Türkiye genelinde yaklaşık 230.000 öğretmen 10.000 TL’ye yakın daha fazla maaş alacaktır. 

Bu zor ekonomik koşullar karşısında bir nebze de rahatlayacak olan öğretmenlere düşman mısınız ki, yasalaşma yolundaki kanunu iptal etmeye çalıştınız?  İki yıl önce sendika yöneticilerinin sınava karşıyız deyip de herkesten önce öğretmenlik kariyer sınavına girmelerini biz henüz unutmadık, Ki bunlar 17 yıl önce de benzer şekilde kariyer sınavına girdiler. Bundan sonraki süreçte uzman ve başöğretmen tazminatların emekliliğe sayılarak, emekli maaşının artırılması mücadele konusu olacaktır.

Geçtiğimiz haftalarda, ilimizde dört gün içerisinde üç meslektaşımızın saldırıya maruz kaldığını tekrar hatırlatmak isterim. Bir de okul müdürüne silah çekme hadisesi var. 33. madde ile bu tür şiddet eylemlerine karşı daha caydırıcı tedbirler alınıyor iken, orta oyunu oynayan altılı yapıya sormak lazım, “Diğer maddeleri de kabul etmiyoruz.” diyorsunuz. 

Öğretmenlerin darp edilmesi, şiddete maruz kalması sizin hoşunuza mı gidiyor? Bu karşı koyma niye? Bu arkadaşlar 2006 yılında öğretmenlik kariyer basamakları hususlarına itirazlarından dolayı ÖMK zenginleştirilemediği gibi dile kolay 17 yıl boyunca meslektaşlarımız bugünün 10.000 lirasına yakın gelirden maalesef yoksun kalmışlardır. 

Niyetiniz meslektaşlarımızı 17 yıl daha bekletmek yönünde miydi?  Yoksa Başöğretmen olamadan emekli etmek mi? Kanunun yasalaşması sürecinde bir araya gelip güç gösterisi yapmaya çalışıp mücadele ettikleri imajını verenlerin, sadece bir orta oyunu sergilediklerini apaçık görüyoruz. Kimse kusura bakmasın, Öğretmenlik Meslek Kanunu zenginleştirilmesi yolunda kimsenin süreci sulandırmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.

Burada Saruhanlı’dan sesleniyorum. Halen daha dersi programını, nöbeti vb. hususları mobbing aracı olarak kullanmaya çalışanlar dikkat etsinler. Biz Elma demesini de biliriz. Alma demesini de biliriz. Hakkımızı hukukumuzu kimseye vermeyiz. Kimsenin hakkına hukukuna da tekrar tekrar söylüyorum tecavüz etmeyiz. Türk Eğitim Sen'in bu istikrarlı, kararlı duruşu, yükselişi, üye artışı kesintisiz devam edecektir” dedi. 

Norm fazlası öğretmenlerin atamalarının hak ve hukuktan yoksun olduğuna dikkat çeken Özgürler, “Sayın İl Milli Eğitim Müdürümüz Bakanlığın talimatları doğrultusunda proje okullarında açık bulunan kadrolara norm fazlası öğretmenlerin atamalarını gerçekleştirdi. Keşke aynı hassasiyeti proje okulu olan Fatih Anadolu Lisesi müdürlüğü için de gösterseydi.

Aklımıza takılan soru Türk Eğitim Sen’li bir müdür adayının ortaya çıkması mı süreci bozdu? Norm fazlası öğretmenlerin atama süreci, zamansız ve yersiz olduğu gibi, ilimizin güzide proje okullarına norm fazlası öğretmenlerin atamaları hak ve hukuktan yoksun olmuştur. Bu süreçte normal tayin döneminde proje okullarına başvuruda bulunup, sıraya giren ve atanamayanların hakkı alenen yenmiştir. Görünen o ki yine idari mahkemelerin yolunu tutacağız.

Devlet bizim kutsalınızdır. Dolayısı ile devleti temsil eden makamlarda bizim için değerlidir. Üst amir konumunda olan herkesin makamının getirdiği ve gerektiği ağırlığı taşıması, göstermesi beklentimizdir. Son günlerde bize gelen şikayetler arasında. Binlerce yıllık devlet geleneğimizin temelini oluşturan saygı, sevgi, hoşgörü gibi temel hususlara dikkat etmeyen, Makamının vakarını gösteremeyen üst amir konumdakilerin, alt personele hoş olmayan ve üstten bakan tavırları ve azarlayıcı hitapları biz eğitimcileri rahatsız etmekte ve üzmektedir. Türk töre örf ve adetlerine uymayan bu davranışların ivedilikle düzeltilmesi tüm eğitimciler adına talebimizdir.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da eğitim camiasının yılmaz ve gür sesi olmaya devam edeceğiz. Arkadaşlarımız hak arama mücadelesinde ümitsizliğe kapılmasın çünkü Türk Eğitim Sen ve Onur bağlı olduğu Türkiye Kamu Sen var” diye konuştu. Toplantıya ev sahipliği yapan Türk Eğitim Sen Saruhanlı İlçe Temsilcisi Serdar Sevinç, katılımcılara teşekkür etti.

 

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.