PLAN VE PROJELERİMİZ HAZIR, GELİN BİRLİKTE ÇALIŞALIM

İzmir yerelinde kurulup, bütünleşik afet yönetimi üzerine faaliyet gösteren ve multi-disipliner yapıya sahip tek dernek olarak; İzmir Büyükşehir ve ilçe belediyelerini, afetlere ve ikincil afetlere karşı işbirliğine çağırıyoruz.

Gündem Yayın: 22 Temmuz 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 22.07.2024 09:47:00
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Takip EtGoogle News

Dernek bünyesinde oluşturduğumuz 5 farklı tematik ekipten biri olan ve farklı branşlardan uzman ve mühendislerin yer aldığı “Afet Yönetimi Plan ve Proje Ekibi” ile titiz bir çalışma yaparak, İzmir için farklı ölçeklerde afet ve acil durum (risk ve kriz) yönetim planları hazırladık. Bu planları her ilçenin öznel koşullarına ve muhtemel risklerine göre güncelleyip, yerel yönetimlerle birlikte çalışarak, kentimizin afetlere karşı kırılganlığını azaltalım. Gelin afetler olmadan önce yapısal ve yapısal olmayan risklere karşı önlemleri birlikte alalım. Yoksa afetlerden sonra ağlamanın, hiç kimseye yararı yoktur.

Çok Yönlü ve Çok Meslekli Nitelikli Bir Kadro Oluşturduk

         Bizce afet yönetimi, afetlerin öncesi, sonrası ve esnası ile birlikte, risk yönetimiyle, kriz yönetimiyle, müdahale kapasitesiyle çok yönlü, çok paydaşlı, çok meslekli, çok aşamalı komplike bir alan ve bilimdir.  Her bir aşama, her bir çalışma, her bir aktör, her bir meslek grubu bu çarkın önemli bir dişlisi gibidir. Biz de bunu bilerek, kadromuzu güçlendirdik. Hemen hemen her branştan yaklaşık 20 civarında mühendis, 10 iş güvenliği uzmanı, sivil savunma uzman ve amirleri, avukatlar, öğretmenler, sağlıkçılar ve birçok farklı meslekten üyemizle; afet bilinci, yangın, ilkyardım, tehlikeli maddeler, asbest, atık yönetimi, çevre bilinci, iklim farkındalığı vb. gibi farklı branşlarda eğitmenler yetiştiriyoruz.

“Afet Bilinci ve Deprem Farkındalığı Konusunu, Bir de Tiyatro İle Anlatalım Dedik ve Tiyatral Anlatım Ekibini Kurduk”

Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek, afet bilincini anlatan bir tiyatro ekibi ve oyun hazırladık. Amacımız bugüne kadar seminer formatında yapılan afet bilinci eğitimlerini, bir de sanatın gücüyle anlatmak. İZ-AFED Tiyatral Anlatım Ekibinin oynadığı 20 dakikalık “HAZIR MIYIZ?” adlı kısa oyunda, mizahi öğelerle insanları güldürürken, düşündürmek ve afet bilgisi öğretmek.

  ‘İBB Bütünleşik Afet Yönetimi Planı Projemizi’ Tunç Soyer’e Anlatamadık

“Tunç SOYER döneminde İzmir için hazırladığımız ‘İBB Bütünleşik Afet Yönetimi Plan ve Projemizi’ 3 yıl boyunca randevu alamadığımız için kendisine anlatamadık. Bazı bürokrat ve danışmanları, bize özellikle randevu verdirtmediler. Bizi, Tunç Başkandan kasten uzak tuttular. Afet Yönetimi alanında 22 yıllık deneyimi ve yüksek lisans eğitimi bulunan Dernek Başkanımız Servet ERTAŞ’ın bilgi, birikim deneyim ve donanımını kendileri için tehdit olarak algılayan dönemin danışman ve bürokratları, aslında İzmir’e çok zaman kaybettirdiler.

 

Belediyelerin Afetlerle İlgili Görev ve Sorumlulukları, ‘Belediye Kanunun 53. Maddesinde Açıkça Yazılı

Yerel yönetimlerin afetlerdeki önemi 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bir kez daha anlaşıldı ki, belediyeler olmadan afet yönetiminde özellikle de afet risklerini azaltmada başarıya ulaşmak mümkün değildir. Belediyeler,  ‘Belediye Kanunun 53. Maddesinde’ yazılı görev ve sorumluluklarını yerine getirmekten kaçındıkları sürece, maalesef yıkımlar ve acılar yaşanmaya devam edecektir.  İlçe ölçekli afet risk ve müdahale planları yapmaları için İZ-AFED Derneği olarak geçen dönemde bir çok ilçe belediyesine destek ve öneride bulunmamıza rağmen, ne yazık ki görmezden ve duymazdan gelinmiştir.  Ancak yeni dönemde hem Cemil Başkandan, hem de ilçe belediye başkanlarından daha umutluyuz.  

‘Gerçekçi ve Uygulanabilir Bir Afet Yönetimi Mümkün’

Afeti yönetimi bilimsel, gerçekçi ve uygulanabilir afet yönetimi planlarıyla ve bu planları anlamış, özümsemiş eğitimli ve nitelikli kadrolarla mümkün. Afetlerin sadece deprem, heyelan gibi jeolojik olaylardan ibaret olmayıp, asıl afetlerden sonra ortaya çıkan çevre ve halk sağlığını tehdit eden ikincil afetler de önemsenmelidir. Özellikle yönetmeliklere uyulmadan kuralsızca ve kara düzen yıkılan binalardan çevreye yayılan kanserojen asbest, halk için önemli bir sağlık sorunu oluşturuyor. Ayrıca hava kirliliğinin tetiklediği küresel ısınma, iklim krizi-afeti olarak kuraklık, kıtlık, su kıtlığı, orman yangınları vb. gibi meteorolojik afetler şeklinde hayatımızı daha çok etkileyecek. İşte bu yüzden biz, afet yönetimini, ekoloji mücadelesi ile bir bütün olarak bilimsel temelde ele alıyoruz. Toplum tabanlı, katılımcı, şeffaf, her halükarda kamu yararını ve ekolojik dengeyi gözeten, aklı ve bilimi esas alan rasyonel bir afet yönetimi pek ala mümkündür.

Farklı Ölçeklerde Afet ve Acil Durum Planları ve Hibe Destekli Projeler Hazırlıyoruz

Dernek bünyesinde, İzmir için il, ilçe, mahalle ve bina ölçeğinde, afet ve acil durum (risk ve kriz) yönetim planları hazırlıyoruz. Bu planlar hibe destekli projelere dönüştürülerek, ekonomik kaynak sağlanabilir. Böylece belediyelerin kasalarından tek kuruş harcatmadan, afetlerle ilgili pek çok şey yapılabilir. İzmir’in afetlere karşı kırılganlığı-savunmasızlığıyla ilgili somut çözüm ile organizasyon önerileri getirecek tek bütünleşik afet yönetimi derneğiyiz. Diğerlerinin tamamı sadece arama kurtarma üzerine.

Bu doğrultuda afetlere hazırlıklı, dirençli bir kent için “biz varız” diyor, yerel yönetimlerle birlikte çalışmayı öneriyoruz. Böylece Belediye Kanunun 53. Maddesinde yazılı görev sorumlulukları da belediyeler yerine getirmiş olacaktır. Basına ve kamuoyuna saygı ile sunulur. Afetsiz günler dileğiyle ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.